Blog: Bakenberg en Leestenwandeling

De Bakenberg en Leestenwandeling op de Veluwe brengt je door een gevarieerd landschap van bos en heide, heuvels en dalen. Je wandelt door het bos naar het grote smeltwaterdal en de golvende heide van Het Leesten. Blogger Ivonne van myfootprints.nl wandelde onlangs deze route schreef hier een mooi verslag van. 

Ontvangst in 't Buitenhuisje

Het is een wisselvallige ochtend als ik in Ugchelen uit de auto stap bij het Veluwse Van der Valk Hotel Apeldoorn – De Cantharel. Vandaag ga ik een wandeling lopen die het team, in samenwerking met het IVN, heeft uitgezet. Achteraan het grote terrein vind ik 't Buitenhuisje. Een Gelders bezoekerscentrum waar je informatie kunt krijgen over wandelen, fietsen en nog veel meer outdoor activiteiten. De Cantharel heeft een prachtig achterland. Vanaf het terrein loop je zo de bossen van de Veluwe in en dat is wat ik vandaag ga doen. Gewapend met een routebeschrijving en wat lekkers voor onderweg wandel ik het terrein af.

Oktober 10 - Alinea 1

Het is herfst!

Als ik niet veel later het bos in loop valt me direct al op dat er zo veel mooie paddenstoelen zijn. De blaadjes beginnen te kleuren en ook het weer is herfstachtig. Wolken drijven in flink tempo over, af en toe valt er een spatje regen maar gelukkig piept de zon ook regelmatig tussen de wolken door. Alles bij elkaar een prima wandelweertje. Binnen enkele minuten heb ik al bruine knieën als ik op de grond liggend een aantal mooie vliegenzwammen fotografeer. 

Oktober 10 - Alinea 2

Een stukje historie

Ik passeer een serie sprengenbeken. Deze dienden jaren als waterleveranciers voor de papierindustrie en wasserijen. Nu zijn ze een thuisbasis van veel dieren, waaronder de zeldzame beekprik, stekelbaarsjes en de ijsvogel. Helaas geven die vandaag niet thuis, maar het blijft altijd spannend wat je ziet op dit soort plekken. Kleine vogeltjes als de koolmees en merel zie ik genoeg, en ook zijn er overal weer die paddenstoelen. Al vrij snel klim ik een stukje hoger en kom op de Bakenberg in het bosgebied Bruggelen. De Bakenberg is onderdeel van een stuwwal die gevormd is in de laatste ijstijd. In die periode zijn veel hoogteverschillen in het gebied ontstaan en daardoor ook veel variatie in het landschap. 

Oktober 10 - Alinea 3

De heide

Als ik het bosgedeelte uitloop kom ik op een meer open vlakte met heide. Al vrij snel passeer ik een prachtig klein ven; het Salamandergat. Ik zie libellen en waterjuffers en een klein kikkertje dat snel voor me wegspringt. In mijn omschrijving lees ik dat er ook watersalamanders en zelfs een ringslang in het water gespot zijn. Ik speur vol enthousiasme het water af, maar heb geen geluk. Dat zou toch mooi zijn om die eens van dichtbij te kunnen zien! De wandeling loopt min of meer om het heidegebied heen. Helaas ben ik net te laat voor het paars van de heide, maar de eiken aan de rand doen al aardig hun best om het gebrek aan kleur goed te maken. Onderweg kom ik diverse wandelaars met honden tegen en is het niet té, maar juist gezellig druk.

Oktober 10 - Alinea 4

Slingeren en regenbuien

De route vervolgt zich al slingerend door lanen met Amerikaanse eiken en beuken, langs berken, sparren en lariksen. Genoeg variatie dus op deze route. Ook de hoogteverschillen in het gebied maken het een aantrekkelijke wandeling. En dan ben ik ineens even de weg kwijt, afgeleid door al het moois of de route niet goed begrepen? In ieder geval wijst een vriendelijke meneer me de kortste weg naar de heidevelden van het Leesten waar ik de route weer oppik. Op diverse plekken kom ik schapen tegen, grazend maar ook lekker lui tegen een bank aan en onder het gebladerte. Ik heb mijn regenjas al een keer aan en weer uitgetrokken en ook al even onder een brede vliegden geschuild. Gelukkig zijn de buien elke keer weer snel overgewaaid en blijf ik redelijk droog. Een laatste stuk door het bos en dan ben ik weer terug bij mijn startpunt.

Oktober 10 - Alinea 5

Biologische pompoensoep

Aan het eind van de wandeling word ik opgewacht door Mirjam van de Cantharel. Ik krijg een lekkere kop verse pompoensoep. "Van de eigen moestuin, zonder bestrijdingsmiddelen" zegt Mirjam en vertelt daarna vol passie over de tuin en het groene karakter van de Cantharel.

"Omdat we zo mooi in het groen liggen richten we ons steeds meer op het bieden van outdoor activiteiten voor onze gasten, maar ook voor voorbijgangers . Bij ons kun je paardrijden, fietsen huren of routes meekrijgen. We hebben wandeltips en nog veel meer informatie over de regio in ons Buitenhuisje. Als je wilt kun je ook met de boswachter op pad of met één van onze medewerkers". Dat klinkt goed.

Nieuwsgierig geworden loop ik nog een tijd over het terrein en  neem een kijkje bij de moestuin, het kleine restaurant in het groen en de paardenweides. Op de parkeerplaats is het druk, maar aan de achterkant is het heerlijk rustig. Tijd om weer in de auto te stappen. Op weg naar huis zie ik nog een paar edelherten achter het hekwerk. Een mooie afsluiter van mijn dagje op de Veluwe.

Oktober 10 - Alinea 6

Download de route

Wil je zelf de prachtige omgeving van de Cantharel op de Veluwe ontdekken? Download hier de route!

Gerelateerde artikelen

De leukste wandelroutes in de Gelderse streken

De leukste wandelroutes in de Gelderse streken

Download het wandelrouteboekje

Ontdek het Gelderse goud met deze arrangementen

Ontdek het Gelderse goud met deze arrangementen