Blog: Gootspokenroute

In de goten van Zaltbommel wonen gootspoken. De spoken hangen, zitten en liggen aan de dakgoten van circa dertig huizen in het centrum van Zaltbommel. De spoken in de goten vertellen iets over de bewoners of de historie van het pand. Ivonne van Myfootprints wandelde de Gootspokenroute en ontdekte meer over deze mooie stad en de gootspoken. 

Het Stadskasteel Zaltbommel

Vandaag ga ik op pad om Zaltbommel te verkennen. Een prachtig oud vestingstadje met een roerig verleden. De stad is vooral te herkennen aan de bolwerken die dienden als onderdeel van de verdediging van de stad. Tegenwoordig is het er een stuk rustiger en kun je heerlijk wandelen in de oude straatjes en de diverse groene parken. Het is mistig als ik in de auto stap en ik hoop dat het zonnetje zich straks ook zal laten zien.

Ik start de wandeling met een kijkje in het Stadskasteel. Een echte blikvanger met haar rood-witte luiken en torentjes. Wat bijzonder om zo'n prachtig gebouw ineens tussen de huizen op te zien duiken. Van origine is het een poortgebouw en dat zie je nog heel goed aan de toegangsdeur, waar een paard en wagen met gemak doorkunnen. Het kasteel erachter kwam nooit van de grond.

Eigenaar van het stadskasteel was Maarten van Rossum, die de opdracht kreeg om Gelderland te verdedigen tegen Spaanse Vorst Karel V. Na een strijd van jaren raakte het gebouw uiteindelijk in verval maar werd gelukkig gered van de sloop. Daarna is het gebruikt als kantongerecht om uiteindelijk zijn huidige functie te krijgen als streekmuseum voor de geschiedenis, kunst en kunstnijverheid van de Bommelerwaard. Als juf ben ik ook nieuwsgierig naar de permanente tentoonstelling met werk van Fiep Westendorp (geboren en getogen in Zaltbommel). Haar tekeningen verrijken vele boekjes van Annie MG Schmidt. Van deze plaatjes heb ik jaren genoten tijdens het voorlezen van mijn klassen.

Het is mogelijk om zelf in het Stadskasteel rond te lopen. Wil je meer leren over de geschiedenis dan is het mogelijk om je aan te sluiten bij een rondleiding. Deze vinden plaats op elke 3e zaterdag van de maand. Reserveren is niet nodig.

Oktober 4 - Alinea 1

De Gootspokenroute

Natuurlijk is het leuk om zomaar wat door een stad te slenteren, maar voor de liefhebbers is er ook een bijzondere route uitgezet. De Gootspokenroute is 3 kilometer lang en bedacht door TRIP (toeristische informatie) waar je ook een boekje met de omschrijving kunt krijgen. Kunstenaar Joris Baudoin maakte diverse zogenoemde gootspoken die je in dakgoten of aan de gevels kunt zien hangen. Ieder spookje  past bij het pand waar het hangt. Zo zijn er drie begijntjes en een Kanunnik te vinden bij de Sint Maartenskerk, een Feestvarken bij Stadscafé Zaltbommel, maar kun je ook op zoek gaan naar een man met sigaar, de lezende uil of het zielige Zieke spookje. Onderweg kom ik  al wandelend vanzelf langs alle leuke plekjes van de stad, waaronder het Stadskasteel en de oude vismarkt.

Oktober 4 - Alinea 2

Lunch aan het water

Als het tijd is voor de lunch loop ik naar De Verdraagzaamheid. Het pand ligt op een prachtige plek aan de Waalkade. Vanaf het terras kijk je uit over het water en kun je onder het genot van wat lekkers de grote boten voorbij zien glijden. In 1871 werd het pand voltooid om als sociëteitsgebouw te dienen en in 2015 is het helemaal opgeknapt met behoud van de oude elementen. Binnen vind je op de begane grond een gezellige Brasserie- Restaurant en boven zijn er zalen die te huur zijn. Omdat het vandaag wat fris is ga ik binnen zitten maar ik neem wel een plekje aan het raam, zo geniet ik toch van het leven op de Waalkade. 

Oktober 4 - Alinea 3

Extra blokje om

Na de lunch loop ik nieuwsgierig nog even wat rond om de rest van het gebouw te bekijken en raak aan de klets met een andere gast. Als thuiswerkend ZZP-er komt ze hier regelmatig. "Hapje eten, een lekker wijntje erbij en heerlijk ontsnappen, ik ben er dan even helemaal uit". Ze geeft me nog een tip om even langs de botanische tuinen te lopen. Ik besluit die te combineren met een wandeling over de oude bolwerken aan de buitenkant van de stadskern. Het is gek om in de verte de brug te zien waar ik met de auto al zo vaak overheen ben gereden de laatste jaren terwijl ik zelf aan de oever van de kabbelende Waal sta. Een prima afsluiter van mijn stadswandeling.

Oktober 4 - Alinea 4

Download de route

Ben jij benieuwd naar de verhalen achter de gootspoken en het centrum van Zaltbommel? Download de route hier.

TIP: combineer je wandeling met een heerlijk arrangement!

De leukste wandelroutes in de Gelderse streken

De leukste wandelroutes in de Gelderse streken

Download het wandelrouteboekje

Ontdek het Gelderse goud met deze arrangementen

Ontdek het Gelderse goud met deze arrangementen