Blog: Het kasteel en de Zevensprong

Heb je wel gehoord van de zeven?

Herken je hem? De wegwijzer uit de serie ‘De zevensprong’. De verfilming van het populaire kinderboek van Tonke Dragt was in het najaar van 1982 op televisie. Elke aflevering begon met een opname van deze wegwijzer. Meester Frans van der Steg gaat in de serie samen met zijn leerlingen op zoek naar een geheimzinnig kasteel, dat alleen gevonden kan worden door degene die de zevende (Rode) afslag op de Zevensprong weet te vinden. Een spannende serie die opgenomen is op diverse plekken in en om Ruurlo. Tijdens de wandeling ‘Het kasteel en de Zevensprong’, die Ivonne van Myfootprints.nl met vriendin Miriam gewandeld heeft, kun je enkele van deze plekken zelf bekijken. Lees hier naar verslag. 

Oktober 17  Alinea 1

Een goede start

Na een lange rit hebben we wel zin in een lekker kopje koffie en thee. We parkeren de auto achter Hampshire Hotel Avenarius in het centrum van Ruurlo. Buiten regent het, maar wij zitten droog in de lichte serre en laten ons ook het appelgebakje goed smaken. Als de bui weer voorbij is gaan we nog even naar het toilet en dan begint onze wandeling. Na een kwartiertje lopen komen we bij de eerste filmlocatie; het kasteel Ruurlo. 

Oktober 17  Alinea 2

De Abellife App

Om de wandeling te kunnen volgen heb ik thuis de Abellife App geïnstalleerd en de route op de telefoon gezet. Onderweg worden er diverse dingen uitgelicht waar je extra informatie over krijgt. Zo heb je een soort gids mee die je dingen vertelt, terwijl je in je eigen tempo wandelt. In het begin van de route lopen we met de telefoon in de hand, maar al snel merken we dat er een klein klingeltje komt als je een nieuwe weg of pad in moet slaan of als er meer informatie te krijgen is. De telefoon gaat dus in de broekzak en komt er weer uit als het klingeltje gaat. Zo kunnen we lekker om ons heen kijken en missen we niets van de informatie. Handig toch?

Oktober 17 Alinea 3

'Het Trappenhuis'

Kasteel Ruurlo stond leeg in de tijd dat de serie geschoten werd en diende als locatie voor 'Het Trappenhuis'. Het is grappig om de dingen uit de serie terug te zien. Naast het gebruik van decors werden er in het kasteel op diverse plekken extra trapjes en opstapjes gemaakt. "Mensen zijn vaak op zoek naar de grote trap", zegt de dame bij de ingang, "maar dat was één van de decorstukken, dus die zie je niet meer". 

Tegenwoordig doet het kasteel dienst als museum voor de moderne kunst waarin het leven en werk van Carel Willink centraal staat. Naast diverse van zijn schilderijen zijn er ook een aantal door designer Fong Leng ontworpen kledingstukken te bewonderen in Museum MORE. Gedragen door zijn echtgenote Mathilde, voor mij één van de bekende gezichten uit mijn jeugd. Ik ben fan van de houten plafonds en vloeren en het bijzondere behang dat je op diverse plekken tegenkomt.

Oktober 17  Alinea 4

Schuilen voor de regen

Na het bezoek aan het kasteel strijken we neer in Oranjerie Ruurlo. Hier is het een drukte van jewelste. We zoeken een tafel uit en terwijl de regen het glazen dak geselt genieten wij van een lekkere lunch. Wat een fijne plek om even te zitten na je bezoek aan het kasteel of een wandeling in de omringende bossen. Het lijkt me heerlijk om op een warme dag op het terras te zitten, kasteel aan de rechterkant en de tuinen aan je linkerhand. Opnieuw wachten wij even af tot de bui weg is en dan gaat het verder.

Oktober 17  Alinea 5

Een gesloten hek

Na de lunch verlaten we het terrein aan de achterkant, tenminste dat is de bedoeling... Helaas komen we bij een gesloten hek en moeten we helemaal terug. Via de weg achter de Oranjerie komen we uiteindelijk op het pad naar de Baakse Beek. Daar gaat de route even langs om hem daarna over te steken. Hoe, dat blijft voor ons een raadsel want de beek is breed en er is nergens een brug te bekennen. We lopen een stuk verder, zonder resultaat. Uiteindelijk besluiten we terug te keren naar het kasteel. Iets verderop, aan de voorkant, pakken we een pad dat ons weer op de route brengt. Jammer! Niet alleen hebben we veel tijd verloren zo aan het begin van de wandeling, maar we hebben ook een leuk stukje van het bos en de beek gemist.

De route in de app is ondertussen aangepast. Wanneer je de Abellife app gebruikt kom je niet meer voor een dicht hek te staan.

Oktober 17  Alinea 6

Het vervolg van de route

Gelukkig verloopt de route daarna zonder verdere haperingen en kunnen we genieten van het Achterhoekse landschap. De eerste paar kilometer wandelen we door kleine stukjes bos waarbij we geregeld een autoweg oversteken. Na een paar kilometer wordt de route steeds rustiger en landelijker. In het bos stikt het van de paddenstoelen en er staan diverse soorten die ik nog nooit zag. Een eenzame, dikke harige rups, steekt het brede zandpad over. Ik ben benieuwd welke vlinder daar straks uit gaat komen!

Onderweg komen we op diverse plekken kraampjes tegen waar men pompoenen en kalebassen verkoopt en de grond ligt bezaaid met eikels en kastanjes. Echte herfstkleuren in de bomen zien we niet vandaag maar met de frisse wind is het toch echt herfst! 

Oktober 17  Alinea 7

De zevensprong

En dan ineens, midden in het bos, staat ie er; de wegwijzer uit de serie. We horen via de app het ons zo bekende muziekje waarmee elke aflevering begon en zien meester Frans met zijn leerlingen voor ons. Naargeestig zoekend naar de weg van de rode wijzer, die wees naar de herberg maar nergens naartoe leek te gaan. Om steeds maar weer uit te komen bij dezelfde zevensprong, geen stap dichter bij het ontrafelen van het geheim. 

Na de wegwijzer is het niet zo ver meer. Onderweg kunnen we nog een kop koffie of thee zetten bij camping Tamaring. Hier is een rustpunt ingericht. In het seizoen is er een terras open, nu staan er wat benodigdheden om jezelf te bedienen. Aangezien het al tegen zessen loopt en we best wel trek beginnen te krijgen slaan we het kopje over en lopen door. We sluiten de wandeling af in een gezellig restaurant en stappen tevreden weer in de auto, op naar het Brabantse land. 

Oktober 17  Alinea 8

Download de route

Wil jij deze route zelf wandelen? Klik dan hier voor de route!

Deze route is overigens t/m december 2017 gratis te downloaden in de AbelLife App.
Hoe download ik de route? 
1. Ga in de app naar instellingen;
2.  Link het account met wandelgeluk@achterhoek.nl, wachtwoord Zevensprong4;
3.  Ga naar ‘Mijn Routes’ en download de route. 

Gerelateerde artikelen

De leukste wandelroutes in de Gelderse streken

De leukste wandelroutes in de Gelderse streken

Download het wandelrouteboekje

Ontdek het Gelderse goud met deze arrangementen

Ontdek het Gelderse goud met deze arrangementen