Blog: Rondje Ermelo-Schaapskooi

In augustus kun je genieten van één van de mooiste natuurverschijnselen in eigen land wanneer de bloeiende heide de wereld op grote schaal prachtig paars kleurt. Het is een tijdstip waarop veel mensen er op uit trekken om het zelf van dichtbij te bekijken en dat deed Ivonne van Myfootprints.nl ook! Zij wandelde een rondje over de heide van Ermelo en bezocht de schaapskooi. Een mooie dag met een paars randje.

Koffie met wat lekkers

Ik start de dag goed met een enorm lekker appelgebakje op het terras van de Heerlickheijd van Ermelo. Even helemaal relaxen voor de "arbeid" begint. Daarna ga ik, gewapend met een lunchpakket, op pad om een rondje Ermelo-Schaapskooi te wandelen. Vanaf de Heerlickheijd van Ermelo loop ik direct de gemeentebossen van Ermelo in. Geen wandeling door drukke straten vandaag, helemaal goed. Ik wandel regelmatig op fietspaden waar ik af en toe wel wat vreemd word aangekeken door de fietsers, maar ook op brede zandpaden. Onderweg kom ik nog een ruiter met paard tegen, ook een fijne manier om van het bos te genieten.

September 11 - Alinea 1

De Ermelosche heide

Na een minuut of 20 verlaat ik het bos en ontvouwt zich het heidelandschap voor mij. Het zonnetje doet flink haar best om de paarse kleur nog mooier uit te laten komen. Ik loop op brede zandpaden dwars tussen de heide door. Om mij heen is het een gegons van bijen en kleine vlindertjes fladderen dat het een lieve lust is. Even ga ik tussen de struiken zitten, doe mijn ogen dicht en ben zoals altijd weer helemaal verliefd. Langzaamaan slingert de route zich daarna richting de schaapskooi die ik in de verte al zie liggen. 

September 11 - Alinea 2

Precies op tijd

Mijn timing blijkt uitstekend. Precies op het moment dat ik in de buurt van de schaapskooi ben komt de kudde terug van de heide. Het is een bijzonder gezicht om de schapen te zien en horen. Ik maak een praatje met schaapherder Marion en kijk hoe haar hond Benji de schapen bij elkaar houdt. "Je hebt geluk" zegt ze, "normaal gesproken kom ik pas aan het eind van de middag terug bij de kooi, maar omdat het zo warm is zijn we vandaag eerder". Ik ga tussen de schapen zitten en hoor het gegraas en tevreden gebrom. "Wat een fijn beroep heb je Marion" zeg ik enthousiast tegen haar, het lijkt me heel bijzonder om zo met de natuur bezig te zijn. Na een uurtje gaan de schapen richting stal en eet ik op een bankje mijn lunchpakket op. Ik breng nog een kort bezoek aan het bezoekerscentrum en verlaat aan de achterkant de heide. Al snel ben ik weer in het bos en loop terug richting Ermelo.

September 11 - Alinea 3

High wine

Aan het eind van de wandeling geniet ik onder de parasol van een high wine op het terras van de Heerlickheijd van Ermelo. Er zijn in totaal 7 gangen met de meest heerlijke hapjes en ik mag zelf bepalen in welk tempo de verschillende gangen gebracht worden. Iedere gang wordt begeleid door een speciaal uitgezochte wijn. We beginnen met bubbels en een broodplankje met tapenade en daarna laat ik me verrassen. Halverwege las ik even een pauze in en loop de tuinen in om het terrein even te bekijken en een blik te werpen op het zwembad. We eindigen met een super toetje en desertwijn. Jammer dat ik naar huis moet, ik had best een nacht willen blijven slapen en genieten van de wellness en het zwembad.

September 11 - Alinea 4

Download de route

Loop ook deze schitterende wandeling en geniet daarna van een heerlijk arrangement bij de Heerlickheid van Ermelo! Bekijk het arrangement hier.

De leukste wandelroutes in de Gelderse streken

De leukste wandelroutes in de Gelderse streken

Download het wandelrouteboekje

Ontdek het Gelderse goud met deze arrangementen

Ontdek het Gelderse goud met deze arrangementen