Blog: Struinen door de Moringerwaarden

Het najaar is de perfecte periode om te wandelen. Blogger Ivonne van Myfootprints.nl gaat dat dit jaar ontdekken in de Gelderse streken! Zij wandelde onlangs een mooie struinroute door de Moringerwaarden. Deze bewegwijzerde route van 9 kilometer gaat door het oostelijk deel van de Gouden Ham; de Moringerwaarden. Het is een uniek natuur- en wandelgebied. Lees hier haar verslag!

Een perfecte start

Het zonnetje schijnt volop als ik aan het eind van de ochtend van de snelweg afga en via kleine dijkjes richting Appeltern rijd. Ik parkeer mijn auto bij hotel/restaurant Moeke Mooren en zoek een leuk plekje uit op het grote terras. Vanaf het terras heb ik een prachtig uitzicht over de Moringerwaarden, het gebied dat ik straks ga verkennen. Op het water komt een klein zeilbootje voorbij. Ik krijg gelijk zin om ook in een bootje te stappen en over de grote plas te varen, maar vandaag heb ik andere plannen. Zittend onder de parasol geniet ik van de rust en een lekkere salade en dan is het tijd om op pad te gaan. Bij de receptie ligt een handig boekje met informatie over diverse wandelroutes in het gebied. Ik kies vandaag voor de groene route die een rondje om de Gouden Ham laat lopen en 9 kilometer lang is.

September 7 - Alinea 1

Paaltjes met groene koppen

Volgens mijn boekje moet ik paaltjes met groene koppen volgen, maar deze zijn niet gelijk te vinden. Het kaartje is gelukkig heel duidelijk en laat zien dat groen en rood aan het begin gelijk lopen. Ik klim een klein hekje over en bevind me in prachtige uiterwaarden. Vogeltjes fluiten om me heen en het water glinstert aan beide kanten van de smalle strook land waar ik nu op loop. Binnen een paar minuten ben ik al verkocht. De route slingert zich verder langs het water en elke keer blijft het gebied me verrassen. Er zijn paaltjes om te volgen, maar er is ook ruimte om een beetje af te wijken van de route en even links of rechts te gaan. Dit is wat ik me bij struinen had voorgesteld. Natuur, natuur en nog eens natuur.... De brandrode runderen die hier grazen kom ik helaas niet tegen, wel enorm veel soorten vlinders, vogels en kikkers die door het gras hoppen op zoek naar een veilig plekje.

September 7 - Alinea 2 (1)

Langs de Maas

Ik verlaat de Moringerwaarden en vervolg mijn weg over een brede strook land tussen de Maas en de plas in. Hier keert de rode route terug naar Moeke Mooren, maar ik maak een grote ronde. In eerste instantie valt het even tegen en voelt het zo "aangelegd" maar al snel raak ik ook hier onder de indruk. De bomen ruisen in het zachte windje en het uitzicht over de rivier is fenomenaal. Er zijn geen auto's op dit pad dus ik kan rustig om me heen kijken. Op het water genieten mensen met bootjes en af en toe zit er een visser langs de kant. 

September 7 - Alinea 3

Schipper mag ik overvaren?

Ik loop door tot ik niet verder kan. Daar mag ik belletje lellen om een seintje te geven aan de schipper van Pontje Ham. Ik wordt opgepikt door Maarten Schenk die dit werk al enige jaren met veel plezier doet. Hij wil zelfs wel even voor mij poseren met "zijn" pontje, trots en een gelukkig mens. Wat een heerlijke tijdsbesteding is dat, zeker op zo'n mooie dag als vandaag.

September 7 - Alinea 4

Over de dijk

Het laatste deel van de route gaat over een dijk en grotendeels over een verhard fietspad. Ik passeer een aantal geweldige vakantiehuizen met houten vlonders die aan het water liggen, daar wil er wel één van! Er is een jachthaven, een molen en overal heb ik uitzicht over het water. Ik heb het tempo er goed inzitten en voor ik er erg in heb ben ik alweer terug bij Moeke Mooren. Helemaal uitgewaaid maar nog niet uitgekeken!

September 7 - Alinea 5

De Tuinen van Appeltern

De Moringerwaarden liggen op enkele kilometers van de prachtige Tuinen van Appeltern. Een plek waar ik elke paar jaar wel een keer naartoe ga, dus nu ik in de buurt ben mag een bezoek zeker niet ontbreken. De tuinen liggen midden in het land, ingesloten door twee brede sloten en zijn één grote bron van inspiratie. Elke keer als ik er ben loop ik te fantaseren over hoe mooi ik mijn eigen tuin weer in wil gaan richten. Er zijn diverse modeltuinen, heel veel mooie planten, tuinmeubelen en nog veel meer. Op diverse plekken staan gezellige zitjes waar je kunt rusten en genieten van de stilte, eventueel met een drankje of hapje. Ik ben vandaag alleen en neem een fluistertour mee. Zo kan ik af en toe naar wat achtergrond informatie luisteren terwijl ik door de tuinen loop. Wat ik ook heel leuk vind zijn de verschillende thematuinen, die regelmatig wisselen. Zo is er bij ieder bezoek weer wat nieuws te beleven. Ook nu maakt mijn camera weer overuren en gaat de tijd veel te snel. Voor ik het weet gaan de tuinen alweer sluiten en stap ik tevreden in de auto, dromend van mijn eigen groene paradijsje. 

September 7 - Alinea 6

Download de route

Wil je zelf struinen door de Moringerwaarden? Download de route hier!

Heb je zin om wat langer te genieten van al het moois dat Rivierenland te bieden heeft? Ontdek het Gelderse goud in de Gouden Ham met een heerlijk wandelarrangement! Aan deze route zijn maar liefst 5 arrangementen gekoppeld. 

De leukste wandelroutes in de Gelderse streken

De leukste wandelroutes in de Gelderse streken

Download het wandelrouteboekje

Ontdek het Gelderse goud met deze arrangementen

Ontdek het Gelderse goud met deze arrangementen