Op Groot Gelders Avontuur in…. de Achterhoek!

Saskia van KidsErOpUit gaat met haar gezin op Groot Gelders Avontuur en zij weten niet waarheen. Als ze eindelijk de envelop open mogen maken zien ze het. Ze gaan het avontuur opzoeken in de Achterhoek! De koffers in de auto, navigatie aan en rijden maar. In deze blog doet ze verslag van het leuke weekend met haar gezin. 

Sevink Molen in Winterswijk Meddo

Avonturenpark Sevink Molen is onze eerste bestemming. “Wat kan je daar doen?” vraagt Maureen. Voor haar horen ‘molens’ en ‘avonturen’ niet automatisch bij elkaar. De molen krijgt daarom ook weinig aandacht als we de auto hebben geparkeerd. Voordat we het Avonturenpark kunnen betreden, temmen we eerst de T-Rex die de voordeur bewaakt. Zo, Camiel voelt zich al de held van de dag. Avonturenpark Sevink Molen blijkt een binnenspeeltuin te zijn, maar dan een originele. Met trampolines, een gigantische zandbak waarin dukaten zijn verstopt, een kasteel waar je ballen mag schieten en nog veel meer. Voor de ouders zijn er fijne stoelen en stapels met tijdschriften. Terwijl de kinderen zich vermaken, beginnen wij ons Groot Gelders Avontuur met relaxen. 

Als wij voldoende zijn uitgerust proberen we de kinderen mee te krijgen naar buiten. Het kost wat moeite, want ze zijn nog lang niet klaar met spelen. “Ik zou het hier wel de hele dag kunnen uithouden” zegt Camiel serieus. Het is mooi weer en buiten is er ook genoeg te spelen, dus ik geloof hem direct.

We verlaten Avonturenpark Sevink Molen niet met een lege buik. Als lunch eten we echt goede pannenkoeken, vooral de hartig gevulde pannenkoeken zijn een aanrader. Die heb ik niet eerder zo lekker gegeten.

Juni 13 Sevink Molen

Waterfietsen bij De Leemputten

Ons avontuur gaat verder in natuurgebied De Leemputten. Een gebied dat is ontstaan door de winning van grondstoffen voor de steenfabriek in Groenlo. We gaan hier waterfietsen. Ik ben benieuwd hoe avontuurlijk dat gaat zijn. Maureen en Camiel hebben er zin in en discussiëren in de auto of ze groot genoeg zijn om zelf te kunnen fietsen. Maureen d’r benen blijken lang genoeg, dus haar dag kan al niet meer stuk. Camiel probeert het niet eens, hij ziet een andere rol voor zichzelf: “Ik ga sturen!”. Nu weten we zeker dat het waterfietsen een groot avontuur gaat worden… Gerard gaat ook fietsen en ik mag voorop zitten. Alweer relaxen voor mij. Ik kom er goed mee weg vandaag.

We krijgen een opdracht mee voor onderweg. “Overal hangen rebussen. Als je die allemaal oplost dan krijg je een vraag en die mag je bij terugkomst oplossen” vertelt de aardige medewerkster. “Let wel op bij de zwanen, ze hebben jongen en zijn dus waakzaam”. Ik krijg meteen de taak van de kinderen om desnoods de zwanen op afstand te houden met de peddel.

Het duurt eventjes voordat de fietsers en de stuurman op elkaar zijn ingespeeld, maar dan gaat het gesmeerd. Zelfs de smalle doorgangetjes passeren we bijna zonder te botsen. Mijn peddel blijkt op de waterfiets te liggen om de waterfiets van de kant te duwen als dat nodig is. We fietsen met een boog om de zwanenfamilie heen, dus dat gaat helemaal goed. Met hulp van andere waterfietsers lossen we de rebussen op en dus mogen de kinderen bij terugkomst grabbelen.

Juni 13 Waterfietsen Leemputten

Logeren bij Bollo op Landal Stroombroek

Vol met verhalen rijden we naar Landal Stroombroek. Bollo staat ons al op te wachten en wordt direct geknuffeld door Maureen en Camiel. Ze high five-en met de bekende Landal-beer en ze halen grapjes met elkaar uit. Bollo en Landal krijgen spontane duimen omhoog van de kinderen.

We overnachten voor het eerst in een kinderbungalow. Zelfs bij onze 7- en 9-jarige nog een goede keuze. Voor de deur hinkelen ze op de hinkelbaan en binnen worden direct de spelletjes uit de kast getrokken. ’s Avonds eten we bij Timbers Brasserie op het bungalowpark. We hebben zicht op de recreatieplas en de waterskibaan. Maureen en Camiel zijn dolblij met het Bollo-buffet, de binnenspeeltuin en de meisjes van het animatieteam. Alweer een moment van rust voor ons, eindelijk een keer bijna ongestoord eten. Nooit verwacht dat ons Groot Gelders Avontuur zo vol met ontspanning zou kunnen zitten.

Juni 13 Bollo

Ridderslag bij Kasteel Huis Bergh

Waar op de eerste dag van ons Groot Gelders Avontuur in de Achterhoek het relaxen voor mij centraal leek te staan, wordt dat bij Kasteel Huis Bergh anders. We gaan meedoen aan Ridderslag. Een speciale activiteit voor gezinnen waarbij kinderen ridder of hofdame kunnen worden. Wat ze niet verklappen is dat de papa’s en mama’s ook mee mogen doen aan het verkleedfeest. Camiel gaat voor de ridder-status en verkleed zich met alleen een zwaard. Maureen vindt dat ze met haar negen jaar oud echt niet meer in een prinsessenjurk kan. Zij wordt onze cameravrouw. Gerard en ik worden door de medewerkster aangespoord vooral ook in de kledingrekken te duiken. Dat doen we braaf.

Voor we het weten zijn we terug in de middeleeuwen. Ik ben opeens de koningin en Gerard mag de hofnar zijn. Mijn koning is een Amerikaan die vandaag ook met zijn gezin meedoet aan Ridderslag. Half in het Nederlands en half in het Engels beleven we daarna allerlei avonturen in het kasteel. Wij gaan helemaal op in onze rol. Ik ben dolblij, eindelijk mag ik koningin zijn! Gerard doet zijn hofnar-act met volle overtuiging. Camiel wint aan het einde het riddertoernooi en mag een mooi prinsesje uitzoeken om mee te trouwen.

Het ridder-avontuur van Camiel wordt steeds groter en groter als we naar de auto lopen. “En toen sloeg ik zijn zwaard uit z’n handen en deed ik dit en deed hij dat” vertelt hij enthousiast en met veel armgebaren. Maureen heeft een andere mening over ons middeleeuwse avontuur: “Mama, ik ben blij dat je je gewone kleren weer aan hebt, want zo’n verkleedjurk kan echt niet”. Tja, van je bijna tienerdochter moet je het hebben….

Bij Landal Stroombroek halen we onze spullen op. Ons Groot Gelders Avontuur in de Achterhoek is alweer voorbij. Met een lading brochures in de tas rijden we naar huis. We hebben genoeg ideeën voor een nieuw avontuur in de Achterhoek!

Juni 13 Kasteel Huis Bergh