U bevindt zich hier: Buitengoed de Panoven

Buitengoed de Panoven

2 Buitengoed de Panoven is een bijzondere dakpan- en steenfabriek uit 1850, gelegen in het prachtige rivierengebied van de Gelderse Poort en de Liemers. De voormalige fabriek kent een unieke zigzagoven, de laatste zigzagoven van heel West Europa die nog intact is gebleven.

Tot 1924 werden op de Panoven vier producten gebakken: dakpannen, tegels, drainagebuizen en bakstenen. Na 1924 is het hoofdproduct van een ambachtelijke baksteen geworden voor de particuliere huizenmarkt.
De toenmalige fabriek wordt al bijna honderd jaar gerund door de familie Kruitwagen. In 1983 heeft de huidige eigenaar en voormalige steenbakker, Wim Kruitwagen, het vuur moeten doven. Nu runt Wim samen met zijn vrouw het erfgoed als museum en bijzondere overnachtingsplek.

De familie Kruitwagen geeft je graag het verhaal van klei tot baksteen mee. Je reist door de tijd en krijgt een kijkje in het leven van het hardwerkende en soms vergeten steenovenvolk. Daarnaast kan je bij de Panoven op allerlei manieren eerlijk genieten van het erfgoed en het prachtige rivierenlandschap. Zo kan je hier overnachten in de energiezuinige lodges, de streek proeven, genieten van de Hajenius sigaren- en whiskyproeverij, deelnemen aan een rondleiding door het erfgoed of dit tezamen combineren in een arrangement.

Op en om het erfgoed valt veel te ontdekken en te beleven van stenen maken, tot speurtochten naar de bevers en vossen, tot zoektochten naar eetbare planten, tot tochten met verhalen over verdronken dorpen en nog veel meer. Kortom een beleving meer dan waard!

Waar?

Contact

Panovenweg 18
6905 DW Zevenaar
Telefoon: +31(0)316 - 523520
E-mail: info@panoven.nl
Website: www.panoven.nl