Doen in Apeldoorn - 7 Tips van bewoners

Deze stad, die in de top 10 staat van grootste in Nederland, is anders dan je van een stad gewend bent. Omringd door bossen, is dit het bruisende hart van de Veluwe. De groene omgeving, de rust en de vele bezienswaardigheden geven de stad net dat beetje extra. Zo ligt Paleis het Loo op steenworp afstand, net als de Apenheul en de natuurlijk de Veluwse bossen. Omdat niemand de beste plekjes van de stad beter kent dan de mensen die er wonen, hebben we locals gevraagd hun ultieme tips met ons te delen.

Tip 1: Wandel langs de spreng

De plek om midden in de stad even in de natuur te zijn, vertelt Eveline Cranendonk: “Gewoon midden in de stad ben je in het bos. Het is wel een beetje een smal doorkijkbos, maar toch. Alles van een bos is daar: eekhoorns, spechten en paddestoelen.”

Artikel 23 - Apeldoorn 1

Tip 2: Lekker tuinieren in Moestuin Havenpark

“De leukste plek van de stad”, volgens Caroline. In moestuin Havenpark kun je tuinieren, op je gemak slenteren of juist een lekker kopje koffie drinken. 

Tip 3: Plezier voor tien in Park Berg en Bos

Dat Apeldoorn veel meer is dan een grote stad wordt duidelijk uit de reacties van inwoners. Bianca Stramrood-van Zuuk tipt bijvoorbeeld een wandeling in Berg en Bos: “Lekker wandelen. Hier zit de Apenheul, een speelweide voor kinderen en een klimbos met wilde zwijnen en herten, en een mooie uitkijktoren met uitzicht over Apeldoorn. Gewoon prachtig!” 

Tip 4: Bezoek Paleis het Loo

Dit symmetrische paleis met haar indrukwekkende tuinen is prachtig. Ieder jaargetijde weer. Niet gek dat veel locals het paleis als hun favoriete plek van Apeldoorn noemen. 

Tip 5: Ontdek de architectuur van de binnenstad

Apeldoorn is een stad met een rijke historie. Reden te meer om eens echt goed om je heen te kijken. Mariel de Jong: “Bekijk de Jugendstil gevels in de binnenstad eens beter en neem dan ook gelijk de prachtige oude woningen van de Parkenbuurt mee”.

Tip 6: Dikke pret voor de kleintjes bij Julianatoren

Kimmy Kerstens is duidelijk: “Julianatoren!”. Wil je iets leuks doen met kleine kinderen, dan is dit pretpark ideaal. Er is veel te doen en de afstanden zijn klein. Perfect dus voor de echte kleintjes. 

Artikel 23 - Apeldoorn Julianatoren

Tip 7: Ga op culinaire reis!

Verschillende inwoners deelden hun favoriete restaurants en bars met ons; Heerlijk Lokaal, De Heerlickheyt Het Loo en Sizzles. Toch eens proberen dus. “Als je in Apeldoorn niet aan je trekken komt… dan lukt het waarschijnlijk nergens”, aldus onze locals. Van tapas, sushi tot wild. Speciale bieren of goede wijn. Voor iedere smaak is er een chef die met liefde voor je kookt.