Educatief avontuur…. de forten en kastelen in het Rivierenland beleven met het gezin

Rivierenland strekt tot het uiterste puntje van Gelderland, aan het begin van de Nederlandse rivierdelta. Het is een gebied vol water waar de natuur de ruimte krijgt. Uitgestrekte luchten, oude steden en aan de horizon gloort het avontuur. Los raadsels op, ga lekker klimmen en klauteren, struin door de bossen, speel met water of slaap in een fort.

In dit gebied bouwden ridders hun kastelen en brachten soldaten hun tijd door in donkere, vochtige bunkers wachtend op de vijand. De Hollandse waterlinie was een ingenieus systeem om delen van Nederland onder water te zetten. Te diep voor paarden en voertuigen, te ondiep voor boten. Helaas bleek in 1940 dat door vliegtuigen de linie haar nut had verloren.  Na jaren van verval hebben veel van deze historische plekken een andere bestemming gekregen en zijn ze nu geschikt om ontdekt te worden met het gezin. Tikva en haar gezin van Gezinopreis  hebben een weekend de tijd en gaan naar vier hele afwisselende plekjes waar ze op hun website uitgebreider over vertellen. 

Slot Loevestein

Slot Loevestein is een prachtig slot gebouwd door een echte ridder in 1361. Toch deed het niet lang dienst als kasteel, maar werd het gebruikt als staatsgevangenis en later als verdedigingswerk in de Hollandse Waterlinie. Onze dochter maakt het niet uit, het is een kasteel en er is een kelder vol verkleedkleding. Natuurlijk wordt ze dan prinses en papa moet een ridder worden die haar gaat beschermen. Voor mama blijft er dan niks anders over dan de stoute boef te spelen.

Bij binnenkomst hebben we alledrie een sleutel gekregen. Deze sleutel kan je op verschillende plekken in een slot gebruiken. Als je dat doet, wordt er een verhaal verteld of je kunt wat doen. Een groot succes zijn de geweren buiten waar je zelf vanaf de slotmuur kunt schieten op de aanvallers die zich verstoppen tussen de grazende schapen. Je moet goed richten om de vijand uit te schakelen!

In de verschillende ruimtes in het kasteel worden  verhalen verteld. Zo leren we dat Dirk Loef van Horne een roofridder was en slot Loevenstein gebouwd heeft dankzij illegaal geïnde tolgelden. In Slot Loevestein leer je zo nog eens wat over onze geschiedenis maar wel op hele ongedwongen manier, waarbij plezier voorop staat.

Juli 1 - Slot Loevestein

Slapen en eten bij Fort Vuren

Heb jij wel eens geslapen in een bunker? Of geslapen in een fort? In Fort Vuren is het mogelijk om zo’n bijzondere overnachting te boeken. De fortlodges zijn sfeervol verbouwd en je slaapt er als een prins. De bunker is een stuk minimalistischer ingericht door een Belgische architect en brengt je veel dichter bij de situatie van een onderofficier in vroegere tijden.

Je hoeft niet te overnachten om het fort te beleven. Je kunt er ook een kortere stop maken om wat te eten en drinken bij de uitstekende horeca. Hier wordt gebruikt gemaakt van lokale producten en dat proef je. Diverse fortruimtes zijn te bezoeken en in de kelder van de toren wemelt het van de padden. Het is in ieder geval een spannend doolhof met allerlei gangetjes en kamertjes.

In de zomermaanden en de weekenden is Fort Vuren maar een pontje verwijderd vanaf Slot Loevestein dat aan de overkant van de Waal ligt. Fort Vuren heeft de uitstraling van weleer weten te behouden maar dat betekent ook dat dit geen plek is waar je kind zonder toezicht kan rondlopen. 

Juli 1 - Fort _vuren _01

GeoFort, het beste kindermuseum ter wereld

“Het beste kindermuseum ter wereld”. Wij verzinnen het niet. GeoFort kreeg deze award in 2016 van andere science centra en musea. In het GeoFort hebben ze er dan ook alles aan gedaan om het kinderen zo leuk mogelijk te maken maar ze ook nog wat te leren over wetenschap, specifiek geografie en cartografie. Lachende kinderen rennen overal rond “Kom hier, dit is leuk!”, “Naar het doolhof, nee eerst de tunnel!”. Het GeoFort is erg uitgebreid en zowel buiten als binnen is er van alles te doen. Wij beginnen binnen en onze dochter wil graag een hoge toren bouwen totdat de tafel begint te schudden als ware het een aardbeving is. Met een harde klap stort alles in. Dan naar buiten waar we het bijzondere geurendoolhof induiken. Op elke splitsing zijn er geurzuilen om aan te snuffelen. Door telkens de goede geur te volgen kom je weer buiten. Even verderop maken we een reis naar het binnenste van de aarde. Halverwege loopt onze dochter naar de deur en doet hem open. “Papa, het is niet echt”. Gelukkig maar, want als het glas van onze cabine barst onder de druk van de aardkorst wordt het wel heel spannend. Er is nog veel meer te beleven in het GeoFort en er is ook een kindvriendelijk restaurant, dus je kunt hier gemakkelijk een halve dag doorbrengen.

Meer dan de helft van de belevenissen in GeoFort zijn geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar, een deel voor kinderen vanaf 6 of 8 jaar.

Juli 1 - Geofort _3Dcafe

Spelen en spetteren bij Speelbos de Kleine Waterlinie en recreatieplas Lingebos

In het Lingebos heeft Staatsbosbeheer een speelbos aangelegd. Een korte wandeling brengt ons langs onder andere een waterspeeltuin. Geïnspireerd door de Waterlinie is er ook hier een houten fort gebouwd waar je kunt klauteren en spelen met kanonnen. De grote bomen zorgen voor schaduw en verstopplekken.

We zijn in het Rivierenland en al dat water nodigt uit tot een zwempartijtje. Recreatieplas het Lingebos, direct naast het speelbos, is gratis te bezoeken en lekker ondiep zodat het ook met jonge kinderen fijn vertoeven is. Langs het water is een groot grasveld met speeltuin en watervallen waar je in kan spelen. Onze dochter maakt direct nieuwe vriendinnetjes en wat is er leuker dan elkaar, maar zeker ook de papa’s en mama’s nat te spetteren?

Juli 1 - Lingebos _speeltuin

Gerelateerde artikelen