Feestelijke tradities in Rivierenland: alles in het teken van fruit

De maanden september en oktober zijn de oogstmaanden in Rivierenland. Van al het fruit dat in Nederland wordt geteeld komt een derde deel uit Rivierenland. De Betuwe, Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal hebben niet voor niets de bijnaam ‘fruittuin van Nederland’. Dat zie je ook terug in de feesten die worden georganiseerd in september.

Bourgondisch Fruitwandelen en -fietsen

Het eerste weekend van september is het meteen al raak. Dijkensport.nl organiseert dan jaarlijks het Bourgondisch Fruitwandelen en -fietsen. De wandel- en fietsroutes voeren je door boomgaarden, weilanden, uiterwaarden en over de dijken van het Land van Maas en Waal. Je komt op plekken waar je normaal geen toegang tot hebt.

Dit jaar op 2 en 3 september

Augustus 9 - Alinea 2

Appelpop

Wie kent het grootste gratis muziekfestival niet? Appelpop vindt ieder tweede weekend van september plaats aan de Waalkade in Tiel. De line-up is een mengeling van nationaal- en internationaal bekende artiesten en aanstormend talent uit de regio. Dit jaar luister je onder meer naar Triggerfinger, De Jeugd van Tegenwoordig, DI-RECT en Jonna Fraser.

Dit jaar van 8 t/m 10 september

Augustus 9 - Alinea 3

Landelijke Appelplukdag

Zelf appels plukken en ze daarna meteen proeven? Kom naar de Landelijke Appelplukdag op zaterdag 16 september 2017. In Rivierenland kun je dan bij drie boomgaarden je eigen appels plukken: fruitbedrijf en boerderijwinkel De Hoenderik, fruitbedrijf en landwinkel Bloeiend Merm en fruitbedrijf Den Haan. In heel Nederland openen 35 fruittelers de deuren!

Dit jaar op 16 september

Augustus 9 - Alinea 4

Fruitcorso

Het Fruitcorso Tiel viert fruit in alle soorten, vormen en maten: fruit zoals je het nog nooit gezien hebt. Fruit, zaden, bloemen en noten worden verwerkt in praalwagen, gebouwd door verenigingen uit omliggende dorpen. Er doen dit jaar maar liefst veertien grote en zes jeugdwagens mee. De wagens trekken in een lange optocht door Tiel, onderweg bewonderd door tienduizenden toeschouwers. Het Fruitcorso Tiel is niet voor niets immaterieel erfgoed. Tegelijkertijd vind het Food Truck Festival Tiel plaats in het Kalverbos.

Dit jaar op 16 september. Het Food Truck Festival is aanwezig op 16 en 17 september.

Foto copyright Jan Bouwhuis 

Augustus 9 - 5

Gerelateerde artikelen