Ga mee terug in de tijd: militair erfgoed

De Gelderse streken kennen een rijke geschiedenis. De historie gaat duizenden jaren terug in de tijd en heeft op veel plekken zijn sporen nagelaten. Veel locaties roepen vandaag de dag nog bijzondere herinneringen op aan oorlogen die zich daar hebben afgespeeld. Historische locaties, monumenten en musea houden deze herinneringen levend. Lees hier meer over een aantal van deze locaties.

 

Linies Doesburg

Doesburg ligt op de plaats waar de Oude IJssel en de Nieuwe IJssel samenvloeien. Een gunstige ligging voor de handel, maar ook militair-strategisch. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog en de Franse bezetting veranderde Doesburg van een handelsstad in een garnizoensstad en dit belemmerde de ontwikkeling van de stad. De bouw van de linies rond Doesburg begon in 1701 en duurde bijna dertig jaar. Toen het eenmaal voltooid was is het echter nooit in een oorlog gebruikt. Doordat Doesburg tot in de 20e eeuw vesting bleef, zijn de linies nooit afgebroken. De linies vormen nu een prachtig terrein waar natuur en cultuur op een bijzondere manier samengaan.

 

Prins Mauritskazerne

Vanwege de ruime aanwezigheid van bouw- en oefenterrein groeide Ede in het begin van de 20e eeuw uit tot garnizoensplaats. Tijdens de mobilisaties voor de Tweede Wereldoorlog kwamen duizenden militairen naar Ede. De Mauritskazerne werd gebruikt als verblijfsplaats voor de Infanterie en later door de Duitse bezetter. Tijdens de Slag om Arnhem in 1944 werd het de Mauritskazerne gebombardeerd en trokken de meeste Duitse troepen richting Arnhem. Op 17 april 1945 werd Ede bevrijd en in de jaren die volgden vestigden verschillende organisaties zich in de kazerne. In 1983 werd de Mauritskazerne samengevoegd met vier andere kazernes tot een kazernecomplex dat in 1994 de naam Prins Mauritskazerne kreeg. Hedendaags vormen ze een herinnering aan het militaire verleden van Ede.

Prins Mauritskazerne
Prins Mauritskazerne

 

Bunker 599

De Nieuwe Hollandse Waterlinie was een historische verdedigingslinie die van 1815 tot 1940 alles tussen Muiden, Utrecht, Vreeswijk en Gorinchem verdedigde. Vele bunkers waren onderdeel van deze verdediging. Zo ook Bunker 599 aan de Diefdijk, alleen is deze net wat anders. Deze groepsschuilplaats is in 2010 namelijk doormidden gezaagd en is inmiddels een kunstobject. In het water langs het pad staan palen die de waterhoogte aangeven als het land onder water gezet zou worden.

Bunker 599
Bunker 599

Fort Pannerden

Fort Pannerden is aan het einde van de 19e eeuw gebouwd als meest oostelijke steunpunt van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Bovenop het imposante fort staat een klein gebouwtje, deze stamt uit de Koude Oorlog en diende als uitkijkpost voor het spotten van Russische vliegtuigen. Deze post maakte deel uit van een netwerk dat Nederland moest behoeden voor een inval van de Russen.

Tegenwoordig zijn er op Fort Pannerden vele activiteiten die je kunt doen. Kies een van de interactieve programma’s en ga op ontdekking. Luister naar verrassende verhalen van bewoners van het fort, ontdek het geheim van soldaat Willem Derksen en speel de real-life game ‘Elements’. Je vindt een schat aan spannende verhalen en belevingen!

Fort Pannerden, splitsing Waal Rijn
Fort Pannerden