Op Groot Gelders Avontuur bij Kasteel Huis Bergh

 

Een stoer middeleeuws kasteel en een prachtige natuur eromheen: er is van alles te beleven bij Kasteel Huis Bergh! Yvonne van der Laan en haar gezin beleefden dit zelf en gingen op Groot Gelders Avontuur in de Achterhoek. Verkleed als jonkvrouwen  ontdekten zij de cultuur van de Gelderse streken... en dat is onwijs gaaf! Kijk je mee naar haar fotoverslag? 

Nieuw1

Wat we precies verwacht hadden weet ik niet, maar zo’n groot kasteel en in het dorpje ’s-Heerenberg nog zoveel prachtige, oude gebouwen... dat in elk geval niet. Het lijkt haast alsof we zo de Middeleeuwen in gestapt zijn. We nemen even een kijkje bij de waterpartij, waar naast eenden en zwanen vooral veel meeuwen genieten van het winterzonnetje.

02

02B

Nadat we de toegangspoort door zijn gelopen ontdekken we een grote toren aan de rand van het water. We nemen er even een kijkje en ontdekken dat dit zelfs nog de gevangenis is geweest van de heks die hier begin 17e eeuw op de brandstapel is beland. 

Nieuw3

04

We gaan gauw verder naar het eigenlijke kasteel, waar we op de binnenplaats in het hoekje een bankje precies in de zon spotten. Dat komt goed uit, want we moeten nog heel eventjes wachten totdat de Ridderslag, waarvoor we onder andere gekomen zijn, begint.

Nieuw5

De Ridderslag is een gave rondleiding door het kasteel, die elke zondag precies om 13 uur begint, en waarbij kinderen, ouders en opa’s en oma’s verkleed als ridders en jonkvrouwen op pad gaan. Onder leiding van een gravin en een monnik komen ze zo heel veel leuke dingen over het leven op het kasteel te weten. Nog net voordat de Ridderslag begint beklimmen we de trap in de andere hoek van de binnenplaats.

06

07

Daarna is het tijd om ons te verkleden en even later volgen onder andere 2 prachtig uitgedoste prinsessen de gravin naar de grote toegangsdeur van het kasteel.

08

09

Eenmaal binnen lopen we in deze bijzondere optocht naar de eerste ruimte, waar we in een rollenspel voor het hele gezin onder andere de trouwerij van de ridders en de jonkvrouwen meemaken. Zo komen we helemaal in de sfeer van de Middeleeuwen.

10

Daarna maken we een dansje in de balzaal, bekijken we een aantal bijzondere museumstukken, zoals de eeuwenoude lessenaar, waaraan de monniken hun boeken schreven, en leren we de herkomst van heel veel spreekwoorden. De dikke boeken, door monniken gemaakt, zijn indrukwekkend om te zien en voor de kinderen komt het verhaal echt tot leven.

Nieuw11

We bekijken ook de harnassen en helmen van het kasteel en wie dat wil mag daarna nog verder klimmen, naar helemaal bovenop de toren. Dat wil onze oudste prinses wel en ze geniet van het uitzicht over het dorpje en de omgeving.

12

Terug beneden wisselen we weer naar onze eigen kleding en verbazen we ons erover dat er zelfs nu nog wat echte druiven aan de ranken hangen.

13

Via de achteringang lopen we terug naar onze auto, maar niet voordat we ons nog één keer hebben omgedraaid naar dit indrukwekkende kasteel. Wat een heerlijke middag hebben we hier gehad! 

Ga ook op avontuur!

Wil jij net als Yvonne en haar kids op Groot Gelders Avontuur en je een echte kasteelbewoner voelen op Kasteel Huis BerghDownload hier leuke photo booth props en ga op pad!

Gerelateerde artikelen