Op Groot Gelders Avontuur op Slot Loevestein


Yvonne van der Laan ging met haar gezin op Groot Gelders Avontuur op Slot Loevestein en ontdekte de cultuur van de Gelderse streken. Met hun photobooth props gingen zij op pad en werden ze meegenomen in het verhaal van Hugo de Groot, die via een boekenkist uit het slot wist te ontsnappen... Kijk je mee?

01

02

Als we in het middagzonnetje van de late herfst Slot Loevestein naderen zijn we aangenaam verrast. Het slot ligt midden in een groot natuurgebied en nadat we een wildrooster gepasseerd zijn rijden we vrijwel meteen langs een grote kudde wilde Konikpaarden. In de verte draait de molen van Woudrichem vlak naast de kerktoren.

3

Al gauw duikt het slot zelf ook tussen de steeds kaler wordende bomen op en we parkeren de auto, om lopend het laatste stukje af te leggen. Loevestein verstopt zich nog half achter de vestingwal, maar we kunnen al best zien hoe mooi het kasteel is.

04

Zodra we de poort door zijn zien we een winkeltje, waar we ook onze sleutels kunnen ophalen. Met die sleutels kunnen we zo meteen de kasteelpoort openen en op een interactieve manier heel veel over het slot te weten komen. We spelen nog gauw een spelletje op één van de monitors, voor we oversteken om de huisjes binnen de kasteelmuren te gaan verkennen.

05

Eerst belanden we in het oude schooltje, waar we als brave studenten in de houten schoolbankjes zitten en luisteren naar de meester. Die kunnen we niet alleen horen, maar ook zien.. geprojecteerd op de muur.

06

07

Als we alle huisjes van binnen gezien hebben weten we niet wat we zien: kan je daar bovenop die vestingwal nou als een echte soldaat schieten op de vijand? Stoer! Wij weten ze natuurlijk allemaal te raken en snellen dan naar het pleintje vlak voor het slot zelf.

08

09

10

Een aardige meneer spreekt ons aan en vertelt dat we ons in de kelder van het slot mogen verkleden. Even later stappen een kleine ridder en jonkvrouw weer naar buiten, om zich lekker uit te leven met het speelgoed van vroeger dat hier ligt. Op 2 stokpaardjes rijden we de brug over, klaar voor meer avontuur binnen!

11

Op alle 3 de verdiepingen kunnen we zien hoe de mensen in de late Middeleeuwen geleefd hebben in het kasteel. De bewoners van in en rondom Slot Loevestein komen echt tot leven door de interactieve belevenissen die we tegenkomen. Zoals de schipper, die jaren lang heen en weer voer tussen Loevestein en Woudrichem.

12

13 

Dan is het tijd voor de verhalenvertelster, die ons meeneemt naar de tijd van Hugo de Groot. Enthousiast vertelt ze hoe Hugo in een boekenkist ontsnapte uit het slot, toen het een gevangenis was. De kinderen krijgen allemaal een rol in het verhaal en uiteraard kruipt onze eigen Hugo de Groot nog even de boekenkist in.

Foto 14

Moe maar voldaan komen we uiteindelijk weer naar buiten. De jonkvrouw draait zich nog één maal om naar deze mooie plek, waar we samen de geschiedenis in gedoken zijn.

Ga ook op avontuur!

Wil jij net als Yvonne en haar kids op Groot Gelders Avontuur en Slot Loevestein ontdekken? Download hier leuke photo booth props!

Gerelateerde artikelen