Historie in en van de Gelderse streken

Zin om je eens onder te dompelen in andere culturen? Wil je meer leren over ons kikkerlandje en je verdiepen in de verschuiving door en voor religie, maar ook het geloof in een betere toekomst? Deze (historische) Gelderse plekken leren ons over die geschiedenis. 

Museumpark Orientalis

In Museumpark Orientalis wordt aandacht besteed aan de achtergronden en tradities van drie grote godsdiensten: het christendom, jodendom en de islam. Het museum, door haar bijzondere architectuur op de lijst van rijksmonumenten, is het oudste openluchtmuseum van Nederland en misschien juist daarom zo geschikt om ons mee te nemen op reis langs religie en culturen. Er is een binnen-museum, een Syrische boerderij en synagoge, een Arabisch dorp met moskee en een Romeinse stadstraat met kerk. Natuur, cultuur en religie.

Het museum gaat in op actuele vraagstukken van de samenleving. Toen God nog schreef, een voorstelling te zien in het binnen-museum, gaat over het ontstaan van de Bijbel, Koran en de Tenach.  

Okt 6 - Museum Orientalis

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945

Recht uit onze geschiedenis: een museum waarbij je de bezetting, de Bevrijding en de wederopbouw van Nederland doorloopt. In tijden waar we streden voor ons geloof in een betere toekomst, vrijheid, democratie en onze rechten als mens. Leer en ervaar het effect van WOII op Nederland, educatief en actief. Het Nationaal Bevrijdingsmuseum krijgt keer op keer goede recensies, heeft het certificaat van uitmuntendheid van Tripadvisor en organiseert het hele jaar originele en relevante activiteiten.

Dit najaar kunnen bezoekers workshops volgen, het leven van parachutisten beleven, mee doen aan proeverijen, leren over de strafkampsystemen van Goelag onder Stalins regime en 750 grote en kleine modelvliegtuigen bekijken tijdens de rondleiding ‘WOII in de lucht’.  

Artikel 16 - Bevrijdingsmuseum (1)

Airborne Museum ‘Hartenstein’

Een historische plek waar verhalen tot leven komen. De Slag om Arnhem tijdens de Tweede Wereldoorlog ervaar je in het Airborne Museum ‘Hartenstein’. Het geloof en de kracht van Britse, Poolse en Duitse militairen, maar ook de angst van slachtoffers en burgers zoals jij en ik. Het museum toont een grote collectie authentieke wapens, documenten, films en foto’s. En de Airborne Experience, waar je de oorlog ervaart. Als parachutist, tussen de gevechten, strijdend om vrijheid. Het museum is in 2015 uitgeroepen tot ‘Travellers’ Choice’ en wordt geprezen om de kracht ook persoonlijke verhalen de ruimte te geven.    

Okt 6 - Airborne Museum

Liberation Route

Volg het pad van de geallieerden tijdens de bevrijding van West-Europa. Via Nijmegen, Arnhem, de Achterhoek in richting Berlijn. Beleef het laatste oorlogsjaar van Gelderland, via de tientallen locaties. Massagraven, operatie Veritable, de late bevrijding en meer tijdens de Liberation Route. Download de app voor alle informatie. 

Meer over de geschiedenis van Gelderland lees je op Spannendegeschiedenis.nl.

Okt 6 - Liberation