Mondriaan tot Dutch Design

Rood, blauw en geel: de kleuren die kenmerkend zijn voor De Stijl. Deze kunststroming kennen we onder meer van de wereldberoemde Piet Mondriaan, de zigzagstoel en het Rietveldpaviljoen en werd opgericht door Van Doesburg in Leiden.

De Stijl, die de laatste 25 jaar door het leven gaat als Dutch Design, is nog steeds springlevend en viert in 2017 zijn 100ste verjaardag. Reden voor een feestje! In 2017 wordt dit jubileum van een vooraanstaande, internationale kunststroming en 100 jaar vernieuwing in kunst, architectuur en design gevierd. Overal in het land vinden het gehele jaar door tal van grote en kleine tentoonstellingen plaats.

Kaart

De Stijl in Gelderland

Ook in Gelderland kom je op diverse plekken in aanraking met de De Stijl en zijn invloeden op de kunst. De verschillende Gelderse musea bieden in het Stijljaar een mooi programma met werk van kunstenaars gelieerd aan de Stijl. Kröller-Müller is één van de schatkamers van De Stijl met topstukken van Mondriaan, Van Doesburg, Van der Leck en Rietveld. In Harderwijk kun je kennismaken met Vilmos Huszár, lid van het eerste uur van de invloedrijke kunstbeweging. En in Villa Mondriaan kom je dicht bij de kunstenaar zelf, het huis waar Piet Mondriaan van zijn 8e tot 20e jaar heeft gewoond en de basis legde voor zijn kunstenaarschap. Museum Arnhem presenteert de tentoonstelling Peter Alma: pionier van moderne sociale kunst.

Stadsmuseum Harderwijk

Huszár van De Stijl
20 mei 2017 - 7 januari 2018
Harderwijk

Het Stadsmuseum Harderwijk organiseert een overzichtstentoonstelling geheel gewijd aan beeldend kunstenaar Vilmos Huszár (Boedapest 1884 - Harderwijk 1960), een van de medeoprichters van kunstbeweging De Stijl. Vanaf de jaren dertig tot zijn dood woonde en werkte hij in het bij Harderwijk gelegen dorp Hierden.

Sjarel Ex, directeur van Museum Boijmans van Beuningen is kunsthistoricus en Vilmos Huszár-deskundige. Hij verleent zijn medewerking bij het samenstellen van de tentoonstelling als gastconservator. 

Toegang: €6,-
Meer informatie: Stadsmuseum-harderwijk.nl

 VH1959-3000 Harderwijk

Mecenas Tentoonstelling

Kröller-Müller Museum

De mecenas en de 'verversbaas' - Helene Kröller-Müller en Bart van der Leck
14 oktober 2017 - 2 april 2018
Otterlo/Ede

Deze tentoonstelling gaat over de complexe relatie tussen de kunstenaar Bart van der Leck en de oprichtster van het museum Helene Kröller-Müller. Met Van der Leck sloot Helene zelfs voor meerdere jaren een overeenkomst die haar recht gaf op eerste koop van zijn werk. Ook maakt Van der Leck in opdracht van firma Wm H. Müller & Co, waar Anton Kröller directeur is, een groot glas-in-loodraam voor het hoofdkantoor, affiches voor de Batavierlijn, mozaïeken voor het kantoor in Londen en kleurontwerpen voor interieurs van de woonhuizen, waaronder het jachthuis Sint Hubertus. Het museum stelt de tentoonstelling samen uit de Imposante verzameling werken van Bart van der Leck: 42 schilderijen en 400 tekeningen.

Toegang: €18,60 p.p. (incl. toegang Park)
Meer informatie: Krollermuller.nl/agenda

Nederlands Openluchtmuseum

De Stijl als onderdeel van de Nederlandse Canon

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem opende in september 2017 de tentoonstelling De Canon van Nederland. De bezoeker van het museum wordt meegenomen op reis door de belangrijkste tijdvakken van onze historie. In het museum staat een origineel Rietveld-vakantiehuisje. Als een voyeur kijk je door een verrekijker naar het leven van een gezin dat hier een weekje vakantie viert. Rietveld ontwierp niet alleen het huisje, maar ook het interieur. De meubelen behoren tot de in 1934 ontworpen kratmeubelserie. In deze crisistijd wilde Rietveld goedkope, eenvoudig in elkaar te zetten meubels maken, die met de machine vervaardigd konden worden. 

Toegang: vanaf 13 jaar €16,-
Meer informatie: Openluchtmuseum.nl

 

 

_MG_1915

Tentoonstellingen in heel Nederland

Tentoonstellingen in heel Nederland

Weet jij wat Dutch Design is?

Weet jij wat Dutch Design is?

De oorsprong van De Stijl

De oorsprong van De Stijl