Op Groot Gelders Avontuur in de Regio Arnhem

De herfst is het seizoen van slenteren voor de bladeren, zoeken naar paddenstoelen en lekker spelen in de natuur. In Nationaal Park Veluwezoom  kun je deze herfst een echte herfstspeurtocht doen! Yvonne van der Laan ontdekte samen met haar kinderen de herfst met deze leuke speurtocht van Natuurmonumenten. Kijk je mee?

Oktober 21 - 01

Bij het Bezoekerscentrum Veluwezoom in Rheden krijgen we uitleg over de seizoenenspeurtocht. We krijgen een tas mee, met daarin spulletjes die nodig zijn voor de opdrachten en papieren tasjes om gevonden blaadjes en boomvruchten in te doen.

Oktober 21 - 02

Oktober 21 - 03

We gaan enthousiast van start en al gauw hebben we de eerste 2 paaltjes gevonden met een plaatje van de herfstspeurtocht. In de herfstwaaier lezen we de weetjes over de dieren, bomen en planten en we doen de opdrachten.

Oktober 21 - 04

De tweede opdracht doen we wel 10 keer: blaadjes verzamelen en ze boven ons hoofd in de lucht gooien.

Oktober 21 - 05

Als we verder lopen komen we eerst een muizenholletje tegen en daarna een groter hol. Van wie zou het zijn? We bellen even aan, om te kijken of er iemand thuis is, maar er doet niemand open.

Oktober 21 - 06

Oktober 21 - 07

Daarna komen we een aantal heel interessante bomen tegen op onze route. Bomen die midden op het pad liggen, waar je heel goed overheen kan lopen en hele dikke, hoge bomen, waarin we een vreemd geluid horen. Het is een specht, die druk aan ’t werk is. Met een kompas en onze extra grote ogen zoeken we de boom af en ja… we zien ‘m!

Oktober 21 - 08

Aan de achterkant van de boom met de specht wacht een mooie verrassing op ons. Een hele groep paddenstoelen, tegen de boom aan gegroeid, als een paddenstoelenflat.

Oktober 21 - 09

Oktober 21 - 10

Het leukste blijven de opdrachten onderweg. Zo moeten we onder een stel beukenbomen een beukennootje in de grond begraven, zodat er een nieuwe boom kan groeien. Ook mogen we met een spiegeltje onder de paddenstoelen kijken, om te zien hoe die er van de onderkant uitzien.

Oktober 21 - 11

Oktober 21 - 12

Als we terug zijn bij het bezoekerscentrum krijgen we nog een leuke verrassing mee en ook onze tasjes met gevonden spullen mogen mee naar huis. Voor we gaan nemen we nog even een kijkje in de mooie tuin ernaast. We bewonderen de mooie bloemen en hé, zijn dat nou hele grote wortels? Nee, het blijken voederbieten te zijn.

Oktober 21 - 13

In de tuin staat ook nog een reusachtig insectenhotel. We zien allerlei insecten naar binnen en naar buiten gaan. Daarna gaan we gauw naar huis, want zo’n speurtocht is hartstikke vermoeiend.  

 

Ga ook op avontuur!

Wil je zelf ook zo’n leuke speurtocht doen? Dat kan altijd, zonder je vooraf aan te melden, en kost 7 euro per gezin, of 4 euro als je lid bent van Natuurmonumenten.

Gerelateerde artikelen

De leukste wandelroutes in de Gelderse streken

De leukste wandelroutes in de Gelderse streken

Download het wandelrouteboekje

Ontdek het Gelderse goud met deze arrangementen

Ontdek het Gelderse goud met deze arrangementen