Op Groot Gelders Avontuur op …… de Veluwe!

Vol spanning zitten de kinderen van Fieke van KidsErOpUit met de envelop van het Groot Gelders Avontuur in de hand. Waar gaat de reis dit weekend heen? Roos opent de envelop en leest hardop voor dat ze naar de Veluwe gaan. Door de topografie lessen op school weet ze te vertellen dat de Veluwe vlak bij Apeldoorn ligt. En dat is ook precies de omgeving waar zij dit weekend op avontuur mogen. In deze blog doet Fieke verslag van hun avontuur! 

The Nature Game in Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Ons avontuur begint in Het Nationale Park de Hoge Veluwe. Bij de ingang van het Park pakken we gratis witte fietsen om het park in te fietsen.  Direct zit de stemming er goed in. We fietsen 4 km door een prachtige route naar het bezoekerscentrum. Teun vraagt zich af hoe het nu zit met het nooit gebouwde museum waar we naar toe gaan. Want iets wat er niet is kunnen we niet bezoeken. Bij het bezoekerscentrum krijgen de kinderen een iPad met een korte instructie. ‘Volg de richting van het kompas te voet en voer de opdrachten binnen 2 uur uit.’ Het spannende intro filmpje beloofd veel goeds en het avontuurlijke gevoel is er direct. We gaan terug in de tijd en ontmoeten mevrouw Muller die vertelt over haar droom een museum vol kunst te bouwen. Roos en Jet dragen de iPad om beurt en wijzen ons de weg. Het kompas neemt ons mee langs plaatsen die een rol spelen bij de bouw van het museum.  We leren over de dieren die op de Hoge Veluwe leven. Beetje bij beetje krijgen we een beeld van het museum. Maar de tijd begint te dringen, we gaan wat sneller lopen en voeren de laatste opdrachten snel uit om te voorkomen dat het mysterie van het nooit gebouwde museum een mysterie voor ons blijft. Maar gelukkig, met nog 13 minuten op de teller ronden we de game af. Het mysterie is opgelost en zo eindigt ons eerste Gelderse avontuur.

Van twee uur door het park rondlopen en fietsen krijg je best trek. Op de route van Hoenderloo naar Apeldoorn ligt Van der Valk Hotel Apeldoorn De Cantharel. We strijken neer op het zonnige terras en laten de tosti’s, het broodje en de salade ons goed smaken. 

Blogweekend Apeldoorn 4

Kinderparadijs Malkenschoten

Als ik aan avontuur denk dan denk ik niet direct aan een kinderparadijs.  Maar bij het zien van de plattegrond van Kinderparadijs Malkenschoten, de grootte van het terrein en de diversiteit van activiteiten ben ik positief verrast. ‘We willen naar de waterfietsen’ is het eerste dat ik hoor van de kinderen. Ze fietsen fanatiek rond op de visvijver. Vanuit de waterfiets worden de klimtoestellen over het water ontdekt. ‘Daar gaan we nu naar toe’ roepen de meiden. Dus hup op naar de klimrekken. Zo vervolgen we onze weg langs kabelbanen, een klimparcours en een waterspeeltuin. Knuffelen we met konijnen. Worden we verliefd op de babygeitjes in de geitenwei en wordt er gespeeld in de speeltuin.  Tussendoor doen we een drankje op het terras. In het park zijn overigens genoeg plekken waar je eigen meegebracht eten en drinken kan nuttigen. Prima plekken ook om als ouders neer te strijken zodat de kinderen hun gang kunnen gaan. Onze kinderen sluiten het bezoek aan Binky af met een busritje over het park. Of beter gezegd drie busritjes over het park. 

Blogweekend Apeldoorn

Dromen van ons Groot Gelders Avontuur in DroomPark Beekbergen

De Veluwe staat bekend om zijn natuur. Hoe fijn is het dan om te overnachten op DroomPark Beekbergen midden in de bossen. Ons ruime huisje met zeer ruime tuin ligt midden in het groen. Met drie tuinzitjes is er ieder moment van de dag een lekker plekje te vinden. Binnen vijf minuten zitten de kinderen al buiten een spelletje te spelen. Fijn dat spelletjes gewoon voor handen zijn. Ik geniet even van de rust en het zonnetje. ’s Avonds eten we bij restaurant Het Jachthuis op het terrein van DroomPark Beekbergen. We kiezen allemaal wat van de pannenkoekenkaart. 

Blogweekend Apeldoorn2

De boom in bij Klimbos Veluwe

Een goed ontbijt is het halve werk. We maken gebruik van de ontbijtmogelijkheid op het DroomPark. In de Beverplaats genieten we van een uitgebreid ontbijt. Met een gevulde maag vertrekken we richting Berg en Bos in Apeldoorn.

Klimbos Veluwe is onze eerste avontuurlijke bestemming van de dag. ‘Ik mag alles’ roept Jet enthousiast als blijkt dat ze alle klimavonturen mag klimmen. Dat had ze niet verwacht. De meiden kunnen dan ook niet wachten om te starten. Maar voor het zover is luisteren ze goed naar de uitleg.  Ze besluiten direct de hoogte in te gaan en het lage klimavontuur over te slaan. Bob gaat met ze mee de bomen in. Teun en ik bekijken het geklim van onder, hij is helaas nog niet groot genoeg om te mogen klimmen. Boven ons klimmen de meiden over netten, stappen ze over boomstammen en schommelen ze naar de overkant. Het meest enthousiast zijn de meiden over het skateboard dat je over twee kabels naar de overkant brengt. De tijd vliegt voorbij en dan moet er gekozen worden wat ze als laatste gaan doen. Ze kiezen niet voor het hoogste klimavontuur maar gaan voor de lange tokkelroute. Lekker zwieren van boom naar boom. Teun rent heel enthousiast achter ze aan. ‘Papa wat ga je snel’, ‘Roos en Jet wat zijn jullie hoog’ hoor ik hem continue roepen. Ik spreek met hem af dat als hij zeven jaar is we nog een keer terugkomen. Als super avontuurlijke afsluiting klimmen Bob en Roos nog naar 17 meter hoogte, springen naar beneden en maken een vrije val van 4 meter voordat ze rustig neer dalen op de grond. 

Blogweekend Apeldoorn5

Apen spotten in Apenheul

Vanuit het klimbos lopen we door het park Berg en Bos naar de ingang van Apenheul. Hier krijgen de kinderen een apen spot pakket. De uitdaging om zoveel mogelijk verschillende soorten apen te spotten gaan de kinderen graag aan. In het apen spotboek kunnen de kinderen aangeven welke apen ze hebben gezien. Ook moeten er vragen over de gespotte apen beantwoord worden. Als Roos leest dat je per gespotte aap en goed antwoord punten kan verdienen is het fanatisme direct aangewakkerd. Ze vinden de Roodbuikmaki, leren dat de Vari apen zo hard schreeuwen omdat ze dan praten en dat het puntje van de Ringstaartmaki altijd zwart is. Wat een leuke manier om zo door het park te lopen. Teun blijkt een kei te zijn in het overnemen van de antwoorden van zijn zussen. Dat hij niet kan lezen ervaart hij dus helemaal niet als probleem.  De speeltuinen die we onderweg tegenkomen worden getest en allemaal goedgekeurd. Bob en ik genieten ondertussen van een drankje op het terras. Met 15 gespotte apen en 14 goed beantwoorde vragen behalen de kinderen aan het eind van het park de status ‘Top Apenspotter’. Ter plekke besluit Teun dat dit is wat hij morgen op school in de kring gaat vertellen, ‘Ik ben een super apen spotter!’

Wij zijn het er aan het eind van ons Groot Gelders Avontuur wel over eens. Je kan prima op avontuur met je gezin op de Veluwe. De diversiteit aan activiteiten is groot. Wij zijn er in ieder geval nog niet uitgekeken!

Blogweekend Apeldoorn6

Gerelateerde artikelen