Plog: Stadsrandwandeling Zutphen

Een eeuwenoud centrum met torens, vredige hofjes, sfeervolle stegen, meer dan 900 monumenten en ambachtelijke winkeltjes. Zutphen heeft onwijs veel te bieden! Hobbyfotografe Bea wandelde de Stadsrandwandeling Zutphen en bracht het prachtige centrum van de stad in beeld. Kijk mee en ontdek deze mooie Hanzestad!

November 3 - Foto 1 (1)

Goedemorgen Zutphen! Het is zaterdagochtend en ik rij naar het oosten van Gelderland.  M’n wekker vroeg gezet, want ik heb met Mark Schuitemaker van de VVV afgesproken bij het koffiehuis van Dagmar en Frank van Rossum. Voor de brug over de IJssel krijg je gelijk een mooi overzicht over Zutphen. Zutphen, ben je er klaar voor? Ik wel! Camera in m’n tas, tijd voor m’n laatste plog.

November 3 - Foto 2

Van Rossum’s Koffie is een jong bedrijf, gevestigd in het pand van een lijstenmakerij en gerenoveerd met veel aandacht voor het originele wat het pand te bieden heeft. De drankkaart is een indrukwekkende lijst met koffie en thee. Dagmar weet van mijn komst en we zijn zo in gesprek over koffie uit verschillende landen en smaken.  

November 3 - Foto 3

Mijn keuze…  Na een korte analyse door Dagmar, die vraagt hoe ik mijn koffie het liefste drink, heb ik me door haar laten verrassen. Mark komt binnen en we bespreken het plan van deze dag. Hij vertelt over het Zutphen van de Vikingen die in de beginjaren van deze stad over de IJssel de stad overvielen. Hier ga ik vandaag bewijzen van zien. De Spanjaarden komen aan bod, net als de Tweede Wereldoorlog. Op naar het heden, een plaats waar het super vertoeven is!

November 3 - Foto 4

De tocht gaat door het oude centrum, met historische panden, smalle straatjes met prachtige gevels en plantjes voor de deuren.  

November 3 - Foto 5

Naast de IJssel stroomt de Berkel, vanuit Duitsland, door Zutphen. Er varen elektrische fluisterboten. Deze foto maak ik bij de oude stadsmuur.  Genieten, zo’n stukje historie! Hoeveel mensen hebben hier gelopen en gekeken naar de details van een muur die Zutphen bescherming heeft geboden tot de Spanjaarden met kanonnen kwamen?

November 3 - Foto 6

In het centrum vind je veel leuke, gezellige winkels met snuisterijen. Hier een glimlach bij “De Pelikaan”, een heuse koffiebranderij.  Prachtige winkel, meer een museum! Helaas geen tijd, maar toch de traditionele beeldjes even op de foto zetten. 

November 3 - Foto 7

In Dat Bolwerck is een expositie en muziek, dus even heel stil zijn en fluisteren . Trapje af en de kelder in waar voorheen de politie schietoefeningen deed. Hier is nu een verrassende tentoonstelling te zien. 

November 3 - Foto 8

In het centrum van deze Hanzestad is op zaterdag natuurlijk een markt. Gezellig toch , even een foto. 

November 3 - Foto 9

Dit is genieten zo, terug naar de tijd van Dik Tromp. Zoveel soorten snoep! Dit is geen  winkel, maar een museum. Mag ik een foto maken? ‘Tuurlijk!’, zegt de eigenaar, ‘Doe maar met haar, zij is fotogeniek.‘ Dikke glimlach op de foto en op naar de volgende belevenis.

November 3 - Foto 10

Zoals iedere grote stad heeft ook Zutphen een stadsmuseum. Tijdens de wandeling vertelt Mark dat de grond hier vol zit met oudheden. In het Stadsmuseum kun je zien hoe ze weer toonbaar gemaakt worden.  In de kelder van het museum word je meegenomen naar het ontstaan van Zutphen. 

November 3 - Foto 11

In één van de oude panden is de expositie  van een bijzonder stel te zien. Ze hebben over de hele wereld gezworven en hebben zich uiteindelijk gevestigd in Gelderland. Aan de muur hangen schilderijen van herkenbare taferelen in mooie kleuren. 

November 3 - Foto 12

Mijn dag in Zutphen eindigt bij’ t Schulten Hues. Hier gaan we de wandeling bespreken.

In dit met een Michelinster bekroonde restaurant nemen we plaats aan een prachtige tafel met uitzicht op de keuken. Bart is de chef van de keuken en hij schotelt de mooiste gerechten op tafel.

November 3 - Foto 13

Alle producten komen uit de regio. Deze planten staan in de keuken, hoe regionaal kun je het krijgen?

November 3 - Foto 14

Plaatje toch. En heerlijk!

November 3 - Foto 15

Dit is mijn laatste plog voor de Gelderse streken. Het was super om dit te doen! Veel nieuwe dingen gezien van m’n geboorte provincie. Mooie mensen ontmoet en prachtige plekken gezien. Bedankt Gelderland! 

Nieuwsgierig geworden?

Wil je zelf Hanzestad Zutphen ontdekken? Klik hier voor meer informatie over de Stadsrandwandeling.

Gerelateerde artikelen

De leukste wandelroutes in de Gelderse streken

De leukste wandelroutes in de Gelderse streken

Download het wandelrouteboekje

Ontdek het Gelderse goud met deze arrangementen

Ontdek het Gelderse goud met deze arrangementen