Proef de Gelderse smaken

Dit najaar geven acht Gelderse musea allemaal op geheel eigen wijze hun draai aan het thema “Voeding en gerechten”. Ervaar de ‘Gelderse smaken’ aan de hand van activiteiten, workshops, exposities en wandelingen en beleef de historie van voeding door de jaren heen. Wij hebben er hieronder een aantal voor je uitgelicht!

Wat de pot schaft!

Deze expositie bij Van ’t Lindenhoutmuseum in Nijmegen laat zien wat er de afgelopen 150 jaar zoal op tafel kwam te staan in de grote Weesinrichting. Ze vertellen je hoe de voedselvoorziening hier werd geregeld, er moesten immers dag in dag uit honderden kindermonden gevuld worden! Ze laten je zien hoe ze dit voor elkaar kregen, vanaf de productie op de boerderij tot aan de bereiding in de keuken.

Nieuwsgierig naar wat ze in die tijd aten en welke producten ze hiervoor gebruikten? Doe dan mee met de speciale historische kookworkshops. Wil je zelf alvast aan de slag? Hieronder vind je een Romeins recept voor kruidenkaas! 

Recept Morentum met knoflook

Zelf aan de slag met een historisch recept? Maak dan Morentum met knoflook!

Ingrediënten: 200 gram pecorino romano; 1 bolletje knoflook; bosje koriander; 2 theelepels verse wijnruit; ½ bosje selderieblad; 1 eetlepel witte wijnazijn; 1 à 2 eetlepels olijfolie.

Bereiding: rasp de kaas, pel de knoflook en snijd deze in stukken. Hak de blaadjes koriander en selderie in grove stukken. Pureer alles met een staafmixer tot een mooie egale massa en klaar is je Romeinse kruidenkaas!

Oktober 22 - Alinea 1

Verandering van spijs doet eten

Ontdek in Museum Nijkerk de voeding en gerechten van de Late Middeleeuwen. Kom erachter hoe veel ingrediënten hun weg vonden naar Europa in de tijd van de ontdekkingsreizigers en koloniën. Wist je dat de aardappels en rijst, koffie en thee die nu zo gewoon voor ons zijn, pas vanaf de 17e eeuw bij ons bekend werden?

Daarnaast kun je iedere laatste donderdag en vrijdag mee met een van de culinaire wandelingen. De stadsgids neemt je tijdens de walking lunch mee langs de historische plekken van Nijkerk en laat je in de mooiste panden kennis maken met de (culinaire) geschiedenis van de stad. Ook het walking dinner laat je bijzondere plekken zien en neemt je mee langs de historische hoogtepunten van de stad. Bij deze wandeling wordt iedere gang in een ander restaurant genuttigd! 

Oktober 22 - Alinea 2

Leuk met kinderen

Zondag 19 november: toneelstuk ‘Buurvrouw en buurvouw bakken een feesttaart’, Elisabeth Weeshuis Museum Culemborg. Een theaterstuk over het eten in het weeshuis van 1560 tot 1952. Na de voorstelling kun je lekker snoepen van de gebakken taart!

Zaterdag 25 november: belevenislezing ‘Proef en beleef’, Museum Kasteel Wijchen. De lezing vertelt je over 2000 jaar culinaire geschiedenis en de bijbehorende eetgewoonten, smaken en gerechten. Na de lezing is het tijd om zelf historische hapjes te bereiden!

Kerstvakantie:  kinderworkshop de Romeinse keuken, Museum Het Pakhuis Ermelo. Leer van alles over de eetgewoonten van de Romeinen. Wat aten ze en welke ingrediënten werden er gebruikt?

Dit is slechts een kleine greep uit de activiteiten van de Gelderse smaken, klik hier voor een overzicht.

Oktober 22 - Alinea 3

Alle deelnemende musea

Het Van ’t Lindenhoutmuseum Nijmegen, Museum Nijkerk, Museum het Pakhuis Ermelo, Museum Elisabeth Weeshuis Culemborg, Stadsmuseum Doetinchem, Museum Kasteel Wijchen, Museum Nairac Barneveld en het Flipje en Streekmuseum Tiel.

Gerelateerde artikelen