U bevindt zich hier: Romeinen in de Gelderse streken

Romeinen in de Gelderse streken

Wie aan Gelderland denkt, heeft direct associaties met rijke historie. Dat klopt, want hier streken meer dan tweeduizend jaar geleden de Romeinen al neer. Zij bouwden de stad Noviomagum, het huidige Nijmegen. Nijmegen werd dankzij zijn gunstige ligging een uitvalsbasis voor de Romeinse legers die nog verder naar het noorden wilden oprukken. De Bataven die hier al woonden, werden bondgenoten van de Romeinen. Als medestanders kregen zij bepaalde voorrechten, zoals vrijstelling van belasting.

De Romeinen zorgden voor welvaart en voor de langste periode van vrede uit de West-Europese geschiedenis. Anno 2016 herkennen we de Romeinse cultuur nog steeds in verschillende facetten van onze samenleving. Denk aan rechtspraak, wegenbouw, het schrift, architectuur – in veel onderdelen van onze moderne beschaving zijn Romeinse wortels te herkennen. Wie de Gelderse Streken nu bezoekt kan zich op tal van plekken onderdompelen in die Romeinse cultuur maar tegelijkertijd genieten van het comfort van nu.

Van marcherende Romeinse legers tot speciale wandeltocht
Tweeduizend jaar geleden marcheerden de Romeinen vanuit hun garnizoensstad Nijmegen naar Ermelo. Restanten van hun marskamp zijn daar nog vindbaar. Het beeld op de Ermelose heide herinnert aan die tocht. Treed nu in de voetsporen van de Romeinen en loop de speciale marskamp wandelroute! Onderweg geniet je van het mooie landschap. De wandeltocht is een mooie training voor een van de vele wandeltochten die deze tijd in de Gelderse streken worden gehouden. Vaak geënt op de rijke historie van stad en streek. Doe mee en geniet!

Op zoek naar Romeinse historie, van masker tot masker
De oude Romeinen hielden van baden. Met z’n allen in het badhuis in het eigen bad thuis. Het heilzame water waar je nu in Sanadome van kunt genieten, komt uit bronnen van 700 meter diep. Die waren er in de Romeinse tijd ook al. Waar de oude Romeinse nederzetting was, staat nu Museum Het Valkhof. Hier vind je kunstschatten, waaronder een schitterend Romeins masker. Heel anders dan het masker in Sanadome.

Oog in oog met de oude beschaving en culinair genieten in stijl
In Nijmegen vind je de 2000 jaar oude sporen van het Romeinse Rijk terug. Onder de kerk van Elst liggen nog resten van een Romeinse tempel. Daar vereerden de Romeinen uitgebreid hun goden. Maar ze zorgden ook goed voor zichzelf. Bij Eetverleden in Nijmegen kun je aanschuiven voor een maaltijd zoals de oude Romeinen die aten. Culinaire jongens hoor, die Romeinen!

Water voor de Romeinen en thee in de mooiste polder van Nederland
De Romeinen gebruikten hoogteverschillen voor het transport van water. Ook in het Rijk van Nijmegen. Bij Berg en Dal vind je de restanten van zo’n aquaduct. Kijk daar vanaf de heuvels naar het noordoosten, dan zie je de Ooijpolder aan de Waal. Middenin ligt huiskamercafé Oortjeshekken. Startpunt voor wandel- en fietstochten door de natuur.

Bekijk een Romeins patrouilleschip en scheep in voor een tocht over de rivier
De noordelijke grens van het Romeinse Rijk werd gevormd door de Rijn. Hier voeren liburna’s, snelle patrouilleboten, tussen de forten en steden aan het water. Een liburna kun je bekijken bij Museumpark Oriëntalis bij Berg en Dal. Bij je bezoek pik je meteen de Romeinse geschiedenis mee. Varen in Gelderland? Maak een boottocht! Er zijn tientallen opstapplaatsen.

Romeinen in de Gelderse streken - Wat een verhaal!

Meer info:
www.proefwageningen.nl/proefvrijheid 
www.4daagse.nl 
www.romeinen.nu
www.romeinenweek.nl 
www.vvvermelo.nl/zien-en-doen/wandelen