Eeuwenoude tradities in de Achterhoek

De Gelderse streken zijn rijk aan tradities. Sommige hiervan zijn al eeuwenoud, andere pas enkele tientallen. Toch zijn deze oude gebruiken niet meer weg te denken uit het collectieve geheugen. Zeker een bezoekje waard! De traditionele feesten in de Achterhoek gaan vaak eeuwen terug.

 

Bredevoort Schittert

Sinds 1928 worden er in Bredevoort jaarlijks gondelvaarten georganiseerd, eerst onder de naam Gondelvaart van Bredevoort en sinds 2008 bekend als Bredevoort Schittert. Overal in dit oude, middeleeuwse stadje stad vind je schitterende voorstellingen die met behulp van licht worden uitgebeeld. Het evenement wordt verder aangekleed met straattheater, kunst, livemuziek en nog veel meer.

Dit jaar van 22 t/m 24 september

Bredevoort Gondelvaart 01332

Nationale Jammarkt

Om de bijzondere band van het stadje Neede met de jammakerij levend te houden, wordt er al 27 jaar de Nationale Jammarkt georganiseerd. In Neede heeft namelijk jarenlang de jamfabriek van de Tuinbouw Maatschappij Gelderland gestaan, waarvan de productie in 1931 werd gestaakt. Sinds 1997 is er de traditie om een jaarlijkse jamkoningin te presenteren op het Vlearmoesplein, waarna de jammarkt officieel wordt geopend.

In 2018 op woensdag 22 augustus

Nationale Jammarkt

Volksfeest Winterswijk

Ieder laatste weekend van augustus vindt in Winterswijk het Volksfeest Winterswijk plaats. Dit evenement bestaat al sinds 1880! Het feest begint traditioneel op donderdagavond en eindigt op zondag en bestaat uit een kermis, bloemencorso en volksspelen aangekleed met allerlei feestelijkheden en tradities.

In 2018 van 23 t/m 26 augustus

Volksfeest Winterswijk

Gerelateerde artikelen