Ik, Maria van Gelre

13 oktober - 06 januari
Museum het Valkhof

Maak kennis met Maria van Gelre, de Máxima van de 15de eeuw, en ontdek haar prachtig geïllustreerde gebedenboek, een van de grootste middeleeuwse kunstschatten uit Nederland.

Het gebedenboek van Maria van Gelre is een van de grootste middeleeuwse kunstschatten uit Nederland. Jarenlang was het niet te zien – niet voor het grote publiek, niet eens voor onderzoekers. Museum Het Valkhof heeft in 2018 de internationale primeur om in totaal 40 gerestaureerde pagina’s te presenteren. De tentoonstelling Ik, Maria van Gelre voert de bezoeker aan de hand van 100 (kunst)objecten mee door het luxeleven van de intrigerende opdrachtgeefster van het gebedenboek: een zelfbewuste vrouw, afkomstig uit Frankrijk, die de taal en cultuur van haar nieuwe land als een ‘Máxima van de 15de eeuw’ snel omarmde. Naast miniaturen en handschrift en worden onder meer schilderijen, textiel, sieraden, beeld houwkunst, gebrandschilderde vensters en heiligenbeelden getoond. Tot de bruiklenen behoren vele artistieke topstukken uit internationale collecties die niet eerder in Nederland zijn tentoongesteld. Museum Het Valkhof is de enige plek waar de expositie is te zien. De tentoonstelling wordt georganiseerd in nauwe samenwerking met de Radboud Universiteit.

De tentoonstelling is te zien van 13 oktober 2018 t/m 6 januari 2019 in Museum Het Valkhof in Nijmegen. Klik hier voor meer informatie. 

Museum Het Valkhof

Ga naar de website