Kasteel Doornenburg

Op een unieke plek, in de uiterste uithoek van de Overbetuwe, staat het robuuste middeleeuwse Kasteel Doornenburg. De voorburcht van dit kasteel wordt wel eens de mooiste middeleeuwse voorburcht van Nederland genoemd en hoewel de indrukwekkende hoofd- en voorburcht op zichzelf al een bezoek waard zijn, is er nog veel meer te doen in dit familiekasteel!

 

Het kasteel

De locatie van dit kasteel is uniek, het ligt namelijk precies op de splitsing van de Rijn en de Waal. Het kasteel bestaat uit een hoofd- en voorburcht, met elkaar verbonden door een houten brug. Het kasteel, de hoofdburcht, is alleen te bezoeken met een rondleiding. Tijdens deze rondleiding vertelt de gids je over de rijke geschiedenis van de burcht.

Bekijk ook eens de agenda van het kasteel. Regelmatig worden hier leuke evenementen georganiseerd zoals het Riddertoernooi of het Sprookjesfestival, maar ook concerten! Deze krijgen door de prachtige omgeving haast een magisch tintje.

Kasteel Doornenburg

 

Rondom het kasteel

Op de voorburcht van het kasteel staat de kasteelboerderij, deze was tot en met 2015 nog in bedrijf en daarmee was het de laatste in Nederland. Vlakbij het kasteel vind je een prachtige oude boomgaard waar nog oude appel- en perensoorten gekweekt worden. Rondom het kasteel kun je heerlijk wandelen, loop bijvoorbeeld een van de wandelroutes van het Ommetje Doornenburg. Deze struinroute geeft je mooie kijkjes rondom het kasteel en het Rivierengebied van de Waal, de Rijn en de Linge.

Geniet na de vele indrukken van het kasteel van een kopje koffie in de koffiekamers of op het terras van herberg De Doornenburg. Een heerlijke plek om te eten en drinken in middeleeuwse sferen.

Tip: bezoek het kasteel eens in april, dan staat de oude boomgaard prachtig in bloei!

Activiteiten rondom het kasteel

 

Geschiedenis van het kasteel

Al in de 9e eeuw werd het kasteel voor het eerst genoemd, toen nog als Doronburc, en diende het waarschijnlijk als verdediging tegen de Noormannen. Door de jaren heen is het in bezit geweest van vele families, maar werd het kasteel niet altijd bewoond, waardoor het gebouw in verval raakte.

In 1936 kocht textielindustrieel J.H. van Heek het kasteel en richtte de Stichting tot Behoud van den Doornenburg op, waarmee in 1941 de restauratie werd voltooid. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de burcht tijdens twee luchtaanvallen verwoest. Na de oorlog begon van Heek opnieuw met de opbouw en tegenwoordig maakt het kasteel deel uit van de Liberation Route Europe.

 

Wist je dat…?

…. Kasteel Doornenburg het decor was van de populaire televisieserie Floris uit de jaren ‘60? Via de website kun je alle 12 afleveringen nog terugkijken en zie je hoe Rutger Hauer in de slotgracht van het kasteel sprong.

Riddertoernooi op Kasteel Doornenburg

 

Praktisch

Bekijk de kalender voor data en tijden van de rondleidingen. Kom je met een grote groep, vergeet dan niet te reserveren! Vanwege de vele trappen in het kasteel is het helaas niet toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn of rolstoelen.

Bezoek Kasteel Doornenburg op het volgende adres:

Kerkstraat 27
6686 BS Doornenburg
kasteeldoornenburg.nl

Tip: combineer je bezoek aan het kasteel met Speeltuin Doornenburg. Kinderen kunnen hier lekker ravotten terwijl de ouders genieten van een prachtig uitzicht op kasteel Doornenburg!

Wandelen in het bos