Culturele zomertips

Ook de zomer kent nog wel eens een regenachtige dag. Een museum is dan het ideale uitje. Wij tippen een aantal tentoonstellingen en nieuw geopende musea in de Gelderse streken.

Kleurrijke fietsen, brommers en motoren

In de tentoonstelling ‘Sparta, de sleutel tot een rijker leven’, brengt het CODA 100 jaar Sparta in beeld. Je ziet tal van kleurrijke fietsen, brommers en motoren, maar ook affiches, reclamemateriaal en foto’s. Leer meer over de geschiedenis van het merk, de ontwerpen en de gebruikers van de Sparta-rijwielen. Doordat CODA bijzondere combinaties maakt met beeldende kunst en vormgeving krijgen bekende ontwerpen van Sparta een artistiek tintje.

Te zien tot en met 26 augustus 2018.

Stralende pastels en zwart-wit litho’s

Voor de Franse kunstenaar Odilon Redon waren muziek, literaire thema’s en beeldende kunst onlosmakelijk met elkaar verbonden. Literatuur en muziek speelden een grote rol in het leven en werk van Redon. De tentoonstelling ‘Odilon Redon. La Littérature et la musique’ van het Kröller-Müller Museum werpt met 167 werken – van krachtige zwart-wit litho’s tot stralende, kleurrijke pastels, – een nieuw licht op het leven van de kunstenaar.

Te zien tot en met 9 september 2018.

Vrouwelijke glaskunst

In 1929 gaat in de glasfabriek in Leerdam de eerste vrouwelijke kunstenaar aan de slag. De Amerikaanse Lucienne Bloch is dan net afgestudeerd van de kunstacademie in Parijs.

Haar werk wordt beïnvloed door de snel veranderende wereld en de nieuwe kunststroming Art Deco. Duik in de expositie ‘Art Deco Glas, belofte voor het moderne’ van het Nationaal Glasmuseum in Leerdam in het leven van Lucienne Bloch en haar tijdgenoten.

Te zien tot en 28 oktober 2018. 

Schatten van Culemborgers

Culemborg viert dit jaar haar 700-jarig bestaan! De tentoonstelling ‘Mijn stad mijn schat’ in het Elisabeth Weeshuis Museum geeft door middel van voorwerpen en verhalen van Culemborgers een overzicht van 700 jaar stadsgeschiedenis. Het zijn schatten die Culemborgers thuis koesteren, want overal in de stad bewaren mensen kleine stukjes geschiedenis. De voorwerpen variëren van schitterende erfstukken tot een weggegooid object dat op de bodem van een afvalput bewaard bleef.

Te zien tot en met 2 september 2018.

Edelstenen uit de hemel

Het werk van kunstschilder Marc Chagall is vrij, liefdevol en ongeremd. De schilder is van Joodse komaf en de Joodse cultuur wordt in zijn schilderijen open en eerlijk afgebeeld met al haar plussen en minnen. Een omvangrijke collectie van het werk van Chagall, enkele notities van de schilder en een originele brief aan zijn dochter Ida zijn te bewonderen in de tentoonstelling ‘Marc Chagall: Edelstenen uit de hemel’ in het Lalique Museum in Doesburg. De expositie bestaat uit drie delen: juli-november, december-maart en april-juni.

Te zien van 8 juli 2018 tot en met 23 juni 2019.

Opening nieuwe musea: Marius van Dokkum Museum & Museum STAAL

Vanaf eind mei is Gelderland museum rijker. In de voormalige Snijkamer van de Universiteit van Harderwijk is het Marius van Dokkum Museum geopend. Marius van Dokkum maakt portretten, stillevens en vrije ontwerpen gekenmerkt door de vele details en vaak met een humoristische noot. Want, humor maakt het werk toegankelijker meent Van Dokkum.

Ook in de Achterhoek opent binnenkort een nieuw museum: STAAL. Het museum zou eigenlijk in december haar deuren al openen, maar een brandstichting gooide roet in het eten. Nu is er een nieuwe datum. Vanaf 1 juli is het museum over het land van dichter Staring: de Achterhoek te bezoeken. De teksten van A.C.W. Staring laten je de Achterhoek op een onverwachte manier ervaren aan de hand van thema’s als romantiek, muziek, en landbouw.