Laat je inspireren: musea in de Achterhoek

Kunst- en geschiedenisliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de Achterhoek. In iedere dorp of stad vind je wel een museum dat de rijke cultuur en de geschiedenis van deze regio illustreert aan de hand van kunst van eigen bodem en verborgen schatten.

Bijzondere sieraden

Als iemand omschreven wordt als de ‘Da Vinci van de juwelen- en glaskunst’, dan weet je dat je met een bijzondere kunstenaar te maken hebt. René Lalique (1860 – 1945) is een Franse edelsmid en meester uit de art nouveau en art deco-periode. Zijn werken zitten vol met mysterieuze symboliek en geheime details. Het Société Musée Lalique Pays Bas stelt werken van de kunstenaar, uitgeleend door musea uit de gehele wereld waaronder het Metropolitan Museum of Art uit New York, tentoon.

Tentoonstelling tot juni 2018: Jan Toorop & Het Animisme: De focus van de tentoonstelling ligt op de afkomst en de invloed van deze stroming op zijn werk.

Société Musée Lalique Pays Bas
Société Musée Lalique Pays Bas

Bijzondere privécollectie

Kasteel Huis Bergh is gelegen in het grensstadje ’s-Heerenberg en kent een bijzondere geschiedenis. Zo behoren de prachtige Kasteeltuinen tot de oudst gedocumenteerde tuinen van Nederland, wat we weten door een vermelding in 1461. Binnen tref je een bijzondere privécollectie aan middeleeuwse kunstvoorwerpen aan, verzameld door textielfabrikant Jan Herman van Heek die het kasteel in 1912 kocht. Uniek is onder meer de portretengalerij, met werken uit de 15e en 16e eeuw.

Tentoonstelling tot 1 maart 2018: Honderd Heiligen in Huis Bergh: Deze tentoonstelling vertelt over de patroonheiligen, naamheiligen en hoofdpersonen in de tientallen afbeeldingen van heiligen die zich in de collectie van Huis Bergh bevinden. Wanneer en waarom wordt iemand een heilige?

Huis Bergh, kunst
Huis Bergh

De musea in Zutphen

Hanzestadje Zutphen is een geliefde bestemming van bezoekers van de Achterhoek. Ook hier kunnen liefhebbers van musea hun hart ophalen. Musea Zutphen, bestaande uit het Stedelijk Museum Zutphen en Museum Henriette Polak, bevinden zich in het 17e eeuwse stadspaleis ‘Hof van Heeckeren’ aan het historische ’s Gravenhof. Ga naar het Stedelijk Museum als je meer te weten wilt komen over ‘het verhaal van Zutphen’ en nieuwsgierig bent naar archeologische vondsten uit de stad. Museum Henriette Polak is hét museum voor de liefhebber van de modern-klassieke schilder- en beeldhouwkunst in Nederland.

Primaire kleuren

Villa Mondriaan mag natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje. Piet Mondriaan (1872 – 1944) is wereldwijd een inspiratiebron voor architecten, ontwerpers en kunstenaars, maar begon zijn carrière in het Achterhoekse Winterswijk. De villa aan de Zonnebrink waar hij opgroeide, staat vandaag de dag bekend als Villa Mondriaan en is een ode aan zijn levensverhaal. Het museum biedt zowel een inzicht in zijn vroege werken en de leermeesters die hem beïnvloedt hebben.

Tentoonstelling tot 19 november: Dutch Design Christie van der Haak: Jonge ontwerpers krijgen in het museum een podium. Deze keer is de beurt aan Van der Haak. Haar ontwerpen zijn een combinatie van kleurrijke prints, bijzondere patronen en hedendaagse designtechnieken.

Villa Mondriaan
Villa Mondriaan – Luuk Kramer

Nog veel meer

Natuurlijk biedt de Achterhoek nog veel meer musea voor jong en oud. Lees meer over het aanbod in folder Musea in de Achterhoek of kijk op Musea-Achterhoek.nl

Lalique Museum

Ga naar de website

Kasteel Huis Bergh

Ga naar de website

Musea Zutphen

Ga naar de website

Villa Mondriaan

Ga naar de website