Insiders tips: de beste musea in Gelderland

Van het Nederlands Openluchtmuseum tot Villa Mondriaan, van GeoFort tot Airborne Museum. De Gelderse streken zitten vol musea. Welke is het leukste, leerzaamst of meest interessant? We vroegen het aan de Gelderse bewoners op onze Facebookpagina. Dit zijn de beste musea in onze streken voor een heerlijke en leerzame dag uit met het gezin.

De toppers van onze streken

“Met stip op nummer 1”

Het Nederlands Openluchtmuseum is bij veel van onze volgers een groot succes. “Telkens weer wat nieuws te leren” en “altijd wat te doen”. Dit museum neemt je mee in de geschiedenis van Nederland. Een dag waar jij en je kids doen en beleven, door de laatste eeuwen heen.

“Heel erg leuk voor kinderen!”

Het GeoFort won niet voor niets de award voor Beste Kindermuseum van de Wereld (2017). “Super tof en leerzaam”, vertellen onze locals op Facebook. Alles staat in het teken van kaarten en navigatie, van schatzoeken tot een vleermuis speurtuin. “Het Geofort is voor alle leeftijden leuk!”

Bekijken

“Mooie schilderijen”

De collectie van Vincent van Gogh is een van de redenen om naar het Kröller Müller Museum op de Hoge Veluwe te gaan. Bijna 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen. Daarnaast zijn er topstukken van Monet, Picasso en Mondriaan te bewonderen.

Kröller-Müller, beste musea in gelderland
Kröller-Müller

Oorlogsmusea

“De Bevrijding en wederopbouw”

Ervaar de bezettingstijd en de bevrijding. Het Nationaal Bevrijdingsmuseum is interactief en laat de wederopbouw zien aan de hand van geuren, presentaties, originele films en geluidsfragmenten. Het museum toont aan jong en oud de actuele betekenis van democratie, vrijheid en mensenrechten.

“Persoonlijke verhalen uit ’40 – ‘50”

Een verzameling van voorwerpen uit Nederland die na de oorlog ‘achtergebleven’ zijn. “Gratis persoonlijke verhalen”. Het oorlogsmuseum collectie4045 in Beekbergen is het kleinste oorlogsmuseum van Nederland.

“Voor tieners”

Zijn je kinderen al iets ouder? Dan is het Airborne museum een goed alternatief. “Indrukwekkend en vooral voor iets oudere kinderen erg leerzaam.”

Leren en doen

“Voor leergierige kinderen”

Ook het Nederlands Watermuseum in Arnhem is een regelrechte hit. Een interactief museum over alle aspecten van water. Ook bij de kids zelf is het watermuseum een favoriet dagje uit.

“Ontdekken en doen”

De Spelerij in Dieren geeft kinderen een dag waar ze ontdekken en creëren. Plezier maken staat voorop en daarbij leer je ook nog eens wat. “Absoluut een aanrader!”

De Spelerij - De Uitvinderij
De Spelerij – De Uitvinderij

En verder…

Onze streken zit boordevol goede en leuke musea, we zeiden het al even. Andere musea die werden getipt door onze volgers zijn:

Afrika Museum: “van alles te doen voor kids”.

Museum More: “verrassend!”.

– Kastelen: must do “Doorwerth en Zypendaal” Al deze kastelen – en nog veel meer- vind je via glk.nl. En vergeet niet Kasteel Doornenburg, ook wel familiekasteel genoemd, waar kennis en plezier maken hand in hand gaan.

Museumpark Orientalis Heilig Land Stichting: leerzaam voor kids van nu.

Meer musea en tips uit onze streken of alle reacties zelf lezen? Dat doe je hier!

Nederlands Openluchtmuseum

Ga naar de website

Kröller-Müller

Ga naar de website

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945

Ga naar de website

Stichting Collectie 40-45

Ga naar de website

Airborne Museum

Ga naar de website

Nederlands Watermuseum

Ga naar de website

De Spelerij Uitvinderij

Ga naar de website

Afrika Museum

Ga naar de website

Museum MORE

Ga naar de website

Kasteel Doornenburg

Ga naar de website

Museumpark Orientalis

Ga naar de website