10 museumtips voor september en oktober

Kunst en cultuur in de Hanzesteden
In de Gelderse Hanzesteden vind je allerlei leuke musea. Het Nationaal Orgelmuseum in Elburg, bijvoorbeeld. Hier leer je meer over de geschiedenis van het Nederlandse (pijp)orgel, één van de oudst bewaard gebleven instrumenten in Nederland. Het Société Musée Lalique Pays Bas in Doesburg, staat geheel in teken van René Lalique, ook wel de Da Vinci van de juwelen en glaskunst genoemd. In het Stedelijk Museum Zutphen is nog tot en met 30 september de tentoonstelling Adel in Beeld te zien. Ontdek wie de voornaamste families waren die hun stempel hebben gedrukt op de Hanzestad.

Museum Lalique
Museum Lalique

 

Als kunst je lief is

Tachtig publiekslievelingen uit veertig verschillende musea worden bijeengebracht in de tentoonstelling Als kunst je lief is in het Kröller-Müller Museum. Dus waar je normaal gesproken veertig musea voor af moet reizen, vind je nu allemaal onder één dak. Zowel schilderijen en tekeningen als foto’s en sculpturen zijn te bewonderen variërend van 3000 jaar oud tot in 2016 gemaakt. Te zien van 30 september tot en met 3 februari 2019.

Een reis door de geschiedenis van Nederland

Heb je de Canon van Nederland al gezien in het Openluchtmuseum in Arnhem? Deze presentatie toont de hele geschiedenis van Nederland: van Hunebed tot heden. Je maakt een reis door de tijd en ontdekt welke personen en gebeurtenissen een belangrijke rol speelden in onze geschiedenis.


De schoonheid van geweld

Dat er schoonheid kan schuilen in geweld, strijd en haat bewijst de tentoonstelling Beauty of the Battle in het CODA Museum Apeldoorn. Schilderkunst, beeldhouwkunst, videokunst, performancekunst, installaties en dans worden in de tentoonstelling met elkaar verbonden. Te zien van 30 september 2018 tot en met 4 februari 2019.

Culemborg in fotovlucht

Omdat het 700 jaar geleden is dat Culemborg stadsrechten kreeg, wordt dat groots gevierd met allerlei activiteiten en tentoonstellingen. In de foto-expositie Culemborg in fotovlucht in het Elisabeth Weeshuismuseum is te zien wat de tijd met de stad heeft gedaan. Hoe zien de woonwijken, buitengebieden en het centrum van nu er anno 2018 uit? De leden van fotoclub Lek en Licht zijn het afgelopen jaar op pad gegaan om dit vast te leggen. Door te experimenteren met licht, perspectief en compositie worden saaie plekken op de foto toch spannend. Te zien van 14 oktober tot en met 18 november 2018.

Culemborg in Vogelvlucht – Milou Oomen


Nieuwe werken in Museum More

Maar liefst twee nieuwe tentoonstellingen zijn vanaf 23 september te zien in Museum More in Gorssel. De Nederlandse kunstenaar Kees Timmer maakt kleurrijke werken met soms een donkere toon. Hij schildert dieren die als je goed kijkt menselijke trekjes hebben. In de tentoonstelling over beeldhouwer Johan Polet is een bijzonder kunstwerk te zien: het meer dan levensgrote mannenfiguur De Scheppende Wil. Het beeld was lange tijd zoek en is vanwege het oorlogsverleden van Johan Polet nooit eerder opgesteld.

Cultureel op pad in Berg en Dal

Van 4 september tot en met 11 oktober is er geen tentoonstelling te zien in het Afrika Museum, maar dat betekent wél dat je met 50% korting op de entreeprijs het museum kan bezoeken. Je vindt er traditionele Afrikaanse objecten, hedendaagse Afrikaanse kunst en traditionele architectuur van vijf volkeren uit Ghana, Lesotho, Mali, Kameroen en Benin.

Museumpark Orientalis is dit seizoen nog tot en met 28 oktober open. In de expositie Proeven van het Midden-Oosten, voedsel voor lichaam & ziel leer je alles over de samenhang tussen religie en voeding. De Fototentoonstelling Rondreis in Syrië laat de prachtige en menselijke kant van Syrië zien. Of bewandel het Nobelpad, een wandeling langs een aantal prominente wereldburgers die de Nobelprijs voor de Vrede hebben ontvangen. Onderweg lees je de inspirerende uitspraken van deze winnaars.