Bossen in Gelderland

Bossen in Gelderland

Internationaal staat Nederland bekend om zijn uitgestrekte grasweiden in het laagland, afgewisseld door sloten die door draaiende molens op peil worden gehouden. Bos is geen typisch Nederlands landschap, zo geloven velen. Het is echter wel typisch Gelders landschap. Bossen in Gelderland beslaan zo’n 16 procent van het Gelderse landschap. Alleen in Limburg (19,7 procent) is dat percentage hoger. In absolute zin vind je nergens meer bossen dan in Gelderland.

Waar vind ik de Gelderse bossen?

Dé plek om bossen in Gelderland de bezoeken is de Hoge Veluwe. Nergens in Nederland vind je meer aaneengesloten bos dan hier. Je fietst van Hattem naar Wageningen (hemelsbreed 60 km) zonder ook maar één keer het bos te verlaten. Dit enorme bosgebied is niet het enige in Gelderland. Ook ten oosten van Nijmegen, rondom ’s-Heerenberg en Lochem vind je uitgestrekte bossen om te wandelen, fietsen of heerlijk te verblijven op een van de campings of hotels in de buurt.

Gelderse bossen bij Arnhem

Bij Arnhem gaat de Hoge Veluwe over in het Rivierenland. De beboste heuvels van de Veluwe vormen hier een mooie aanblik vanaf de rivieren. Het deel van de Veluwe dat grenst aan de rivieren Neder-Rijn en IJssel heet de Veluwezoom en is een van de mooiste stukjes Veluwe. De cultuur en horeca van plaatsen als Arnhem, Dieren, Oosterbeek, Ede en Wageningen bevindt zich hier letterlijk op een steenworp afstand van de Veluwse bossen.

Gelderse bossen bij Nijmegen

Een ander geliefd Gelders bosgebied is dat aan de oost- en zuidkant van Nijmegen. Ook hier maakt het vlakke laagland plaats voor heuvels. Dat is al direct zichtbaar voor wie Nijmegen vanaf noordelijke richting inrijdt. Rondom plaatsen als Beek-Ubbergen, Groesbeek, Berg en Dal en Malden bevinden zich prachtige bossen. Bij Groesbeek maakt dat bos even plaats voor heuvelachtig grasland en zelfs wijngaarden. Wie een Nederlandse wijn wil proberen, kan hier meer dan zijn geluk beproeven.

Gelderse bossen in de Achterhoek

Kenmerkend aan de Achterhoek zijn boerderijen in het open laagland, op sommige plekken afgewisseld met een zogeheten coulisselandschap. Een halfopen landschap dat ook in het nabijgelegen Twente veel te vinden is. Bij ’s-Heerenberg en Lochem maakt halfopen landschap plaats voor bossen. Met name het gebied bij ’s-Heerenberg is populair bij fietsers, ruiters en wandelaars. De streek rondom Lochem en Gorssel geldt meer als een verborgen parel. Op een steenworp afstand van het prachtige Zutphen en de IJssel geniet je hier van enkele van de mooiste bossen in Gelderland.

Wild spotten in de Gelderse bossen

Trek er eens vroeg op uit en laat je verrassen door de grote diversiteit van de dieren die je in de ochtend tegenkomt. De meeste dieren laten zich in de schemering zien of horen. Ben je dus van plan om de Big Five op te zoeken? Door ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds laat op pad te gaan maak je de grootste kans om zwijnen te horen knorren, reeën hun weg te zien zoeken of begroet te worden door een boommarter.

Boek een tour met een boswachter om je kansen te vergroten of ga op zoek naar sporen met je kinderen, misschien kom je wel een vos of bever tegen! Dankzij de vele uitzichtpunten in en rond de bossen werpt ook de vogelspotter hier gemakkelijk een blik op zijn gevederde vrienden.

 

Wild spotten in de bossen van Gelderland – Gelderse streken

Klimbossen in Gelderland

Ben jij een echte avonturier en hou je wel van een uitdaging? Gelderland kent diverse klimbossen waar jong en oud hun grenzen kunnen verleggen. Kies je eigen moeilijkheidsgraad en baan je een weg door het bos via bruggen, netten en touwen langs hindernissen en op flinke hoogtes.

Elk klimbos is anders, maar overal vind je spectaculaire parcoursen en prachtige uitzichten. Dat betekent klimmen, tokkelen, ziplinen terwijl de adrenaline door je lichaam giert en je je ogen uitkijkt. De ervaren en de beginnende klimmers kunnen zich hier naar hartenlust vermaken.

Een uniek perspectief vinden? Beklim dan eens de 235 treden van de Bostoren op de Veluwe voor een uitzicht om nooit te vergeten!