Hier beginnen je mooiste verhalen

Kastelen in Gelderland

Sinds de vroege middeleeuwen bestaat Gelderland als zelfstandige entiteit en al sinds die tijd ligt het strategisch aan rivieren en wegen tussen Hollandse handel, Hanzesteden in het noorden en oosten en Duitse staatjes en bisdommen in wat nu Duitsland is. Door de jaren heen zagen velen Gelderse edelen de noodzaak om hun bezit te beschermen. Daardoor vind je nu diverse prachtige kastelen in Gelderland.

Waar vind ik Gelderse kastelen?

Door Gelderland verspreid liggen op diverse plaatsen oude stadjes, vestingen en ook versterkte landhuizen en kastelen. In het noorden van de provincie ligt het prachtige Kasteel Cannenburch, terwijl het imposante Kasteel Huis Berg oostelijk in de Achterhoek ligt. In het westelijkste puntje van Gelderland, nog net binnen de grenzen van de provincie, vind je het bekende Slot Loevestein. Een van de bekendste kastelen in Nederland en daarmee ook van Gelderland.

Gelderse kastelen, forten en burchten

Wil jij de verhalen van vroeger écht beleven? Breng dan een bezoekje aan de oude kerken, legendarische kastelen, imposante paleizen en solide forten die verspreid liggen in het Gelderse landschap.

In Gelders Arcadië verrezen in de 18e eeuw meer dan honderd fraaie ‘buitens’. In het Rijk van Nijmegen werd in de 19e eeuw het meest oostelijke fort van de Nieuw Hollandse Waterlinie gebouwd en in de Achterhoek vind je de meeste middeleeuwse kastelen van heel Nederland.

Tegenwoordig worden veel van de gebouwen nog bewoond, maar een groot aantal is opengesteld voor het publiek en kun je van binnen aanschouwen. Zo kun je bijvoorbeeld in het Rivierenland in Slot Loevestein ontdekken hoe Hugo de Groot ontsnapt is! Stap in de kasteelvertrekken en reis terug naar het rijke verleden van de gebouwen.

Landgoederen en stadstuinen

Rondom de kastelen en landgoederen in Gelderland vind je prachtige tuinen in verschillende stijlen. Bostuinen, watertuinen, parktuinen en baroktuinen, het is er allemaal en elke tuin is uniek. De tuinen zijn ontworpen door de bewoners of architecten en met liefde onderhouden.

Wist je bijvoorbeeld dat Versailles de inspiratiebron was voor de tuin van het kasteel Middachten op de Veluwezoom? De meeste tuinen zijn open voor publiek en vormen tegenwoordig de perfecte plek om te genieten van een zonnige dag. De Hollandse Baroktuin van Paleis Het Loo bijvoorbeeld werd in de 17e eeuw aangelegd in opdracht van Willem III en zijn vrouw met het doel om bezoekers te imponeren. Na al die jaren heeft de tuin haar status nog altijd niet verloren en worden de tuinen van Paleis Het Loo gerekend tot de mooiste van Europa.

Kastelenroutes in Gelderland

Geniet tijdens je bezoek aan Gelderland van de macht en pracht met één van de kastelenroutes. In veel Gelderse streken zijn fietsroutes uitgezet die je fietsend door de prachtige natuur en langs de verschillende kastelen en landgoederen brengen.

Onderweg kun je stoppen bij de kastelen om de belevenis in je op te nemen, neerstrijken voor een verfrissing of zelfs overnachten voor een onvergetelijke ervaring. Volg de routes langs kastelen en landgoederen door de Veluwe en regio Arnhem, of fiets de Acht Kastelenroute in de Achterhoek. Ook vind je meerdere wandelroutes die je langs landgoederen en door kasteeltuinen leiden. 

Meer informatie over kastelenroutes, spannende verhalen en andere activiteiten rondom kastelen vind je op de pagina kastelen.

Bezoek de imposante kastelen in onze Gelderse streken!