Natuurgebieden in Gelderland

Natuur in Gelderland

De Gelderse streken staan niet in de laatste plaats bekend om hun mooie natuur. Natuur in Gelderland is bovendien heel afwisselend. Van bos en hei op de Veluwe tot het prachtige rivierengebied, waar open land, dijken en rivieren elkaar afwisselen. Maak kennis met de vele natuurgebieden in Gelderland.

Waar vind ik natuurgebieden in Gelderland?

In Gelderland vind je overal natuur. Zelfs in de steden lonken rivieren of groene heuvels aanlokkelijk, voor wie horeca en cultuur even wil laten voor wat het is. Zonder twijfel is de Veluwe – met Nationaal Park de Hoge Veluwe – een van de grootste attracties voor natuurliefhebbers. Maar ook in de Achterhoek, het Rivierengebied en zelfs direct bij Arnhem en Nijmegen vind je prachtig natuurschoon. Bijvoorbeeld in de uiterwaarden van de Gelderse Poort.

Gelderse landschappen

Het landschap in Gelderland is uitgesleten door rivieren en opgestuwd door gletsjers in diverse ijstijden. En dan heeft ook de mens natuurlijk de hand gehad in de Gelderse natuur. Het resultaat is een voor Nederlandse begrippen uniek en afwisselend landschap. Beboste heuvels, doorsneden door kabbelende beekjes, grote rivieren waarlangs bevers en groot wild hun thuis vinden en prachtig buitengebied in de Achterhoek en de Gelderse Vallei. In Gelderland ben je nooit meer dan minuten fietsen verwijderd van uniek natuurschoon.

Gelderse natuur in het bos

Geliefd bij bezoekers zijn de bossen van de Veluwe. Ook ten oosten en zuiden van Nijmegen vind je prachtig bebost en heuvelrijk gebied. Op de Veluwe vind je bossen, afgewisseld met hei en zandverstuivingen. Prachtige natuur in Gelderland die mede het resultaat is van schapenhouderij in dit gebied. Met de schapen kwam de heide en met het vertrek kwamen de bossen, die tegenwoordig zo kenmerkend zijn voor het gebied. Op de Veluwezoom, rondom Wageningen, Renkum, Arnhem, Velp en Rheden, gaat het Veluwse landschap over in het rivierenland, met prachtige vergezichten vanaf de bosrijke heuvel op het groene rivierenland.

Gelderse natuur op en om het water

Ook liefhebbers van het water, waarderen natuurgebieden in Gelderland. Via de Gelderse Poort stromen bijna alle grote Nederlandse rivieren richting de Noordzee. Op de IJssel bij Lathum en aan het Veluwemeer, tussen Harderwijk en Elburg, zijn volop mogelijkheden om met de boot het water op te gaan. In de Betuwe raken Maas, Rijn en Waal elkaar bijna op sommige plekken. Wat prachtige uiterwaarden en plaatsjes met rivierzicht oplevert.