Gelderse streekgerechten

Heb je het over Gelderse streekproducten en -gerechten, dan heb je het over vakmanschap, authenticiteit, en pure smaken. In elke streek vind je andere specialiteiten, maar in heel Gelderland zijn ze trots op de ambachtelijke producten uit eigen streek. Van boerenbedrijven tot landwinkels en wijngaarden, overal krijg je de meest verse producten, direct van het land naar jouw bord. De producten worden geteeld of gemaakt door mensen die liefde en passie hebben voor hun vak, en dat proef je. Ga je mee op culinaire ontdekkingsreis door Gelderland?

Streekproducten in Gelderland

Van zuivel en drank tot landbouwproducten, vlees en graanproducten… Aan streekproducten in Gelderland geen tekort. Elke streek is trots op haar eigen specialiteiten. Honing, brood, kaas, fruit, mosterd, alles van eigen bodem en de perfecte basis voor een groot aantal streekgerechten. Heb jij het fruit uit de Betuwe of de mosterd uit de Achterhoek wel eens geproefd? En heb je wel eens gehoord van het ABC’tje van de Bommelerwaard? Kijk je ogen uit in de vele landwinkeltjes en boerderijen of geniet van een rondleiding met proeverij van de ambachtelijke producten. Verser kun je het niet krijgen! 

Typische streekgerechten

Iedere streek en zelfs stad heeft haar eigen specialiteiten op culinair gebied. Ben jij een echte zoetekauw? Probeer dan eens een Nijmegenaartje, een Arnhems meisje of Arnhems grofje. Een aanrader voor de bezoeker tijdens de jaarwisseling zijn de nieuwjaarskoeken uit de Achterhoek: kniepertjes. Ook de liefhebbers van hartig eten kunnen in Gelderland volop genieten van onder andere de wildgerechten in de Achterhoek en op de Veluwe. In veel streken zijn de gerechten niet kenmerkend vanwege de naam, maar door het gebruik van producten van eigen bodem. Door streekproducten te verwerken in klassieke gerechten proef je Gelderland in elke hap.

Drank uit de Gelderse streken

De vele wijngaarden en bierbrouwerijen geven het al aan: de echte drankliefhebber zal in Gelderland niet teleurgesteld worden! De bekroonde Betuwse wijnen en ambachtelijk gebrouwen Achterhoekse of Arnhemse biertjes zijn stuk voor stuk een plezier voor je smaakpapillen. Meer een gin en tonic fan? Probeer dan eens Nijmegin, de enige gin in Nederland met honing als basis. Je vindt de dranken vaak in de lokale horecagelegenheden als perfecte toevoeging op de gerechten uit de streek, of breng zelf een bezoekje aan de brouwerijen of wijngaarden en maak er een uitje van!