Gelderse streekgerechten

Heb je het over Gelderse streekproducten en -gerechten, dan heb je het over vakmanschap, authenticiteit, en pure smaken. In elke streek vind je andere lokale specialiteiten, maar in heel Gelderland zijn ze trots op de ambachtelijke producten uit eigen streek.

Van boerenbedrijven tot landwinkels en wijngaarden, overal krijg je de meest verse producten op jouw bord voorgeschoteld. De producten worden geproduceerd door mensen die liefde en passie hebben voor hun vak, en dat proef je. Ga je mee op culinaire ontdekkingsreis door Gelderland?

Lees op deze pagina alles over Gelderse streekgerechten.

Streekproducten in Gelderland

Van zuivel en drank tot landbouw-, graan- en vleesproducten. Aan streekproducten in Gelderland geen tekort. Elke Gelderse streek is trots op haar eigen specialiteiten.

Honing, brood, kaas, fruit, mosterd; alles van eigen bodem en de perfecte basis voor een groot aantal streekgerechten. Heb jij het fruit uit de Betuwe of de mosterd uit de Achterhoek wel eens geproefd? En heb je wel eens gehoord van het ABC’tje van de Bommelerwaard?

Kijk je ogen uit in de vele landwinkeltjes en boerderijen of geniet van een rondleiding met proeverij van de ambachtelijke producten. Verser kun je het niet krijgen! 

Typische streekgerechten

Iedere streek en zelfs stad heeft haar eigen specialiteiten op culinair gebied. Ben jij een echte zoetekauw? Probeer dan eens een Nijmegenaartje, een Arnhems meisje of Arnhems grofje. Een aanrader voor de bezoeker tijdens de jaarwisseling zijn de nieuwjaarskoeken uit de Achterhoek: kniepertjes.

Ook de liefhebbers van hartig eten kunnen in Gelderland volop genieten van onder andere de wildgerechten in de Achterhoek en op de Veluwe. In veel streken zijn de gerechten niet kenmerkend vanwege de naam, maar door het gebruik van producten van eigen bodem. Door streekproducten te verwerken in klassieke gerechten proef je Gelderland in elke hap. Wanneer kom jij de verschillende Gelderse smaken proeven?

Drank uit de Gelderse streken

De vele wijngaarden en bierbrouwerijen geven het al aan: de echte drankliefhebber zal in Gelderland niet teleurgesteld worden! De bekroonde Betuwse wijnen en ambachtelijk gebrouwen Achterhoekse of Arnhemse biertjes zijn stuk voor stuk een plezier voor je smaakpapillen.

Meer een gin en tonic fan? Probeer dan eens Nijmegin, de enige gin in Nederland met honing als basis. Je vindt de dranken vaak in lokale horecagelegenheden als perfecte toevoeging op de gerechten uit de streek. Het bereidingsproces van de verschillende dranken kan je zelf komen ontdekken. Breng een bezoek aan lokale brouwerijen en/of wijngaarden en maak er een interessant en leerzaam uitje van!