Landschappen in Gelderland

Gelderland staat bekend om haar grote diversiteit aan landschappen. Groene uiterwaarden langs meanderende rivieren, dichte bossen naast uitgestrekte heidevelden, grote veenmoerassen en een afwisselend heuvellandschap. De variëteit geeft de provincie een uniek karakter.

Een landschap gaat verder dan natuur: het is een gebied dat in zijn uiterlijk een geheel vormt. Natuur en mens werken in Gelderland samen om de mooiste uitzichten te creëren, en dat merk je. Breng een bezoekje aan de Gelderse streken en kom oog in oog te staan met wilde dieren, ontdek verborgen parels en geniet van het adembenemende uitzicht!

Lees op deze pagina meer over de landschappen in Gelderland.

Gelderse rivieren

Het landschap van het Rivierenland is grotendeels bepaald door de rivieren die er stromen. Dit geeft het een bijzonder uiterlijk met stille vennetjes, uitgestrekte heidevelden, brede rivieren en groene uiterwaarden, die worden afgewisseld met door mensen gevormde dijken, pittoreske dorpjes en boomgaarden.

De Maas en de Rijn zijn twee grote Europese rivieren die dwars door Gelderland stromen. Bovendien heeft de Rijn met de Waal, Nederrijn, Lek en IJssel diverse vertakkingen. Deze rivieren bepalen onze Gelderse identiteit: waar we wonen, werken en recreëren.

Wandel door de riviernatuur van de Ooijpolder in het Rijk van Nijmegen, fiets over de Betuwse dijken of struin door de uiterwaarden en ga op in schoonheid van het Gelderse landschap. Ontdek hoe de Gelderse rivieren ons landschappen hebben gevormd.

Historisch landschap in Gelderland

In het meest oostelijke puntje van Gelderland vind je een bijzonder landschap dat gevormd is door de ijstijden en de invloed van de mens: het Achterhoekse coulisselandschap. Over slingerende weggetjes loop je langs weilanden, door bossen en om boerderijen heen. Ontdek hoe je achter elke bocht weer een nieuw uitzicht vindt.

Aan de veranderende uitzichten heeft het landschap haar naam ook te danken, het doet denken aan een toneel met verschillende coulissen. Net als in veel andere Gelderse streken vind je hier een stukje geschiedenis in en tussen de natuur. Je ziet talloze kastelen en landgoederen die tussen de weilanden en bossen goed tot hun recht komen en samen met een mooi landschap het uitzicht compleet maken.

De Gelderse heidevelden

Ben je wel eens in de zomer naar de heidevelden in Gelderland geweest? Tegen het einde van de zomer staat de heide in bloei en kijk je uit over een prachtig paarse deken. De heide wordt vaak nog op traditionele wijze in stand gehouden met schapen die voorkomen dat de heide dichtgroeit en op de meeste plekken zijn wandelroutes uitgezet.

Onder andere op de Veluwe en in regio Arnhem vind je de glooiende velden, afgewisseld door dichtbegroeide bossen en zandvlaktes die samen een prachtige omgeving vormen voor een dagje uit. Geniet rustig fietsend van de explosie van paars op de heidevelden of wandel naar de hotspots om het uitzicht in je op te nemen en beleef een onvergetelijke dag.