Natuur in Gelderland

Glooiende heidevelden, uitgestrekte bossen, droge stuifzandvlaktes, meanderende rivieren, stadsparken en stille vennetjes, de natuur in Gelderland heeft het allemaal. In de ene regio dankt de natuur haar verschijningsvorm aan de mens, ander landschap is juist gevormd door rivieren en wind. De veelzijdigheid van de Gelderse natuur maakt het een aantrekkelijk gebied voor buitenactiviteiten. Toch hoef je geen ervaren avonturier te zijn om te genieten van deze landschappen. Toegankelijke parken, tal van activiteiten voor jong en oud en de verschillende wandel- en fietsroutes langs adembenemende natuur geven iedereen de mogelijkheid om eropuit te gaan. Lees hier meer over de prachtige natuur in Gelderland en laat je inspireren. 

 

 

Natuurgebieden Gelderland

 

Bossen in Gelderland

Er gaat weinig boven een boswandeling op een zonnige herfstdag. De bossen in Gelderland zijn hiervoor erg geschikt, maar ook in de andere jaargetijden is het hier erg prettig vertoeven. Wist je dat je hier zelfs grote bosgebieden vindt met restanten van middeleeuwse bossen? In de verschillende streken in Gelderland vind je verschillende bossen: jong en afgewisseld met heidevelden en weilanden, of oud met bomen van meer dan 300 jaar oud. In veel bosgebied heb je de kans om wilde dieren zoals reeën en edelherten tegen te komen als je ‘s ochtends vroeg op pad gaat. Houd je meer van een uitdaging? Op verschillende plekken in Gelderland zijn, voor jong én oud, klimbossen te vinden. Beweging, stromende adrenaline en als kers op de taart een prachtig uitzicht.

Lees meer over de bossen in Gelderland

Natuurgebieden in Gelderland

Heb jij je wel eens verdiept in de natuur in Gelderland? Dan weet je dat er ontelbaar veel Gelderse natuurgebieden zijn. Denk maar eens aan de Ooijpolder, de Hoge Veluwe en Wolfhezerheide. De natuurgebieden zijn enorm divers, dus voor ieder wat wils! Ga alleen of met je familie en geniet van de prachtige omgeving op de heide, tussen de bomen of in het water. De gebieden lenen zich uitstekend voor een enorm aantal activiteiten. Beklim bijvoorbeeld de Duivelsberg of ga spoorzoeken met je kinderen. Van vogels en wild spotten tot kanovaren, suppen, wielrennen en trailrunnen, het kan allemaal. Onze mooie natuurgebieden bewijzen maar weer dat je niet ver weg hoeft te reizen om er even helemaal uit te zijn.

Lees hier meer over de natuurgebieden

Landschappen in Gelderland

Het landschap in Gelderland is enorm veelzijdig en bevat veel verborgen parels. Het ene moment waan je je alleen op de wereld tussen de heidevelden, het volgende moment loop je in het bos en sta je oog in oog met wilde dieren. Die veelzijdigheid en afwisseling is kenmerkend voor de Gelderse landschappen. Heb je wel eens gehoord van het coulisselandschap in het oosten van Gelderland? De weg slingert dan langs grote bomen, door bossen en om boerderijen heen, waardoor je steeds een ander uitzicht hebt. Een paar kilometer verderop loop je juist door glooiende velden inclusief historische landgoederen en weer wat verder struin je door de uiterwaarden van het rivierengebied. Genoeg te zien dus, en dan hebben we het alleen nog maar over het Gelderse landschap!

Lees meer over de landschappen

 

Landschappen in Gelderland

Waar ga jij de prachtige Gelderse natuurgebieden bezoeken?