Natuur in Gelderland

Glooiende heidevelden, uitgestrekte bossen, droge stuifzandvlaktes, meanderende rivieren, stadsparken en stille vennetjes: de natuur in Gelderland heeft het allemaal. In de ene regio dankt de natuur haar verschijningsvorm aan de mens, ander landschap is juist gevormd door rivieren en wind. De veelzijdigheid van de Gelderse natuur maakt het een aantrekkelijk gebied voor buitenactiviteiten.

Toch hoef je geen ervaren avonturier te zijn om te genieten van deze landschappen. Toegankelijke parken, tal van activiteiten voor jong en oud en de verschillende wandel- en fietsroutes langs adembenemende natuur geven iedereen de mogelijkheid om eropuit te gaan.

Lees op deze pagina alles over de prachtige natuur in Gelderland.

Bossen in Gelderland

Er gaat weinig boven het maken van een wandeling in het bos op een zonnige herfstdag. De bossen in Gelderland zijn hiervoor erg geschikt en zeker ook in de andere jaargetijden is het hier erg prettig vertoeven. Wist je dat je hier zelfs grote bosgebieden vindt met restanten van middeleeuwse bossen?

In de verschillende streken in Gelderland vind je verschillende bossen: jong en afgewisseld met heidevelden en weilanden of oud met bomen van wel meer dan 300 jaar oud. In veel bossen heb je de kans om wilde dieren, zoals reeën en edelherten, tegen te komen als je ‘s ochtends vroeg op pad gaat.

Houd je van een meer actieve uitdaging? Op verschillende plekken in Gelderland zijn, voor jong én oud, klimbossen te vinden. Beweging, stromende adrenaline en als kers op de taart een prachtig uitzicht.

Lees hier meer over de bossen in Gelderland

Landschappen in Gelderland

Gelderland staat bekend om haar grote diversiteit aan landschappen en bevat veel verborgen parels. Het ene moment waan je je alleen op de wereld tussen de heidevelden en het volgende moment loop je in het bos en sta je oog in oog met wilde dieren. Die veelzijdigheid en afwisseling is kenmerkend voor de Gelderse landschappen.

Heb je wel eens gehoord van het coulisselandschap in het oosten van Gelderland? De weg slingert dan langs grote bomen, door bossen en om boerderijen heen, waardoor je steeds een ander uitzicht hebt. Een paar kilometer verderop loop je juist door glooiende velden (inclusief historische landgoederen) en weer wat verder struin je door de uiterwaarden van het rivierengebied. Tijdens het wandelen of fietsen ontdek je hoe het landschap in Gelderland is gevormd door de vele rivieren. In het historische landschap ontdek je prachtige uitzichten, waardoor je een onvergetelijke dag beleefd!

Lees hier meer over de landschappen in Gelderland

 

Landschappen in Gelderland
Natuur in Gelderland – Landschappen

Natuurgebieden in Gelderland

Heb jij je wel eens verdiept in de natuur in Gelderland? Dan weet je dat er ontelbaar veel Gelderse natuurgebieden zijn. Denk maar eens aan de Ooijpolder, de Hoge Veluwe en Wolfhezerheide. De natuurgebieden zijn enorm divers, dus voor ieder wat wils!

Ga alleen, met je partner, met familie en/of vrienden op pad en geniet van de prachtige omgeving op de heide, tussen de bomen of in het water. De gebieden lenen zich uitstekend voor een enorm aantal activiteiten. Beklim bijvoorbeeld de Duivelsberg of ga spoorzoeken met je kinderen. Van vogels en wild spotten tot kanovaren, suppen, wielrennen en trailrunnen: in de Gelderse streken kan het allemaal. Onze mooie natuurgebieden bewijzen dat je voor leuke uitjes niet ver hoeft te reizen.

Lees hier meer over de natuurgebieden in Gelderland

 

Natuurgebieden Gelderland
Natuur in Gelderland – Wandelen door natuurgebieden