Cultuur in Gelderland

Ga je lekker met de familie op vakantie of plan je een mooie citytrip met je partner? Dan hoort een beetje cultuur snuiven er natuurlijk bij!

Wil je duiken in een rijke historie, prachtige kastelen en landgoederen zien en door authentieke steden struinen met imponerend hoge stadsmuren? Dan zit je in Gelderland goed!

De Gelderse streken bieden een rijk aanbod aan kastelen, tuinen, musea en historie die uiteenloopt van zichtbare herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog tot aan de Romeinse tijd. Kom heerlijk cultuur snuiven in de rijke historie van de Gelderse streken.

Lees op deze pagina meer over de cultuur in Gelderland.

Musea in Gelderland

Wil je duiken in de rijke historie van de Gelderse streken, dan zijn er talloze musea die je daar volledig in meenemen. Van heftige veldslagen tijdens de Tweede Wereldoorlog tot het leven in de Romeinse tijd: de musea laten het jou ervaren.

Maar ook op het gebied van kunst hebben onze streken een groot aanbod. Houd je van bijzondere hedendaagse kunst, ga je liever voor werken van Van Gogh, Monet of Picasso of duik je graag eens in de Afrikaanse cultuur? Zelfs als je geïnteresseerd bent in pluimvee of stoomtreinen, kun je terecht in onze musea. Bekijk onze pagina voor meer informatie over het bezoeken van musea in de Gelderse streken.

Lees hier meer over de musea in Gelderland

Kastelen in Gelderland

De geschiedenis van Gelderland kent adellijke machthebbers, waardoor  het niet gek is dat je tal van imposante kastelen, paleizen, landgoederen en tuinen kunt vinden. Na een bezoek aan deze indrukwekkende gebouwen, middenin de prachtige natuur, waan je jezelf even helemaal in de middeleeuwen.

Beleef de verhalen van vroeger door een bezoek te brengen aan kastelen, imposante paleizen en solide forten die verspreid liggen over het Gelderse landschap. Wist je dat je in de Achterhoek de meeste middeleeuwse kastelen vindt van heel Nederland?

Rondom de kastelen in Gelderland liggen uitgestrekte tuinen, die door de verschillende ontwerpen allemaal hun eigen, unieke stijl hebben. De meeste tuinen zijn open voor publiek en vormen de perfecte plek om te genieten van een mooie dag. Bezoek de Hollandse Baroktuin van Pales het Loo, die wordt erkend als één van de mooiste tuinen van Europa.

Gelderland leent zich uitstekend om heerlijk te wandelen of fietsen langs de vele kastelen. Met de kastelenroutes breng je een bezoek door de prachtige natuur en ontdek je verschillende kastelen en landgoederen. Neem de cultuur in je op en geniet van het heerlijke eten en drinken. Wie weet overnacht je hier wel voor een onvergetelijke ervaring.

Lees hier alles over de kastelen in Gelderland!

 

Kastelen in Gelderland
Kastelen in Gelderland – Gelderse streken

Rijke historie van Gelderland

Gelderland kent een rijke geschiedenis, waar je vandaag de dag veel kan leren met een reis terug naar het verleden. Bekijk de iconische elementen uit de historie zelf en haal herinneringen op met kenners die je hier meer over kunnen vertellen. Zo beleef jij écht hoe mensen de geschiedenis van de Gelderse streken hebben ervaren.

  • Ontdek de sporen en iconische bouwwerken uit de tijd van de Romeinen. Nu nog vind je in Nijmegen het grootste Romeinse monument van Nederland met resten van tempels, forten en aquaducten.
  • Bezoek de imposante kastelen in onze Hanzesteden. Het Achterhoekse Zutphen en Doesburg liggen prachtig aan de IJssel, terwijl Harderwijk en Elburg in de middeleeuwen floreerden op de Veluwe. De kleinste stad die bekend stond om de handel was Maasbommel, in het Land van Maas en Waal. Breng een bezoek aan de Hanzesteden met hun authentieke sfeer, oude straatjes en overvloed aan cultuur.
  • Tijdens de Tweede Wereldoorlog lag Gelderland in de frontlinie, waardoor er dan ook veel zichtbare herinneringen van deze oorlog te vinden zijn. Alle Gelderse streken hebben hun eigen verhalen, waardoor de geschiedenis uniek is om te beleven. Volg een van de vele bevrijdingsroutes om met indrukwekkende verhalen te leren, beseffen en beleven hoe de vrijheid werd gevierd.

 

Lees hier alles over de Gelderse historie!