Musea in Gelderland

Geschiedenis, kunst en cultuur, in Gelderland vind je het allemaal. Dompel jezelf onder in de tijd van ridders en kastelen, aanschouw de mooiste kunstwerken en schilderijen en leer meer over de cultuur van de regio door een bezoekje te brengen aan een van de vele musea. Groot of klein, bekend of onbekend, hedendaagse kunst, archeologie of oorlogsgeschiedenis, je vindt het allemaal in de Gelderse musea. Luister naar mooie verhalen, kijk je ogen uit of beleef het verleden. Een uitje naar een museum is een inspiratie voor jong en oud. 

Gelderse kunstmusea

Schilderijen, beeldhouwwerken, tekeningen, mode, de kunstmusea in Gelderland hangen en staan er vol mee! Ga een dagje met het gezin naar een museum voor een leerzame én leuke dag voor iedereen en kijk je ogen uit. Plan bijvoorbeeld een dag in waarop je naar het Kröller-Müller Museum gaat. Het museum ligt ín Het Nationale Hoge Park De Veluwe en is daarmee de perfecte combinatie van natuur, architectuur, cultuur en natuurlijk plezier. En wist jij dat Piet Mondriaan uit de Achterhoek komt? Op de plek in Winterswijk waar hij van zijn 8e tot 20e jaar woonde vind je nu een interactief museum over zijn leven, inclusief een deel van zijn vroege werk. Zie jij liever een combinatie van historie en kunst? Breng dan eens een bezoekje aan Stadskasteel Zaltbommel, een plek vol oude verhalen over de geschiedenis van Zaltbommel en nieuwe verhalen van Fiep Westendorp.

Musea vol Gelderse historie

Van natuurhistorische musea in Rivierenland tot het Airborne Museum in regio Arnhem, de Gelderse musea zijn net zo gevarieerd als de geschiedenis van het gebied zelf. Oorlog, architectuur, kunst, stadsgeschiedenis of de veranderingen die de natuur door de jaren heen heeft meegemaakt, waar wil jij meer over leren? In Museum Het Valkhof vind je verschillende geschiedenisonderwerpen in één gebouw: van oude kunst tot overgebleven resten van gebouwen en het mooiste van Romeins Nederland. In het Vrijheidsmuseum en het Airborne Museum leer je alles over de bevrijdingsacties in de WOII en in Transit Oost ontdek je het belang van spoorwegen in de vorige eeuw. Wat je ook zoekt, je ontdekt het in Gelderland.

Bijzondere musea in Gelderland

Ben jij op zoek naar een bijzonder en leerzaam uitje? Denk dan eens aan de bijzondere musea die je vindt in Gelderland. In het Nederland Openluchtmuseum bijvoorbeeld kan jong en oud de geschiedenis van Nederland écht beleven. Ben jij meer van de ambachten? Duik dan eens in de wereld van de glas- en juweelkunst in het Doesburgse Lalique Museum of leer op een speelse manier alles over brood. In Het Rijk van Nijmegen vind je het muZIEum, waar je met blinde of slechtziende gidsen op pad kan om hun wereld te ontdekken. 

Of ga in ons eigen land op reis naar het Midden-Oosten in Museumpark Orientalis of naar Afrika in het Afrika Museum. Genoeg te ontdekken! Wanneer begin jij?