Musea in Gelderland

Geschiedenis, kunst en cultuur: in Gelderland vind je het allemaal. Dompel jezelf onder in de tijd van ridders en kastelen en aanschouw de mooiste kunstwerken en schilderijen. In de Gelderse streken leer je meer over de regionale cultuur door een bezoekje te brengen aan een van de vele musea.

Je vindt de musea in het groot en klein met kunst, archeologie en  oorlogsgeschiedenis. In de Gelderse streken is voor iedere historisch liefhebber wat te ontdekken. Luister naar mooie verhalen, kijk je ogen uit en beleef het verleden. Een uitje naar een museum is een inspiratie voor jong en oud.

Lees op deze pagina alles over musea in Gelderland.

Gelderse kunstmusea

Schilderijen, beeldhouwwerken, tekeningen en mode: de kunstmusea in Gelderland hangen en staan er vol mee! Ga een dagje met het gezin naar een museum voor een leerzame én leuke dag voor iedereen en kijk je ogen uit.

Plan een dag uit naar het Kröller-Müller Museum! Het museum ligt in Het Nationale Hoge Park De Veluwe en is daarmee de perfecte combinatie van natuur, architectuur, cultuur en natuurlijk plezier.

En wist jij dat Piet Mondriaan uit de Achterhoek komt? Op de plek in Winterswijk, waar hij van zijn 8e tot 20e jaar woonde, vind je nu een interactief museum over zijn leven en vroegere werk.

Zie jij liever een combinatie van historie en kunst? Breng dan eens een bezoekje aan Stadskasteel Zaltbommel! Het is een plek vol met oude verhalen over de geschiedenis van Zaltbommel en de nieuwe verhalen van Fiep Westendorp. Hier komen geschiedenis en het heden écht samen.

Musea vol Gelderse historie

Van natuurhistorische musea in Rivierenland tot het Airborne Museum in regio Arnhem, de Gelderse musea zijn net zo gevarieerd als de geschiedenis van het gebied zelf. Oorlog, architectuur, kunst, stadsgeschiedenis of de veranderingen die de natuur door de jaren heen heeft meegemaakt, waar wil jij meer over leren?

In Museum Het Valkhof vind je verschillende geschiedenisonderwerpen in één gebouw. Je vindt er van alles: van oude kunst tot overgebleven resten van gebouwen en het mooiste van Romeins Nederland. In het Vrijheidsmuseum en het Airborne Museum leer je alles over de bevrijdingsacties in de WOII. Daarnaast ontdek je in Transit Oost het belang van spoorwegen in de vorige eeuw. Wat je ook aan historie zoekt, je ontdekt het in de musea in Gelderland.

Bijzondere musea in Gelderland

Ben jij op zoek naar een bijzonder en leerzaam uitje? Denk dan eens aan de bijzondere musea die je vindt in Gelderland. In het Nederland Openluchtmuseum kan jong en oud de geschiedenis van Nederland écht beleven.

Ben jij meer van de ambachten? Duik dan eens in de wereld van de glas- en juweelkunst in het Doesburgse Lalique Museum of leer op een speelse manier alles over brood. In Het Rijk van Nijmegen vind je het muZIEum, waar je met blinde of slechtziende gidsen op pad kan om hun wereld te ontdekken. 

Of ga in ons eigen land op reis naar het Midden-Oosten in Museumpark Orientalis. In de Gelderse streken valt meer dan genoeg te ontdekken! Naar welk museum plan jij vandaag een dagje uit?  

Lees hier onze tips over de magie in het museum.