De magie van het museum: onze tips!

De Gelderse streken zitten bomvol cultuur en dat is wel te zien! Een bezoek aan een museum blijft altijd een bijzondere ervaring. Het leert ons over geschiedenis en andere werelden, inspireert ons en spreekt veelal tot de verbeelding. Er zijn zoveel manieren om te ontdekken en de musea hieronder vertellen hun verhaal allemaal op unieke wijze!

 

Afrika Museum

In de groene en heuvelachtige omgeving van Berg en Dal ligt het Afrika Museum. Dit museum over mensen heeft een binnen- én een buitenmuseum. De grote collectie aan hedendaagse Afrikaanse kunst en traditionele objecten vertellen veel over de gebruiken en gewoonten in de verschillende Afrikaanse landen. Bezoek de tijdelijke expositie ‘Fashion Cities Africa’ en bekijk mode uit de ogen van lokale experts uit Nairobi, Casablanca en Johannesburg. Te zien tot maart 2020!

Fashion Cities Africa

Villa Mondriaan

Hoewel Piet Mondriaan bekend staat als een groot kunstenaar, is de kunst van zijn beginjaren een stuk minder bekend. In Winterswijk ontdekte de jonge Mondriaan zijn liefde voor tekenen en schilderen en dat vindt je terug in Villa Mondriaan. Combineer je bezoek aan het museum met ‘Het mysterie van Mondriaan’, een escaperoom waarin je wordt uitgedaagd het grote mysterie rond Mondriaan te ontrafelen.

De Bastei

Bij ‘De Bastei’ in Nijmegen wordt het verhaal van de rivier vertelt. Beleef in het museum hoe de rivier de stad en de natuur verbindt en ga op reis door het verleden, heden en de toekomst. De archeologische vondsten bieden een unieke kans om kennis te nemen van de relatie die de stad vanouds heeft met de rivier. Dwaal door de historische straten van de stad en raak het Nijmegen van de 13e eeuw aan!

CODA Museum

‘Is dat echt van papier?!’ Je hoort het tijdens je bezoek aan CODA Museum vaak om je heen. En inderdaad: het is verbazingwekkend wat er allemaal gemaakt wordt van papier. Van kartonnen animaties tot levensgrote papierknipkunst, van raadselachtige ruimtevullende werelden tot verfijnde sieraden – een grote diversiteit aan technieken en  vormen trekt aan je voorbij. Papierknipkunst, collages, sculpturen, tekeningen, animatie, vouwwerk. Van ruw tot zeer verfijnd. Van volledig autonoom tot toegepast ontwerp. In de tentoonstelling ‘Paper Art’ zie je allernieuwste werken die gemaakt zijn in de wereld van papierkunst en -design. Je maakt er kennis met werk van meer dan dertig kunstenaars en ontwerpers, afkomstig uit vijf continenten. Sommigen van hen maken nieuw werk speciaal voor deze tentoonstelling.

CODA Museum in Apeldoorn

Airborne Museum

Dichter bij de Slag om Arnhem dan in het Airborne Museum kom je niet. In de ondergrondse Experience ervaar je de oorlog vanuit de ogen van een Britse parachutist. De spanning, het naderende onheil, de angst en de teleurstelling die de oorlog met zich mee bracht zijn overal te voelen tijdens deze intense ervaring.

Flipje en Streekmuseum Tiel

Of wat dacht je van het Flipje en Streekmuseum in Tiel? Het geinige framboosmannetje met bessenarmpjes ken je vast van de jampotjes. Het figuurtje uit de Betuwe bestaat als sinds 1935. In het museum in de fruitstreek leer je alles over jamfabrieken, de Tielse streekhistorie en natuurlijk over Flipje.

Museum MORE

In Gorssel staat het Museum voor Modern Realisme, MORE, waar vele werken hangen van verschillende Nederlandse kunstenaars. Een daarvan maakte onder andere De zilveren bruiloft en De zeppelin. Hij gebruikt veel vorm, kleur, diepte en licht. Een ‘imaginair realisme’. Over welke kunstenaar we het hebben? Carel Willink. Ontdek de wisselende tentoonstellingen en hoogtepunten uit eigen collectie.

MuZIEum

Waar je bij de meeste musea je ogen uitkijkt, gaat het bij muZIEum juist om hoe het is om niets te zien. Zelf ervaren hoe het is om als slechtziende je weg te vinden door de stad kan hier met ‘Expeditie ribbelroute’, bijzonder is dat dit de enige plek ter wereld is waar dit kan! Onder leiding van een gids ga je met behulp van virtual reality en een taststok het stadscentrum van Nijmegen verkennen. Liever niet gelijk de stad in? In het museum zal het aan gevoel van slechtziendheid ook zeker niet ontbreken.

MuZIEum in Nijmegen

Valkhof Museum

In Museum Het Valkhof, gelegen in het historische Valkhofpark, ontdek je steeds wat nieuws op het gebied van archeologie en kunst. Veel daarvan is – natuurlijk – afkomstig uit de Romeinse periode. Bewonder de goed bewaard gebleven gebruiksvoorwerpen. De fraaiste van Nederland, volgens kenners. Naast de vaste collectie zijn er ook interessante wisseltentoonstellingen. In Sometimes I wonder (vanaf 21 juni 2019) is te zien hoe kunstenaar Mark Brusse in zijn jonge jaren inspiratie vond in de archeologische vondsten uit Nijmegen en omgeving. Zo ook de leden van KNUST, ooit begonnen als krakersbeweging, vonden inspiratie in Nijmegen.
Bij de interactieve tentoonstelling Verbaas je over de middeleeuwen (vanaf 11 oktober 2019) laten ridders, jonkvrouwen, kastelen maar ook belangrijke uitvindingen zien dat er in deze periode veel meer gebeurde dan je zou denken.

Kröller-Müller Museum

Echte kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het Kröller-Müller Museum Hier vindt je namelijk de op één na grootste Van Gogh collectie ter wereld! In de Van Gogh Galerij zijn in wisselende opstelling circa 40 werken van Vincent van Gogh te zien. Daarnaast zie je er topstukken van moderne meesters als Claude Monet, Georges Seurat, Pablo Picasso en Piet Mondriaan. In de fascinerende tentoonstelling ‘Het begin van een nieuwe wereld. De ontwikkeling van de moderne sculptuur‘ zie je de ontwikkeling van de moderne sculptuur door de ogen van Bram Hammacher, directeur van 1948 tot 1963. De beeldentuin is zijn bekendste wapenfeit, maar  hij heeft ook veel beelden voor ‘binnen’ verworven. Aan de hand van een groot aantal sculpturen laat de tentoonstelling ‘Het begin van een nieuwe wereld’ de rijkgeschakeerde geschiedenis van de moderne beeldhouwkunst zien.

 

Nederlands Openluchtmuseum

Ooit waren sommige smaken heel gangbaar, maar daar kan je je nu niks meer bij voorstellen. In de presentatie ‘Gruwelijk Lekker‘ in het Nederlands Openluchtmuseum ontdek je alles over de smaken van vroeger en van nu. Op verschillende plekken in het museumpark kom je het thema tegen, zo ook in het Entreegebouw. Ga op culinaire reis en ontdek welke smaken bij welke tijdvakken horen!

Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem

Veluwse verborgen parels

In de grootste provincie van Nederland wemelt het van de regionale musea. Kippen en kuikens, speeldozen en straatpiano’s, treinen en toys, tegels en tableaus – je komt het allemaal tegen in de regionale musea. Bij deze kleine pareltjes van de Veluwe leer je gegarandeerd iets nieuws.