De magie van het museum: onze tips!

Een bezoek aan een museum blijft altijd een bijzondere ervaring. Het leert ons over geschiedenis en andere werelden, inspireert ons en spreekt veelal tot de verbeelding. Er zijn zoveel manieren om te ontdekken en de musea hieronder vertellen hun verhaal allemaal op unieke wijze!

Nederlands Openluchtmuseum

Sinds 2017 is in het Nederlands Openluchtmuseum de bijzondere presentatie ‘de Canon van Nederland’ te zien. Deze presentatie toont de hoogte- en dieptepunten uit de geschiedenis van ons land, zoals zij zelf zeggen ‘dichter bij de geschiedenis dan ooit’. Naast de expositie wordt in de bestaande gebouwen de geschiedenis opnieuw belicht. Uitgekeken? Dan is het ouderwets meezingen met Amsterdamse levensliederen in het nieuwe ‘Tante Sien’ of proef de Brabantse gezelligheid in het Brabants Café.

Het Canon- Nederlands Openluchtmuseum
Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem

Afrika Museum

In de groene en heuvelachtige omgeving van Berg en Dal ligt het Afrika Museum. Dit museum over mensen heeft een binnen- én een buitenmuseum. De grote collectie aan hedendaagse Afrikaanse kunst en traditionele objecten vertellen veel over de gebruiken en gewoonten in de verschillende Afrikaanse landen. Wandel buiten door een dorp van de Dogon uit Mali, ontdek de paalwoningen uit Benin en kinderen kunnen heerlijk klimmen en klauteren in het speciale kinderbeeldenbos.

Afrika Museum
Afrika Museum in Berg en Dal

Villa Mondriaan

Hoewel Piet Mondriaan bekend staat als een groot kunstenaar, is de kunst van zijn beginjaren een stuk minder bekend. In Winterswijk ontdekte de jonge Mondriaan zijn liefde voor tekenen en schilderen en dat vindt je terug in Villa Mondriaan. Combineer je bezoek aan het museum met ‘Het mysterie van Mondriaan’, een escaperoom waarin je wordt uitgedaagd het grote mysterie rond Mondriaan te ontrafelen.

Airborne Museum

Dichter bij de Slag om Arnhem dan in het Airborne Museum kom je niet. In de ondergrondse Experience ervaar je de oorlog vanuit de ogen van een Britse parachutist. De spanning, het naderende onheil, de angst en de teleurstelling die de oorlog met zich mee bracht zijn overal te voelen tijdens deze intense ervaring.

Airborne Museum 'Hartenstein'
Airborne Museum ‘Hartenstein’ in Oosterbeek

Flipje en Streekmuseum Tiel

Het Flipje en Streekmuseum Tiel neemt je mee naar de wondere wereld van Flipje, de jam, de Romeinen en de complete geschiedenis van de stad Tiel in 50 kastjes. Beleef een nostalgische reis door het land van Flipje en vind je jeugd en je herinneringen terug!

Museum MORE

In Gorssel staat het Museum voor Modern Realisme, MORE, waar vele werken hangen van verschillende Nederlandse kunstenaars. Een daarvan maakte onder andere De zilveren bruiloft en De zeppelin. Hij gebruikt veel vorm, kleur, diepte en licht. Een ‘imaginair realisme’. Over welke kunstenaar we het hebben? Carel Willink. Een andere kunstenaar die voortborduurde op Hollands goed is Jan Mankes. Voor deze (geo)graficus is natuur de grootste inspiratiebron; kleine schilderijen van landschappen en portretten van zijn vader, moeder en vrouw. Zijn werk kenmerkt ‘de stilte’. Mankes wordt ook wel “Hollands meest verstilde schilder” genoemd.

MuZIEum

Waar je bij de meeste musea je ogen uitkijkt, gaat het bij muZIEum juist om hoe het is om niets te zien. Zelf ervaren hoe het is om als slechtziende je weg te vinden door de stad kan hier met ‘Expeditie ribbelroute’, bijzonder is dat dit de enige plek ter wereld is waar dit kan! Onder leiding van een gids ga je met behulp van virtual reality en een taststok het stadscentrum van Nijmegen verkennen. Liever niet gelijk de stad in? In het museum zal het aan gevoel van slechtziendheid ook zeker niet ontbreken.

MuZIEum in Nijmegen

Kröller-Müller Museum

Echte kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het Kröller-Müller Museum Hier vindt je namelijk de op één na grootste Van Gogh collectie ter wereld! In de Van Gogh Galerij zijn in wisselende opstelling circa 40 werken van Vincent van Gogh te zien. Daarnaast zie je er topstukken van moderne meesters als Claude Monet, Georges Seurat, Pablo Picasso en Piet Mondriaan.

Kröller-Müller Museum
Kröller-Müller Museum in Otterlo

 

Ontdek de musea in de Gelderse streken

Kröller-Müller Museum

Houtkampweg 6, 6731 AW Otterlo Ga naar de website

muZIEum

Ziekerstraat 6B, 6511 LH Nijmegen Ga naar de website

Flipje en Streekmuseum Tiel

Plein 48, 4001 LJ Tiel Ga naar de website

Airborne Museum 'Hartenstein'

Utrechtseweg 232, 6862 AZ Oosterbeek Ga naar de website

Villa Mondriaan

Zonnebrink 4, 7101 NC Winterswijk Ga naar de website

Afrika Museum

Postweg 6, 6571 CS Berg en Dal Ga naar de website

Nederlands Openluchtmuseum

Hoeferlaan 4, 6816 SG Arnhem Ga naar de website

Museum Het Valkhof

Kelfkensbos 59, 6511 TB Nijmegen Ga naar de website