Verborgen parels op de Veluwe

In de grootste provincie van Nederland wemelt het van de regionale musea. Ook op de Veluwe! Kippen en kuikens, speeldozen en straatpiano’s, treinen en toys, tegels en tableaus – je komt het allemaal tegen op je tocht langs deze kleine pareltjes van de Veluwe. Kom, kijk, luister en verwonder je over de verhalen die er verteld worden!

Neem een duik in de geschiedenis

Ontdek de geschiedenis aan de hand van archeologische vondsten. Letterlijk, want in Museum Het Pakhuis mag je kijken met je handen. Treed in de voetsporen van de Romeinen die rond 170 na Chr. ronddwaalden op de Ermelose Heide. Hoe zijn ze hier terechtgekomen? Wat deden ze hier? En wie troffen ze hier aan? Kinderen kunnen zelfs een opleiding volgen tot Romeinse soldaat.

Museum Lunteren toont de geschiedenis van het dorp en de omgeving. Vaste exposities belichten markante, Lunterse mannen, zoals o.a. schrijver Jac. Gazenbeek en professor Hugo de Vries, en – in het souterrain het bezoekerscentrum Goudsberg – de rol van het dorp voor de NSB. In de nieuwe Noordmansvleugel die wordt geopend op 2 mei 2020 zijn wisselende exposities te zien. Bijvoorbeeld over ‘Mode op de Veluwe met een knipoog naar het Verleden’, een bijzondere samenwerking met de Modevakopleiding HJS Arnhem. Nieuwe creaties staan naast antieke sieraden, klederdracht en de Parels van Rein Lotterman. Ook te zien in de prachtig ingerichte ‘Schat’zaal: een nooit vertoonde, unieke collectie schilderijen van de Veluwse impressionist Martinus Nefkens (1866-1941). Op 1 april opent het museum een galerie voor hedendaagse kunst.

Tip: In het Rijksmonument ‘De Koepel’, midden in het Luntersche Buurtbosch is een permanente expositie te zien die een inkijkje geeft in het vroegere leven van de bewoners op de Goudsberg.

Ontdek de collectie van een vestingstad

Museum Elburg

 

Als je door Elburg loopt, zal je vast één gebouw niet over het hoofd zien: het 15e-eeuwse Agnietenconvent, waarin Museum Elburg is gevestigd. In Museum Elburg maak je een stapje terug in de tijd en leer je alles over de geschiedenis van Elburg en omgeving. Naast de bijzondere tentoonstellingen die je kan bekijken kan je de voormalige kloosterpanden met de middeleeuwse dubbelkapel niet overslaan.

Terug in de tijd – een unieke belevenis

Terug in de tijd

 

In het Oude Ambachten & Speelgoed Museum neem je een unieke kijk in de wereld van toen, waarin de meeste arbeid nog met de hand werd gedaan. In het museum zie je ruim 160 oude ambachten, winkeltjes van vroeger en compleet ingerichte werkplaatsen. Voor kinderen is er een leuke speurtocht en een speelruimte met (oud) speelgoed. Ook is er een indrukwekkende verzameling speelgoed, o.a. antieke poppen, teddyberen, dinky toys en Märklin-treinen. Buiten staan vele oude landbouwmachines opgesteld en is er nog een Oud Hollands Spellenplein.

In het Nederlands Tegelmuseum in Otterlo kun je de grootste collectie Nederlandse wandtegels en tegeltableaus bekijken, vanaf de late middeleeuwen tot hedendaagse keramiek. Een unieke verzameling van een bijzondere tak van Nederlands design. Bekijk de tegelcollectie van Helene Kröller-Müller. Helene Kröller-Müller (1869-1939) is vooral bekend door de grote collectie moderne kunst die ze in de eerste decennia van de twintigste eeuw bijeenbracht. Veel minder bekend is dat ze ook een collectie Delfts aardewerk opbouwde, met daarbinnen een reeks oud-Hollandse wandtegels. Ook voor kinderen is er van alles te beleven: een spannende speurtocht doen, een film bekijken en zelf een tegel beschilderen.

Bij Museum Vliegbasis Deelen duik je in de geschiedenis van de luchtoorlog boven Nederland in WO2 en de geschiedenis van vliegbasis Deelen vanaf 1900. Authentieke uniformen, vliegtuigdelen, persoonlijke bezittingen en foto’s vertellen het verhaal van 100 jaar vlieg- en streekhistorie. Topper is de (gereconstrueerde) V1, met een functionerend bedieningspaneel.

Ontdek alles over het boerenleven

Boerenleven op de Veluwe

 

Beleef de geschiedenis van de Veluwe! In het Veluws Museum Hagedoorns Plaatse worden verschillende tentoonstellingen georganiseerd op het gebied van streekgeschiedenis en eigentijdse kunst. Neem een kijkje in een boerenerf met een 300 jaar oude boerderij en ontdek hoe een gezin hier aan het begin van de vorige eeuw leefde.

De Mariahoeve in Putten is een mooi voorbeeld van een Veluwse boerderij uit ca. 1900, waarin het hele gezin werkte. Het boerenbedrijf bestond uit koeien, varkens, kippen, een paard, een moestuin, een boomgaardje en wat bouwland. Wat de Mariahoeve uniek maakt, is dat ‘alles’ er nog is, zoals Maria het in 2003 heeft nagelaten.

Meer dan een eitje – dat is het Nederlands Pluimveemuseum in Barneveld. Neem een kijkje in het authentieke veilinglokaal, bij de antieke broedmachine (waar misschien nét een kuikentje uit het ei kruipt) of bij moderne, diervriendelijke huisvestingsvormen. Buiten in de hoendertuin maak je kennis met meer dan 20 Oudhollandse kippenrassen.

Maak kennis met mechanische muziekinstrumenten

Kijk en Luister museum
Muziek in het Kijk en Luistermuseum

 

In het Kijk en Luistermuseum in Bennekom maak je kennis met mechanische muziekinstrumenten uit de 19e eeuw. Speeldozen, zingende vogels, straatpiano’s, pianola’s en draaiorgels – meer dan 200 prachtige exemplaren, allemaal zonder stekker. Tijdens rondleidingen worden de muziekinstrumenten gedemonstreerd. Daarnaast vind je in het museum een historische verzameling Veluwse gebruiksvoorwerpen, gereedschap, boeren- en burgerkleding.

Orgels & joods historie in het pittoreske Elburg

Wist je dat een orgel het oudst bewaard gebleven instrument van Nederlandse makelij is? In het Nationaal Orgelmuseum in Elburg leer je alles over dit instrument. Gehuisvest in een indrukwekkend 14e-eeuws stadskasteel vind je het enige Nederlandse museum gewijd aan het pijporgel. Via de kelders van het gebouw wandel je als het ware door de eeuwen heen naar de 21e eeuw, die zich helemaal bovenin het pand bevindt. Onderweg zie je de ontwikkeling van het orgel. Er staan echte, bespeelbare orgels, je kunt er zien hoe een orgel werkt en er zijn allerlei mogelijkheden om muziek te luisteren.

Hardop lachen in Harderwijk

Marius van Dokkum Museum
André van Duin bij het Marius van Dokkum Museum

Hét handelsmerk van Marius van Dokkum? De humor die hij in zijn schilderijen verwerkt. Het is dan ook moeilijk om niet te lachen bij een bezoekje aan het Marius van Dokkum Museum. Naast schilderijen hangen er ook portrettekeningen, stillevens en illustraties uit kinderboeken aan de muren. Door de talrijke details is er altijd veel te zien en te ontdekken.