Verborgen parels op de Veluwe

In de grootste provincie van Nederland wemelt het van de regionale musea. Ook op de Veluwe! Kippen en kuikens, speeldozen en straatpiano’s, treinen en toys, tegels en tableaus – je komt het allemaal tegen op je tocht langs deze kleine pareltjes van de Veluwe. Kom, kijk, luister en verwonder je over de verhalen die er verteld worden!

Neem een kijkje in de lokale geschiedenis

Ede kent een rijke militaire historie met meer dan 100 jaar Garnizoen Ede en de Tweede Wereldoorlog. Vanuit die verhalen zijn er in de voormalige hoefsmederij diverse exposities ingericht in het Platform Militaire Historie Ede. Het platform organiseert Battlefieldtours, lezingen en verschillende exposities. Een aanrader voor wie geïnteresseerd is in historie!

Museum Lunteren toont de geschiedenis van het dorp en de omgeving. Vaste exposities belichten markante, Lunterse mannen, zoals o.a. schrijver Jac. Gazenbeek en professor Hugo de Vries, en de rol van het dorp voor de NSB. De wisselexposities zijn vaak spraakmakend. Tip: t/m 1 maart 2020 is in Museum Lunteren de expositie ‘De Wolf terug op de Veluwe’ te zien. Wat zijn de kenmerken van de wolf? Is de wolf gevaarlijk voor mensen? Hoe de wolf terugkeerde naar de Veluwe. Is er ruimte in Nederland voor de wolf? Wat is de invloed van de wolf? Brengt de wolf evenwicht in de natuur? Deskundigen, biologen, en schrijvers die het gedrag, ecologie en domesticatie van de wolf hebben bestudeerd, verbinden hun naam aan deze expositie.

Ontdek de collectie van een vestingstad

Als je door Elburg loopt, zal je vast één gebouw niet over het hoofd zien: het 15e-eeuwse Agnietenconvent, waarin Museum Elburg is gevestigd. In Museum Elburg maak je een stapje terug in de tijd en leer je alles over de geschiedenis van Elburg en omgeving. Naast de bijzondere tentoonstellingen die je kan bekijken kan je de voormalige kloosterpanden met de middeleeuwse dubbelkapel niet overslaan.

Terug in de tijd – een unieke belevenis

In het Oude Ambachten & Speelgoed Museum neem je een unieke kijk in de wereld van toen, waarin de meeste arbeid nog met de hand werd gedaan. In het museum zie je ruim 160 oude ambachten, winkeltjes van vroeger en compleet ingerichte werkplaatsen. Voor kinderen is er een leuke speurtocht en een speelruimte met (oud) speelgoed. Ook is er een indrukwekkende verzameling speelgoed, o.a. antieke poppen, teddyberen, dinky toys en Märklin-treinen. Buiten staan vele oude landbouwmachines opgesteld en is er nog een Oud Hollands Spellenplein.

In het Nederlands Tegelmuseum in Otterlo kun je de grootste collectie Nederlandse wandtegels en tegeltableaus bekijken, vanaf de late middeleeuwen tot hedendaagse keramiek. Een unieke verzameling van een bijzondere tak van Nederlands design. En ook voor kinderen is er van alles te beleven: een spannende speurtocht doen, een film bekijken en zelf een tegel beschilderen.Vanaf 10 mei is hier de tegelcollectie van Helene Kröller-Müller te zien. Helene Kröller-Müller (1869-1939) is vooral bekend door de grote collectie moderne kunst die ze in de eerste decennia van de twintigste eeuw bijeenbracht. Veel minder bekend is dat ze ook een collectie Delfts aardewerk opbouwde, met daarbinnen een reeks oud-Hollandse wandtegels.

Bij Museum Vliegbasis Deelen duik je in de geschiedenis van de luchtoorlog boven Nederland in WO2 en de geschiedenis van vliegbasis Deelen vanaf 1900. Authentieke uniformen, vliegtuigdelen, persoonlijke bezittingen en foto’s vertellen het verhaal van 100 jaar vlieg- en streekhistorie. Topper is de (gereconstrueerde) V1, met een functionerend bedieningspaneel.

Ontdek alles over het boerenleven

Beleef de geschiedenis van de Veluwe! In het Veluws Museum Hagedoorns Plaatse worden verschillende tentoonstellingen georganiseerd op het gebied van streekgeschiedenis en eigentijdse kunst. Neem een kijkje in een boerenerf met een 300  jaar oude boerderij en ontdek hoe een gezin hier aan het begin van de vorige eeuw leefde.

De Mariahoeve in Putten is een mooi voorbeeld van een Veluwse boerderij uit ca. 1900, waarin het hele gezin werkte. Het boerenbedrijf bestond uit koeien, varkens, kippen, een paard, een moestuin, een boomgaardje en wat bouwland. Wat de Mariahoeve uniek maakt, is dat ‘alles’ er nog is, zoals Maria het in 2003 heeft nagelaten.

Meer dan een eitje – dat is het Nederlands Pluimveemuseum in Barneveld. Neem een kijkje in het authentieke veilinglokaal, bij de antieke broedmachine (waar misschien nét een kuikentje uit het ei kruipt) of bij moderne, diervriendelijke huisvestingsvormen. Buiten in de hoendertuin maak je kennis met meer dan 20 Oudhollandse kippenrassen.

Maak kennis met mechanische muziekinstrumenten

In het Kijk en Luistermuseum in Bennekom maak je kennis met mechanische muziekinstrumenten uit de 19de eeuw. Speeldozen, zingende vogels, straatpiano’s, pianola’s en draaiorgels – meer dan 200 prachtige exemplaren, allemaal zonder stekker. Tijdens rondleidingen worden de muziekinstrumenten gedemonstreerd. Daarnaast vind je in het museum een historische verzameling Veluwse gebruiksvoorwerpen, gereedschap, boeren- en burgerkleding.

Geniet van kunst en historie in het pittoreske Hattem

Hattem heeft als Hanzestad haar eigen charme en identiteit. Dit is ook terug te zien in het Anton Pieck Museum. In dit knusse museum is het net alsof Anton Pieck zo weer op zijn werkplek in het atelier kan verschijnen. Zijn werk staat vooral bekend om romantische illustraties en zijn prachtige werk voor ‘De Efteling’. Veel van zijn schilderijen, etsen en grafieken zijn hier te bewonderen.

In het Voerman Museum Hattem kun je de prachtige IJssellandschappen van Jan Voerman sr. bewonderen met de befaamde hoge luchten en wolkenpartijen. Ook hangt er werk van zijn zoon Jan Voerman jr., bekend door zijn illustraties van de Verkade-albums. Daarnaast heeft het Voerman Museum Hattem ook historie en archeologie van Hattem in haar collectie. Vanaf 1 mei loopt de tentoonstelling over Sibyl Heijnen en de koeien van de Hoenwaard. Tijdens deze tentoonstelling wordt de moderne kunst van Sibyl Heijnen, die onder andere koeienhuiden gebruikt voor haar kunst, verbonden aan het verleden, het heden en de toekomst van de Hoenwaard.