De Gelderse streken hebben een roemrucht verleden. Wie in de Gelderse streken in het verleden duikt, komt er snel achter dat alle perioden uit de geschiedenis ruim vertegenwoordigd zijn. Overal kom je statige kastelen en landhuizen tegen. Dit zijn onze favorieten:
Kastelen in de Achterhoek
Kasteel Vorden ligt, verrassend, in het plaatsje Vorden. Dit Rijksmonument wordt nog altijd particulier bewoond en tijdens de rondleidingen die gegeven worden door de kasteelvrouwe krijg je een uniek inkijkje in het kasteelleven. Ps. Je kunt hier alleen contant betalen.
Midden in de natuur, in hartje Achterhoek vind je Kasteel Ruurlo. Bij dit bijzondere Rijksmonument word je ondergedompeld in geschiedenis, cultuur en natuur. Sinds juni 2017 is hier Museum More gevestigd, welke de werken van Carel Willink, een grootmeester in het neorealisme, laat zien.
Op het mooi gelegen landgoed Verwolde staat een edelmanshuis omringd door een tuin, park en het bosgebied Oranjewoud met vijvers en landbouwpercelen. Onder leiding van een gids kun je Huis Verwoldebezoeken.
Tip: in de Achterhoek kun je de Achtkastelenroute fietsen. Deze unieke route bestaat al sinds 1913 en heeft een lengte van 34 kilometer.
Kastelen in de Regio Arnhem en het Rijk van Nijmegen
Ridder Floris, wie kent hem niet? De televisieserie uit de jaren ’60 werd opgenomen in Kasteel Doornenburg, landelijk gelegen in de gemeente Lingewaard. Dit kasteel, waarvan in de 9e eeuw al melding wordt gemaakt, behoort tot een van de best bewaarde kastelen in Nederland.
Kasteel Wijchen is een kasteel uit omstreeks 1350, dat een bewogen geschiedenis kent. Door de jaren heen kwam het in verschillende handen, brandde het af en werd het weer opnieuw gebouwd. Uiteindelijk kwam het kasteel in handen van de gemeente Wijchen en vandaag de dag vinden hier onder meer huwelijksvoltrekkingen plaats en vind je er het museum Kasteel Wijchen met een archeologische collectie. Breng vooral een bezoekje aan de museumtuin. Hier worden medische en keukenkruiden geteeld.
Rondom kasteel Middachten kun je genieten van eeuwenoude tuinen. Naast prachtige lanen, statige bomen en golvende gazons, vind je er diverse ´groene kamers´. Je kunt de prachtigste rozen bewonderen in de rozentuin en de halfronde border met vaste planten is een lust voor het oog.
Kastelen in Rivierenland
Kasteel Ammersoyen is één van de best bewaarde middeleeuwse kastelen, gebouwd rond 1300. Van de zware schade uit de Tweede Wereldoorlog is sinds de grondige restauratie nauwelijks meer iets te zien! In het museum van het kasteel zijn archeologische vondsten te bekijken en kom je meer te weten over de bewoners die de voorwerpen hebben gebruikt.
Ken jij het verhaal van de bijzondere ontsnapping van Hugo de Groot uit Slot Loevestein? Ga zelf op onderzoek uit in Slot Loevestein. Je krijgt je eigen sleutel om verhalen te ontdekken. Met verschillende spellen kom je meer te weten over kruit en wapens, en in de kelder kunt je zelfs de ervaring van hoogwater voelen!
Kastelen op de Veluwe
De Veluwe heeft een lange historie en mede daardoor een zeer diverse en interessante cultuur. Op veel plekken staat het roemruchte verleden in de vorm van hoge stadsmuren, indrukwekkende vestingen en prachtige kastelen nog geheel of gedeeltelijk overeind.
In Vaassen vind je Kasteel Cannenburch. Dit middeleeuwse kasteel ligt in een prachtig oud bos met weilanden en vijvers. Cannenburch bezoeken is meer dan alleen het kasteel bekijken. Op het terrein staat ook een zogenaamd bouwhuis. Hier zie je hoe het personeel van Cannenburch leefde en bekijk je de 19e-eeuwse woning van de rentmeester en de kasteelboerderij.
Aan de rand van Apeldoorn ligt het ruim 300 jaar oude Paleis Het Loo. De gevarieerde inrichting van de vertrekken maken je deelgenoot van meer dan drie eeuwen bewoning door de Oranjedynastie. Gedurende de komende drie jaar is het hoogebouw gesloten voor een drie jaar durende renovatie en uitbreiding. De tuinen en stallen zijn wel toegankelijk!
Fietsen langs kastelen en landgoederen
De Veluwezoom is bekend om ‘Gelders Arcadië’, het landschap van uitgestrekte landgoederen, buitenplaatsen en kastelen. Het heuvelachtige landschap heeft altijd veel aantrekkingskracht gehad op welgestelde families, die er hun landhuizen bouwden en de mooiste tuinen en parken aanlegden. Met de komst van de treinverbindingen in de 19e eeuw kwamen steeds meer rijke westerlingen naar de landgoederenzone Gelders Arcadië om van dit unieke landschap te genieten en er hun ‘buitens’ aan te leggen. En van die vele buitens in dit gebied kunnen wij nog steeds genieten. Download hier twee fietsroutes en krijg een bijzonder kijkje in het leven van toen en nu.