Dit zijn de 8 leukste musea voor kinderen in Gelderland

Musea saai? Welnee! Een uitje naar een museum is een leerzame en ontzettend leuke dag voor het hele gezin.

In Gelderland vind je veel musea met een speciaal programma voor kinderen. Geen wonder dat dit de leukste musea zijn voor kinderen! De moeite waard om samen te bezoeken, boordevol activiteiten.

Onze top 8 musea voor kinderen

  • Kröller Müller Museum – Otterlo
  • GeoFort – Herwijnen
  • Airborne Museum ‘Hartenstein’ – Oosterbeek
  • MuZIEum – Nijmegen
  • Nederlands Openluchtmuseum – Arnhem
  • Slot Loevestein – Poederoijen
  • KinderStadsMuseum – Doetinchem
  • Kasteel Rosendael – Rozendaal

Kröller Müller Museum

Durf jij op blind date met een kunstwerk? Het Kröller Müller Museum heeft een uitgebreid programma voor families. En de pret begint thuis al! Voorafgaand aan je bezoek krijg je een envelop thuisgestuurd met gekke opdrachten en vrolijke vragen, waarmee je je kunstwerk beter leert kennen. De laatste opdracht doe je in het museum en leidt tot de echte ontmoeting met jouw kunstwerk. Is er sprake van liefde of een blauwtje?

GeoFort

Speuren en spelen op een spannend fort, dat is pas avontuur! Stap in een vliegtuig vol spionage-computers, speel met de interactieve zandbak en maak je eigen kompas. Voor de kleine kinderen is er een Vleermuisspeeltuin waarin ze al spelenderwijs alles over vleermuizen leren. Waar ze slapen, hoe ze navigeren en hoe ze jagen. Weetje: GeoFort is in 2016 gekozen tot het beste kindermuseum van de wereld!

Musea voor kinderen
GeoFort

Airborne Museum

Ben je geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog? Volg dan de speciale familiespeurtocht park Hartenstein. Jullie opdracht is om uit te vinden wat er in september 1944 allemaal gebeurd is in het gebouw, de villa Hartenstein. Luister naar verhalen, speel verschillende games en gebruik daarbij coole gadgets. Hier komen verhalen van militairen uit de Tweede Wereldoorlog tot leven. Een ervaring die je sprakeloos laat.

Musea voor kinderen
Airborne Museum ‘Hartenstein’

MuZIEum

Stel je voor: je ziet helemaal niets. Hoe vind je je favoriete kleding of de weg naar het station? In het muZIEum in Nijmegen ervaar je dit zelf tijdens onvergetelijke expedities. Ontdek hoe het is om blind te zijn in de Expeditie in het donker. Of ervaar slechtziendheid tijdens de interactieve buitenbeleving met augmented reality. Het muZIEum is een van de leukste musea voor kinderen in Nederland, waar leren en beleven hand in hand gaan!

Nederlands Openluchtmuseum

Ontdek de Canon van Nederland in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. De canon laat de geschiedenis van ons kikkerlandje zien van ‘hunebed tot heden’. Overal in het park worden belangrijke momenten uit onze geschiedenis omschreven met behulp van historische personen, gebeurtenissen en onderwerpen.

Musea voor kinderen
Nederlands Openluchtmuseum

Slot Loevestein

Ga op onderzoek uit op Slot Loevestein! Wist jij dat het kasteel al 657 jaar oud is? En wie zo oud is heeft heel veel verhalen te vertellen. Met de persoonlijke sleutel kun je zelfstandig het kasteel verkennen, presentaties starten en verhalen ontsluiten. In het kasteel lopen gidsen rond die verhalen over de geschiedenis vertellen. Wil jij weten hoe ridders, gevangenen en soldaten vroeger leefden? Beleef de geschiedenis in het echt op Slot Loevestein!

Musea voor kinderen
Slot Loevestein

Kinder StadsMuseum

In het hart van Doetinchem biedt het Stadsmuseum een unieke VR-game, waarmee kinderen en volwassenen een middeleeuwse kazemat kunnen beleven ontdekt in 2018 bij het stadhuis. Deze digitale ervaring toont hoe de kazemat, gebouwd door Karel van Gelre, onderdeel was van de oude Hamburgerpoort. Naast deze boeiende activiteit voor kinderen, toont het museum kunst van Doetinchemse en Achterhoekse kunstenaars en wisselende exposities.

Kasteel Rosendael

Heerlijk buitenspelen in de herfst, dat kan bij Kasteel Rosendael. Struin door het park en ga op zoek naar de schat met de schatkaart. Weet jij hem te vinden? Het landgoed zit bomvol met leuke activiteiten voor kinderen: bouw een boomhut met takken uit het bos, ontdek de waterdiertjes in de bosvijver of loop het blotevoetenpad.

Musea voor kinderen
Tuinen van Kasteel Rosendael

Welk museum bezoek jij binnenkort met jouw kinderen?

Genoeg musea om samen te bezoeken! Waar zijn jullie in geïnteresseerd? Is het natuur, geschiedenis, andere culturen? Kom langs in Gelderland en laat je verrassen door alle leuke programma’s!