6x wandelen met de kids

De Gelderse streken zijn rijk aan prachtige wandelroutes. Wist je dat je ook met je kinderen heerlijk kunt wandelen in onze provincie? Wij tippen zes routes die ook voor je kinderen goed te behappen zijn. Onderweg is er van alles te beleven. Bezoek bijvoorbeeld een kasteel of fort, ga op zoek naar kabouters of neem een kijkje bij de schaapskooi.

 

Kabouterroute – Beek-Ubbergen

Tijdens de Kabouterroute gaan kinderen op zoek naar kabouters die in het bos wonen. Ze hebben zich verstopt in paddenstoelen, maar ook in de allerdikste en oudste boom van Nederland: de Kabouterboom. Soms moet je wel even goed zoeken om de kabouters te spotten. Hoeveel tel jij er? In het bijbehorende boekje staat precies hoe je de route kunt lopen en waar je kabouters tegenkomt.

Lengte: 5 kilometer
Duur: 1 uur

Kabouterroute wandelen met kinderen in Gelderland- Gelderse streken

 

Stapelroute Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt – Beesd

De Stapelroute op Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt is een korte route geschikt voor de allerkleinsten. In een half uur loop je een stuk over het eeuwenoude familielandgoed van ruim 900 hectare groot. Een pannenkoek van Pannenkoekenhuis de Stapelbakker mag na afloop van je wandeling natuurlijk niet ontbreken!

Lengte: 2 kilometer
Duur: 30 minuten


Smokkelpad – ‘s-Heerenberg

Het Smokkelpad loopt rondom het prachtige kasteel Huis Bergh. Bekijk de imposante verdedigingsmuren of beklim de kasteeltoren. Het Smokkelpad komt niet voor niets aan zijn naam. Vroeger werden hier namelijk veel spullen gesmokkeld, vanwege de ligging aan de grens met Duitsland. Dit leverde de smokkelaars veel geld op, maar het was niet altijd zonder gevaar!

Lengte: 5 kilometer
Duur: 1 uur

Smokkelpad wandelen met kinderen in Gelderland – Gelderse streken

 

Wandelen op de Loenermark – Loenen

Eén van de hoogtepunten van de route Wandelen op de Loenermark is de schaapskudde met Veluwse heideschapen die je onderweg tegenkomt. Middenin het gebied is de schaapskooi waar de kudde schapen ‘s nachts komt overnachten. Overdag trekken de schapen met de herder naar de heidevelden. Sinds 2008 delen de schapen hun heide met een tiental heidekoeien. Als je heel veel gelukt hebt kun je ook nog herten, reeën, wilde zwijnen en vossen tegenkomen, want ook deze dieren leven op de Loenermark.

Lengte: 6 kilometer
Duur: 1 uur


Gootspokenroute – Zaltbommel

Wanneer je de Gootspokenroute door Zaltbommel loopt en omhoogkijkt, kun je zomaar eens een spook zien zitten. Echt waar, want in Zaltbommel wonen gootspoken. De spoken in de goten vertellen iets over de bewoners of de geschiedenis van het pand. Er zijn dakapen, zieke spookjes, fietsende spookjes, een engel met een trompet, een waalwachter, een neushoorn, een brillenspook en een paparazzo spook. Je kunt het zo gek niet bedenken! Nog steeds komen er nieuwe gootspoken bij zoals de patat etende voetballer boven automatiek Tigo en ‘het vergulde varken met de blauwe fles’, genoemd naar de twee panden waar het op bevestigd is.

Lengte: 3 kilometer
Duur: 35 minuten

Gootspokenroute wandelen met kinderen in Gelderland – Gelderse streken

 

Struinommetje Klompenwaard – Doornenburg

Het Struinommetje Klompenwaard loopt door een ruig natuurgebied in de Gelderse Poort. Onderweg kom je langs Fort Pannerden In de nissen van het fort broedt geregeld een torenvalk. Ook vind je er watervleermuizen en soms een kerkuil. Je kunt er zelf rondwandelen of meegaan met een rondleiding. Tip: in de zomer kun je met het pontje naar de overkant van de Waal, daar vind je de Millinger Theethuin.

Lengte: 5 kilometer
Duur: 1 uur en 15 minuten