12 leuke wandelroutes in Gelderland op een rij

Het hele jaar door zijn wij Nederlanders er gek op: wandelen. Door de sneeuw, tussen vallende bladeren of met een heerlijk zonnetje, in Gelderland is elke wandeling een lust voor het oog. In elk seizoen! 

70% van de Nederlanders gaat graag naar buiten voor een goede wandeling en daarmee is het de populairste buitenactiviteit. Gezond, gezellig en rustgevend tegelijk. Dit zijn 12 van de leukste wandelroutes in Gelderland. Trek je wandelschoenen maar uit de kast!

 

Wandelroutes op de Veluwe

De Veluwe is in 2016 verkozen tot het mooiste natuurgebied van Nederland, deze mag je dus zeker niet missen! Start je route waar je wil en geniet van de prachtige omgeving waar bossen, heide en zandverstuivingen elkaar afwisselen. Hieronder een paar routetips.

 • Wandelen op de Loenermark (2,5 – 13,5 km). Van edelherten tot vossen, grote kans dat je dieren ziet tijdens de wandeling. De Loenermark is een van de mooiste terreinen van het Geldersch Landschap & Kasteelen. Heidesoorten, stuifduinen en bos. Deze wandeling is genieten van begin tot eind.
 • Bekenroute (11 km). Door verschillende gebieden op de Veluwe lopen veel oude beken en sprengen. Tijdens de Bekenroute je langs meerdere van deze bijzondere kleine wateren in een bosrijke omgeving: een heerlijke route om mee tot rust te komen!
 • Hanzestadswandeling Harderwijk (3,5 km). Weet jij wat er gebeurde op het pleintje bij De Smeepoortenbrink? Of wat er ten tijde van de Hanze verhandeld werd op de Vischmarkt? Ontdek het tijdens deze stadswandeling en geniet ondertussen van de mooiste plekjes van Harderwijk.

Midden op de Veluwe, voorzien van rust en luxe, kun je in het Bilderberg Hotel Klein Zwitserland ontspannen en eten na een lange wandeltocht.

Wandelroutes Gelderland, Wandelen in de bossen op de Veluwe
Wandelen in de bossen op de Veluwe

Wandel in de bloesemtijd in Rivierenland

April is misschien wel de mooiste tijd van het jaar: de Bloesemtijd. Fruitbomen komen weer in bloei en de eerste kersen, pruimen, peren en appels komen aan de bomen. Dit zijn de mooiste wandelroutes langs de bloesem! Andere routes die ook de moeite waard zijn:

 • Klompenpad Tremelepad (14 km). Het kleine dorpje Dreumel heeft een indrukwekkend buitengebied, met vele boomgaarden. Stevige schoenen aan en geniet van het reservaat.
 • De Kooiroute (12 km). Loop langs landhuizen, monumentale boerderijen, akkers en bossen op het landgoed Heerlijkheid Marienwaerdt. 900 hectare aan prachtige natuur en achteraf genieten van pure producten en een drankje. Overigens kan deze wandelroute zelfs ingekort worden tot 2,5 km, ideaal voor kinderen.
 • NS-wandeling Mariënwaerdt-Linge (22 km). Rustig stroomt de Linge door het landschap. Bootjes dobberen langs de oever, vissers turen geconcentreerd naar hun dobber en kanoërs peddelen rustig voort. Langs de dijk mooie huizen en erachter boomgaarden met appels, peren of kersen. Deze wandelroute kent twee varianten: een korte en een lange route. Het eindpunt van de korte route, ook goed te doen met kinderen, is landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt met landgoedwinkel en horeca.

 

Wandelroutes Gelderland, Bloesem in Rivierenland
Bloesem in Rivierenland

Routes door de Achterhoekse natuur

In de Achterhoek kun je vooral veel kleine dorpjes en steden aan doen tijdens je wandelroute. Maar er zijn ook enkele parels in de oude en nieuwe natuur.

 • Boelekeerlspad (6 km). De natuur ontwikkelt hier zelf een wandelgebied. Als je van ongerepte natuur houdt, doen! Het pad is trouwens vernoemd naar de ‘Boelekeerl’, een boeman waarmee kids vroeger werden verjaagd van putten, sloten en poelen.
 • Klompenpad Leestensche Broekpad (11 km). Wandel langs de rivier in het buitengebied van Zutphen. De route, variërend van 5,5 tot 20,5 km over boerenland en langs de Ijssel.
Wandelroutes Gelderland, Wandelen in de Achterhoek
Wandelen in de Achterhoek

Met de kinderen door het Rijk van Nijmegen

 • N70 Natuurwandelroute (16 km). Deze unieke wandelroute voert je over acht ‘bergen’met fraaie namen, zoals de Boterberg, de Sterrenberg en de Duivelsberg. Ook wandel je onderweg door bossen en biedt het heuvelachtige landschap prachtige vergezichten over de polders, schilderachtige laantjes en het rivierenlandschap.
 • Kabouterroute (2 km). Ga met je kinderen op zoek naar de kabouters die in het bos van Beek-Ubbergen wonen. De kabouters hebben zich niet alleen verstopt in de paddenstoelen, maar ook in de allerdikste en oudste boom van Nederland: ‘De Kabouterboom’. Om alle kabouters te vinden moet je wel goed speuren!
Wandelroutes Gelderland, N70 Natuurwandelroute
Een van de vele vergezichten die je passeert op de N70 Natuurwandelroute.

Historisch wandelen in de regio Arnhem

 • Stadswandeling Arnhem (4 km). Arnhem heeft een rijke en bewogen geschiedenis van ruim elf eeuwen en daar kan je nu nog de sporen van terugvinden. Doe nieuwe indrukken op en leer Arnhem beter kennen door deze historische wandeling.
 • Knooppad Gelderse Poort (20 km). In de Liemers geniet je van de rust en ruimte. Struin vanuit Groessen de natuur in en geniet van het Kandiagemaal en een deel van de Gelderse Poort-route. Als je Pannerden hebt verlaten loop je door een gedeelte van het Rijnstrangen gebied.

Wat is jouw favoriete wandelroute in Gelderland?

Leg jij ook graag kilometers op de wandelschoenen af door de mooiste gebieden en steden? Dan heb jij vast een favoriete route! Laat het ons weten of deel je foto’s van één van deze routes met ons via sociale media.

Er is nog zoveel moois te zien in Gelderland. Ontdek wandelen in Gelderland!