Wandelend de steden rond: mooie stadswandelingen

Als je echt niets wilt missen van een stad, dan kan je vaak het beste de omgeving te voet ontdekken. Gelukkig kunnen de wandelaars in de Gelderse streken hun hart ophalen, want er zijn heel veel stadswandelingen uitgestippeld. Het enige wat je hoeft te doen is je wandelschoenen aantrekken en gaan!

 

Zutphen

In Zutphen zijn er veel verschillende stadswandelingen te doen. De wandelingen zijn per interessegebied ingedeeld. Zo kan je bijvoorbeeld een stadswandeling maken waarin je alle belangrijke architectuur in Zutphen tegenkomt of alle literaire werken en poëzie die overal in de stad te vinden zijn. Doe de wandeling met het thema waar jij het meest in geïnteresseerd bent of doe er meerdere! Zutphen is een stad die voor iedereen wel wat te bieden heeft.

Meer informatie over een stadswandeling in Zutphen

 

Culemborg

Culemborg is stad vol met historie. Tijdens de stadswandeling zal je hier ook veel van te zien krijgen. De wandeling begint bij het stadshuis op de markt, gelijk een belangrijk punt aangezien Culemborg altijd een belangrijke marktstad is geweest. Terwijl je aan het wandelen bent kom je onder andere verschillende kerken tegen. Eén van de oudste gebouwen van Culemborg is het Pietersgasthuis. Hier werd onderdak geboden aan arme reizigers en zieken. Ook weeskinderen werden vroeger in de stad Culemborg opgevangen in het weeshuis, waar nu een bibliotheek en het Elisabeth Weeshuis Museum te vinden is. Dit en nog veel meer zie je tijdens een wandeling door Culemborg, een stad bedolven onder de historie.

Bekijk meer over een stadswandeling in Culemborg hier

Culemborg winkelen
Stadswandeling Culemborg

 

Arnhem

Vanaf het super moderne station Arnhem Centraal loop je als het ware terug de geschiedenis in. Binnen enkele minuten sta je op de plek waar tot 1850 een stadsmuur heeft gestaan met een stadsgracht. Tijdens de wandelroute waan je je in verschillende tijdperken die allemaal een eigen verhaal hebben. Van de historische kelders die onder de stad liggen tot het oudste koffiehuisje in Arnhem uit 1850; je vindt het allemaal in Arnhem. In een stad als Arnhem kunnen de elementen uit de oorlog natuurlijk niet ontbreken. Tijdens de wandeling loop je langs de Rijnbrug, de brug die bekend staat als ‘een brug te ver’. Ook kom je alles te weten over het Airborne monument. Natuurlijk kan het ook niet aan wat hedendaagse aspecten ontbreken. In gebouwen zoals Rozet en plekken zoals Willemsplein en Jansplein keer je weer even terug naar het heden en kan je even stoppen op een gezellig terras.

Bekijk meer over een stadswandeling in Arnhem hier

Stadswandeling Arnhem

 

Bronkhorst

Het kleinste stadje van Nederland heeft ondanks het kleine aantal inwoners (159 personen) veel te vertellen! Tijdens de stadswandeling ontdek je waarom Bronkhorst vroeger de woorden strijd en onlust in zich droeg. Ook krijg je antwoord op de vraag waarom Bronkhorst het kleinste stadje van Nederland is, maar ook is gebleven. Deze stadswandeling is geschikt om zelfstandig te bewandelen maar als je graag wat extra informatie ontvangt, kan de wandeling ook gemaakt worden onder leiding van een VVV gids.

Bekijk de stadswandeling door Bronkhorst hier

 

Nijmegen

In Nijmegen, de oudste stad van Nederland, is zoveel te zien! Te voet kom je in het oude centrum, waar je je ogen uitkijkt met alle historische gebouwen die er te zien zijn. Je wandeltocht begint op het Keizer Karelplein, met in het midden een beeld van Karel de Grote. Tijdens je wandeling loop je het centrum van de stad binnen. Met – niet te vergeten – de oudste winkelstraat van Nederland, de Lange Hezelstraat. Natuurlijk kan je als je in Nijmegen bent Mariken van Nimwegen niet over het hoofd zien. Haar standbeeld en het beeld van Moenen is te voet heel goed te bekijken. In Nijmegen vind je veel historische gebouwen, waarvan je de belangrijkste tijdens deze wandelroute tegenkomt. Je weet bijna niet waar je moet kijken tijdens alle indrukken van deze stad!

Bekijk de stadswandeling door Nijmegen hier

Stadswandeling Nijmegen

 

Tiel

De rijke geschiedenis van Tiel is tot de dag van vandaag in veel gebieden van de stad terug te zien. Tijdens de stadswandeling krijg je een duidelijk beeld van hoe Tiel er vroeger uit heeft gezien. Je wandelt onder andere langs het Flipje- en Streekmuseum, waar Flipje – het fruitbaasje van Tiel-  te zien is. Ook kom je tijdens de wandeling langs het Plein, waar vroeger de binnenhaven was gevestigd. Deze haven heeft ervoor gezorgd dat Tiel in de negende eeuw al een florerende stad werd. Natuurlijk kunnen andere historische gebouwen zoals het Ambtmanshuis, het Oud Burger Mannen- en Vrouwenhuis en het Burgerweeshuis tijdens de wandeling niet ontbreken. Je duikt al wandelend in de rijke geschiedenis van de oude stad Tiel.

Bekijk de stadswandeling door Tiel hier

 

Elburg

Ontdek Elburg al wandelend met een gids of zelfstandig. Deze middeleeuwse Hanzestad met een hoekig stratenplan neemt je mee door de geschiedenis van de vesting. Je loopt langs het havengebied waarbij je een bezoek kan brengen aan de botterwerf en de visafslag. Je komt hier alles te weten over de rijke vissersgeschiedenis in Elburg. Tijdens de wandeling zie je ook verschillende monumenten in de stad. Eén ding is zeker: je kijkt je ogen uit in deze vestingstad.

Bekijk de stadswandeling door Elburg hier

Stadswandeling Elburg

 

Bredevoort

In Bredevoort ligt een drie kilometer lange route langs de vestingwerken van de stad: de Vestingstadroute. Deze route neemt je mee langs verschillende toeristische en cultuurhistorische plekken in Bredevoort. Zo loop je door de Slingeplas, een groot recreatiegebied. Ook kom je langs het vroegere kasteelterrein van Kasteel Bredevoort. Tijdens de route vind je verschillende Cortenstalen elementen die je terugnemen naar het beleg van 1606.

Bekijk de stadswandeling door Bredevoort hier

 

De komende tijd heb jij in ieder geval nog genoeg routes die je kan bewandelen! Zo zie je een stad op een hele andere manier en mis je geen dingen die je anders waarschijnlijk over het hoofd had gezien. Wanneer vertrek jij voor een bijzondere stadswandeling?