Rijke historie van Gelderland

Gelderland kent een rijke geschiedenis. Vandaag de dag stuit je nog op sporen uit de tijd van de Romeinen, kun je de  Hanzesteden bezoeken en opgaan in de cultuur van de middeleeuwen. Je kan de bevrijdingsroutes uit de Tweede Wereldoorlog volgen of het erfgoed van de Industriële revolutie bezoeken.

Van imposante kastelen en iconische bouwwerken tot minuscule herinneringen aan andere tijden, Gelderland ademt cultuur en historie. Wil jij meer leren over ons verleden? Ga dan op pad naar de Hanzesteden, oude vestingsteden en sporen in het land en reis terug naar het verleden.

Lees op deze pagina alles over de rijke historie van Gelderland.

Romeinen in Gelderland

Ongeveer tweeduizend jaar geleden kwamen de Romeinen aan op een strategische plek in ons land en besloten ze van de heuvel aan het water een nederzetting te maken. Nu nog vind je in het Rijk van Nijmegen met Noviomagus (de Latijnse naam voor Nijmegen) de oudste stad van Nederland, maar ook het grootste Romeinse monument van Nederland. Met (resten van) aquaducten, Romeinse tempels, forten en wegen is de regio onlosmakelijk verbonden met de Romeinen.

Toch hebben de Romeinen niet alleen hier hun sporen nagelaten. De Limes, een weg die de Romeinen ten zuiden van de Rijn bouwden, verbond tientallen forten en wachttorens. De route voert wandelaars en fietsers nu door onder andere de regio Arnhem en het Rivierenland langs de resten van het Romeinse verleden via musea, nagebouwde forten en kunstwerken. Ontdek deze fietsroute en wandelroute om de sfeer van de Romeinse tijd op een (inter)actieve manier te beleven. 

Gelderse Hanzesteden

Wist jij dat Nederland in de 13e eeuw al behoorde tot één van de rijkste landen ter wereld?  Dit hadden we te danken aan de handel, waarbij we producten als zout, vis, wijn, graan verscheepten naar handelssteden in andere landen. Erg winstgevend, maar ook erg gevaarlijk. Daarom werd het internationale Hanzeverbond gesloten. In Gelderland is een groot aantal Hanzesteden te vinden.

Het Achterhoekse Zutphen en Doesburg liggen aan de prachtige IJssel, Harderwijk, Elburg en Hattem floreerden al snel op de Veluwe en de kleinste Hanzestad van Nederland vind je in het Land van Maas en Waal: Maasbommel. Breng je een bezoekje aan één van de Hanzesteden? Geniet dan van de authentieke sfeer, charme, oude straatjes en overvloed aan cultuur.

De Tweede Wereldoorlog in Gelderland

Meer dan 75 jaar geleden lag Gelderland in de frontlinie tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Er zijn dan ook nog veel zichtbare herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog te vinden. Elke regio kent haar eigen verhaal en overal hebben bezoekers de kans om de oorlogsgeschiedenis te beleven en ervan te leren.

Zo kun je in de Achterhoek, waar de geallieerden in 1945 Noord-Nederland onverwachts konden naderen, meerdere bevrijdingsroutes volgen. Tijdens de Canadian Walk op de Veluwe luister je naar 26 indrukwekkende verhalen van burgers en veteranen terwijl je langs monumenten en kunst loopt. In het Airborne Museum in Oosterbeek kun je zelfs in de voetsporen treden van Britse parachutisten voor wie Arnhem één brug te ver was.

Waar je ook komt, overal in Gelderland wordt de Tweede Wereldoorlog herdacht, beseft en beleefd. 

Ontdek de historie van Gelderland in onze Gelderse streken!