Recreatiegebieden aan het water: 8 stranden in Gelderland

Stel je voor: de zon schijnt, de temperaturen lopen op en je weerapp geeft aan dat het nog wel even zo doorgaat. Naar welk strand in Gelderland ga jij?

De Gelderse streken zitten vol recreatiegebieden aan het water, perfect voor jouw stranddag. Dus vul je koelbox, grijp je parasol en leg je handdoek neer. Tijd voor strand!

700 meter zandstrand bij De Gouden Ham

Met 330 hectare aan natuur, strand en water is De Gouden Ham één van de grootste recreatiegebieden van Nederland. Deze plas in het Land van Maas en Waal heeft maar liefst 700 meter zandstrand om je strandstoel te parkeren voor een heerlijke relaxdag. Actievelingen kunnen hier een mooi struinommetje maken in De Moringerwaarden.

Recreatiegebied, strand Gelderland
De Gouden Ham

Strand 2 in Gelderland: Recreatiegebied Stroombroek

Recreatiegebied Stroombroek in Braamt is een perfecte mix van actie en ontspanning. Kom tot rust bij wellnesscentrum Palestra of op het prachtige strand. Voor een langer verblijf boek je een huisje bij Landal Stroombroek. Zin in iets actiefs? Ga waterskiën bij Kabelwaterskibaan Stroombroek of bezoek Markant Outdoorcentrum. De kleintjes vermaken zich in het Land van Jan Klaassen.

Watersport rondom Het Eiland van Maurik

Dit recreatiegebied wordt ook wel ‘de oogappel van de Betuwe’ genoemd. En Het Eiland van Maurik is niet alleen mooi, je kunt er ook van alles doen. Van zwemmen en zonnen tot zeilen, waterskiën en vissen, kies maar uit waar je zin in hebt. Dit waterparadijs is ontstaan na de kanalisatie van de Nederrijn, het is een ‘dode’ rivierarm. Door zandwinning voor steenfabrieken in de buurt is het uitgegroeid tot het huidige waterrecreatiegebied.

Recreatiegebied, strand Gelderland
Het Eiland van Maurik

De Bijland in natuurgebied de Gelderse Poort

Midden in het natuurgebied de Gelderse Poort ligt De Bijland. Een walhalla voor zowel zonaanbidders als fanatieke watersporters. Spring op de waterfiets, surfplank of zeilboot, neem een duik of doe gewoon even lekker helemaal niets!

Recreatiegebied, strand Gelderland
Bijland Oude Rijnstrangen

 

Zwemmen in natuurwater Bussloo

Dit grote meer op de Veluwe hebben we te danken aan de A1 snelweg. Bussloo is namelijk ontstaan door het afgraven van zand voor aanleg van de weg. Dat maakt dat dit recreatiegebied nu ook goed bereikbaar is. Hier kun je heerlijk zwemmen in natuurwater en voor de kleine bezoekers is er een speciaal kinderstrand. Ideaal dus voor families.

Van stad naar strand in Gelderland bij de Nevengeul Nijmegen

In Nijmegen hebben ze de luxe dat ze vanuit de stad zó naar het strand kunnen wandelen. Om hoogwaterstanden beter te kunnen opvangen is er een extra aftakking van de Waal gemaakt: de Spiegelwaal. Daarmee ontstond er een compleet nieuw stadseiland met veel strand om zonnige dagen op door te brengen. Je kunt heerlijk zwemmen in de nevengeul, waar je geen last hebt van de sterke stromingen die de Waal gevaarlijk maken.

Recreatiegebied, strand Gelderland

Nijmegen, zicht op de stad en de Nevengeul op een warme dag in de zomer.
Foto: Gemeente Nijmegen/ Flip Franssen

Veluwerandmeren en de mooiste zandstrandjes

De Randmeren hebben relatief ondiep water. Daardoor zijn ze zeer geschikt voor de beginnende watersporter. Met name kitesurfen, wakeboarden en kanovaren zijn hier de geliefde watersporten. Ook kun je hier kennismaken met sporten als Stand Up Paddling (SUP). En wees niet verbaasd als je een catamaran voorbij ziet zeilen. Ook voor mooie zandstrandjes kun je terecht bij de Veluwerandmeren.

Strand 8 in Gelderland: Strandpark Slijk-Ewijk

De kinderen ga je hier niet veel zien. Via de hangbrug of het trekpontje komen ze bij avontureneiland ZandZieBar waar ze zich urenlang vermaken. Ondertussen lig je zelf op een van de ligweides of zandstranden te genieten van de zon. Strandpark Slijk-Ewijk vind je vlakbij Valburg en is makkelijk met de auto te bereiken.

Recreatiegebied, strand Gelderland
Strandpark Slijk Ewijk

Welk strand in Gelderland bezoek jij deze zomer?

Genoeg recreatiegebieden aan het water te vinden hier op de zonnige dagen. En is het een dag minder mooi weer? Ontdek dan de cultuur van de Gelderse streken.

Tip: wil je gaan zwemmen in natuurwater? Kijk dan van tevoren even op www.zwemwater.nl, daar vind je actuele informatie over de kwaliteit en veiligheid van alle zwemmeren in Nederland.