Musea in de Achterhoek

Van historische expeditie, tot artistieke inspiratie

Een bijzonder museum in elke dorp of stad. De Achterhoek is met haar rijke historie aan kunst en de maakindustrie één van de beste regio’s voor liefhebbers van kunst en cultuur. Naast alle toonaangevende kunstwerken vind je er ook verborgen schatten, parels van kunstenaars en jonge artiesten van eigen bodem. Door welke kunst laat jij je inspireren?

Vlakken uit Winterswijk

In Winterswijk begon deze in 1872 geboren kunstenaar zijn schilderscarrière. Pionier van de abstractie kunst en tot op de dag van vandaag een inspiratiebron voor architecten en ontwerpers. Een van zijn bekendste werken is Tableau. Weet jij al wie het is? We helpen nog een beetje: rechte lijnen, primaire kleuren en vlakken. We hebben het natuurlijk over Piet Mondriaan. Zijn werk hangt in zijn oude huis: Villa Mondriaan, samen met werk van kunstenaars die zich hebben laten inspireren door zijn oeuvre. Het museum biedt bovendien elke vier maanden jonge kunstenaars de mogelijkheid hun werk te tonen.

Villa Mondriaan
Villa Mondriaan – Luuk Kramer

 

Schitterende juwelen

Iets minder bekend onder ‘mevrouw en meneer modaal’ is deze Franse edelsmid die bekend staat als de ‘meester van de Franse Art Nouveau en Art Deco’. In een indrukwekkend pand in Doesburg wordt er een ode gebracht aan zijn juwelen en glaskunst. Actrices en operadiva’s pronkten met zijn sieraden. René Lalique is ontwerper van de rijken en legt de basis voor het moderne sieraad. In het, naar hem vernoemde Lalique museum, bewonder je zijn art en zie je niet eerder vertoonde werken van onder andere Jan Toorop en Mucha.

Oiseau de Feu
Oiseau de Feu

 

Realistisch goed

In Gorssel staat het Museum voor Modern Realisme, MORE, waar vele werken hangen van verschillende Nederlandse kunstenaars. Een daarvan maakte onder andere De zilveren bruiloft en De zeppelin. Hij gebruikt veel vorm, kleur, diepte en licht. Een ‘imaginair realisme’. Over welke kunstenaar we het hebben? Carlijn Willink. Een andere kunstenaar die voortborduurde op Hollands goed is Jan Mankes. Voor deze (geo)graficus is natuur de grootste inspiratiebron; kleine schilderijen van landschappen en portretten van zijn vader, moeder en vrouw. Zijn werk kenmerkt ‘de stilte’. Mankes wordt ook wel “Hollands meest verstilde schilder” genoemd.

Museum MORE exposeert jaarlijks meer dan 200 topwerken uit eigen collectie, afgewisseld door prachtige, tijdelijke, tentoonstellingen. Welke dat zijn, vind je hier.

Museum MORE
Museum MORE – fotograaf Jakob van Vliet

Historische gebeurtenissen

Naast de honderden meesterwerken in kunst, kent de Achterhoek ook een rijke historie, zoals de Tachtigjarige Oorlog en de Stormramp in Borculo. Met de ligging aan de Duitse grens kenmerkt de regio zich ook met musea over de Tweede Wereldoorlog, het verzet en het leven langs de grens. Wil je liever op stad of dorp zoeken. Voor meer informatie zie de website. Ben je in de buurt en wil je weten welke musea zich daar bevinden? De website heeft een geniaal kaartje met alle soorten musea er op.

Wil je overnachten in de Achterhoek? Check deze overnachtingstips in de regio.

Geschiedenis Achterhoek