Ontdek de eeuwenoude Hanzesteden

Shoppen in oude straatjes, cultuur snuiven tussen de monumentale panden en een lekker hapje eten op een van de vele gezellige pleinen, de Hanzesteden hebben haar eigen charme. Het Hanzeverbond was een samenwerkingsverband van handelaren en steden tijdens de middeleeuwen. Door samen te werken probeerden ze hun handel te beschermen en uit te breiden. De handel ging grotendeels over zee en heeft de steden veel welvaart gebracht.

Ontdek de historie in een van de vele musea en tijdens een wandeling met een gids door de historische binnensteden. Stap in een sloep of botter voor een tochtje over het water. De historie is overal zichtbaar. Maak kennis met de Gelderse Hanzesteden!

 

Harderwijk

Al sinds 1252 wordt Harderwijk – ooit gelegen aan de Zuiderzee – aangeduid als Hanzestad. Er zijn zelfs nog delen van de oude muur te vinden, compleet met indrukwekkende torens. De culinaire stad biedt volop leuke restaurants voor elke smaak en elk budget. Vanuit de historische binnenstad sta je binnen 2 minuten bij de Veluwerandmeren! Een heerlijke plek voor een boottocht, of om heerlijk te relaxen met een picknickmand.

Het centrum van Hanzestad Harderwijk
Het centrum van Hanzestad Harderwijk

Hattem

In de binnenstad van Hattem vind je veel authentieke smaakwinkeltjes en heerlijke terrassen. Hattem is daarnaast niet één maar drie musea rijk! Het Voerman Museum Hattem is, een museum voor beeldende kust, historie en archeologie. Het Anton Pieck Museum herbergt met een prachtig overzicht van het werk van deze meester. In het Nederlands Bakkerijmuseum wordt op verrassende wijze de geschiedenis van brood en banket weergegeven.

De binnenstad van Hanzestad Hattem
De binnenstad van Hanzestad Hattem

Elburg

Wie in Elburg stad loopt, waant zich in de middeleeuwen. De Oude Wallen met hun schitterende bomen, de smalle steegjes, de keitjesstoepen en prachtige doorkijkjes maken van de vesting een sfeervolle omgeving waar je heerlijk kan wandelen. Het ontwerp van de vissersstad is gebaseerd op het principe van de gulden snede, een zeldzaamheid in de stedenbouw, waaraan de stad zijn kenmerkende vorm met het rechthoekige stratenpatroon dankt. De oude houten schepen die nog in de haven liggen, de botters, houden de herinnering aan Elburgs visserijverleden levend. Nog elk jaar vinden er de Botterdagen plaats.

Botters in de haven van Elburg
Botters in de haven van Elburg

Zutphen

Zutphen wordt ook wel Torenstad genoemd vanwege de grote, historische gebouwen die de skyline vormen van de stad. Tijdens een stadswandeling door het gezellige centrum kom je prachtige kerken, koopmanshuizen, pakhuizen en zelfs delen van de vesting tegen. Een aanrader is de wandeltocht Hanze & Wandel, waarbij je ontdekt dat ook achter gemoderniseerde gevels vaak een rijk hanzeverleden schuilt.

Het centrum van Hanzestad Zutphen
Het centrum van Hanzestad Zutphen

Doesburg

In de stad met meer dan 150 monumenten en vele musea kom je ogen tekort! Maak een wandeling door het centrum en bewonder prachtige gevels en ontdek al dwalende door de kronkelende straatjes welke bijzondere winkeltjes daar verborgen zijn.

Wist je dat het oudste restaurant van Nederland uit de Hanzetijd stamt en in Doesburg staat? Het leuke is dat je Stadsbierbuys de Waag nog steeds kunt bezoeken!

Het historische centrum van Hanzestad Doesburg
Het historische centrum van Hanzestad Doesburg