Macht en pracht in de Gelderse streken

Beroemde gasten en bewoners

Aan de meeste kastelen in Gelderland is wel een verhaal verbonden met een bijzondere bewoner of een beroemde gast. Zo zijn de Oranjes onlosmakelijk verbonden aan Paleis Het Loo in Apeldoorn. Maar niet iedereen weet dat een van hun familieleden uit de Nassau-tak in de 17e eeuw werd verbannen naar Kasteel Wijchen. Of dat Het Hof te Dieren het favoriete jachtslot was van Koning Stadhouder Willem III.

Een van de jongste kastelen van het land is Jachthuis Sint Hubertus in Nationaal Park de Hoge Veluwe, gebouwd als Gesamtkunstwerk in opdracht van Anton en Helene Kröller-Müller. En iedereen kent het 17e-eeuwse verhaal natuurlijk van Hugo de Groot die per boekenkist ontsnapte uit Slot Loevestein waar hij gevangen was gezet. Maar ook de Hertogen van Gelre verbleven maar al te graag op verschillende kastelen zoals Ammersoyen, Rosendael of Doorwerth.

Of wat denk je van Floris, bekend van de Nederlandse tv-serie uit de jaren ’60 die voor een groot deel is gefilmd op Kasteel Doornenburg. Kortom: menig Gelders kasteel kende wel een of meer bijzondere bewoners of gasten.

 

Kunstcollecties, interieur en exterieur

Het Hertogdom Gelre was in de Middeleeuwen een belangrijke macht. De hertog had niet één vaste domicilie, neen, hij trok rond door zijn gebied en had op tal van plekken zijn kastelen waar hij wisselend verbleef. Veel kastelen uit die tijd zijn  bewaard gebleven. Denk aan De Cannenburch bij Vaassen (hier woonde legeraanvoerder Maarten van Rossum), Kasteel Hernen bij Hernen, Kasteel Doornenburg bij Doornenburg, Kasteel Vorden en Kasteel Hackfort in Vorden, Kasteel Middachten in De Steeg: stuk voor stuk voorbeelden van nog tastbare Middeleeuwse geschiedenis in Gelderland met een indrukwekkend exterieur.

In de Achterhoek en aan de Veluwezoom (Gelders Arcadië) verrezen in de 18e eeuw talloze buitenplaatsen en kreeg het omringende landgoed een fraaie inrichting. Zij werden op tal van plekken gebouwd als vervanger van een Middeleeuwse voorganger. Huis Verwolde bij Laren laat nu nog zien hoe het leven op een 18e-eeuws kasteel zich voltrok. Huis Zypendaal, Groot Warnsborn, Bronbeek in Arnhem, Vanenburg in Putten, De Essenburgh bij Harderwijk, Rhederoord in De Steeg en Groot Engelenburg in Brummen zijn daar allen voorbeelden van. Maar ook het merendeel van de kastelen rond Vorden heeft een 17e– / 18e-eeuwse historie. Dineer temidden van de historie of slaap in een prachtige kasteelkamer.

Veel kasteelmusea hebben prachtige kunstcollecties. Zowel het interieur van de kastelen en landgoederen is indrukwekkend, maar ook de verzameling kunstobjecten is van internationaal niveau. Huis Bergh toont een imposante kunstverzameling, bijeengebracht door textielbaron J. H. van Heek. Kasteel Ruurlo is dependance van Museum More met een bijzondere modern-realistische kunstcollectie met o.a. schilderijen van Carel Willink. Bekijk de kunst en geniet van de omgeving.

 

Parken en tuinen

Met name vanaf de 18e eeuw werd tuinontwerp en –inrichting van de landgoederen belangrijk. Op veel landgoederen is die historische tuinarchitectuur nog steeds tastbaar aanwezig.

Enkele voorbeelden: veel landgoederen in Gelders Arcadië, langs de Veluwezoom, zijn ontworpen door de landschapsarchitecten Zocher en Petzold. De Wiersse bij Vorden heeft indrukwekkende stijltuinen waarin Engelse landschapsinrichting is gecombineerd met Franse tuinaanleg. De Heerlijkheid Mariënwaerdt is een voormalige abdij waar op het landgoed biologische landbouwproducten worden geteeld.

Maar denk ook aan de fameuze ‘Bedriegertjes’ in het park van Kasteel Rosendael. Of de prachtige stijltuin bij de Orangerie van Landgoed Groot Warnsborn. Om de biologische groentetuin bij Kasteel Doorwerth niet te vergeten!

 

Ontdek de kastelen en landgoederen in onze Gelderse streken!

  1. Rijk van Nijmegen
  2. Veluwe
  3. Achterhoek
  4. Rivierenland
  5. Regio Arnhem

Op de fiets langs de kastelen en landgoederen

De kastelen en landgoederen zijn vaak gelegen in, en omringd door, prachtige natuur. Een fietsroute langs het water of over glooiende heuvels combineren met een bezoekje aan een kasteel is zeker geen straf. De mooiste routes langs kastelen en landgoederen in de Gelderse streken hebben we hier voor je verzameld.

 

  1. Culinaire kastelenroute – 49,4 km 

Je komt onderweg langs:

 

2. Land van Maas en Waal route – 53 km 

Je komt onderweg langs:

 

3. Bommelerwaardse kasteelroute – 38 km

Onderweg kom je langs;

 

4. Rondje kastelen en landgoederen oost – 42 km

Onderweg kom je langs;

 

5. Achtkastelenroute – 34 km (bewegwijzerde route)

Onderweg kom je langs;