De mooiste kastelen van Rivierenland

Rivierenland staat vol kastelen. Slot Loevestein is misschien de bekendste en ook zeker de moeite waard, maar er zijn er meer. Veel meer. En omdat je niet alle kastelen tegelijk kan opzoeken, hebben we onze 3 favorieten even op een rijtje gezet.

 

#1 Kasteel Ammersoyen

Niemand weet precies wanneer het kasteel gebouwd is, maar er zijn al berichten uit het jaar 1026. En dat is oud, heel oud. Ook dit kasteel kent een rijke geschiedenis en heeft vele eigenaren en functies gehad. Nu kun je er terecht voor een rondleiding. En bedenk eens hoe gaaf de bruiloften en feesten daar zijn.

Meer info over kasteel Ammersoyen

Kasteel Ammersoyen
Kasteel Ammersoyen

#2 Kasteel Waardenburg

Op een avond zit dokter Faust van Waardenburg wanhopig in zijn boeken. Hij is op zoek naar de Steen der Wijzen, maar zit muurvast. Ten einde raad roept hij de hulp van de duivel in. Die belooft hem 7 jaar te dienen, maar wil na die periode zijn ziel hebben. Faust stemt in en p een avond klinken vanuit het kasteel helse kreten. Als de huishoudster de volgende ochtend komt kijken vindt ze overal bloed, maar geen Faust. Van hem is nooit meer iets vernomen. De bloedvlekken willen echter niet verdwijnen. Bij een bezoekje aan kasteel Waardenburg mag je de Faust kamer dan ook niet overslaan.

Meer info over Kasteel Waardenburg

#3 Slot Loevestein

In 1621 zit Hugo de Groot, beroemd schrijver en rechtsgeleerde, als krijgsgevangene in Slot Loevestein. Hij leest boeken. Veel boeken, die worden gebracht in grote, zware kisten. De bewakers worden laks, controleren minder. Op een dag grijpt Hugo zijn kans en verstopt zich in een van de kisten.Hij ontsnapt uit het slot, waar hij eigenlijk de rest van zijn leven moest doorbrengen.

Het verhaal van Hugo de Groot en de boekenkist is inmiddels wereldberoemd. Maar Loevestein is meer dan alleen Hugo. Het slot ligt op een van de mooiste plekjes van Nederland, waar de Maas en de Waal samenkomen. Het werd gebouwd in 1361 op een toen strategische plek voor tolheffing en heeft daarna vele functies gehad.

Of je nou jong of oud bent, het slot is een heerlijk uitje. Voor de kids zijn er verkleedpartijen, kanonschoten, een eigen sleutel en spannende verhalen. Voor de volwassenen rondleidingen, een prachtige omgeving en natuurlijk ook diezelfde spannende verhalen. De omgeving is trouwens een uitje op zichzelf. Door de rivieren is het landschap groen en vol leven. Munninkenland bijvoorbeeld, huist wilde paarden en de Rode Geus runderen. Op de vesting zelf is ook genoeg te zien. Kijk vooral even wanneer er ‘struintochten’ worden georganiseerd door Staatsbosbeheer, die zijn absoluut de moeite waard.

Meer info over Slot Loevestein

Slot Loevestein
Slot Loevestein