Kunstcollecties en interieurs: macht en pracht in de Gelderse streken

Gelderland kent veel macht en pracht uit de historie. Op deze pagina lees je onze tips om kunstcollecties, kastelen, landgoederen, interieurs en veel andere bezienswaardigheden uit de geschiedenis van de Gelderse streken:

 

Kasteel Ruurlo

Het kasteel wordt voor het eerst genoemd in 1326 en komt een eeuw later in handen van de adellijke familie van Heeckeren. Tot in het begin van de 20ste eeuw heeft het nog dienst gedaan als gemeentehuis van Ruurlo. Tegenwoordig huisvest het kasteel Museum MORE opgericht door Hans Melchers. Hij heeft het kasteel in oude glorie laten herstellen, maar ook unieke elementen toegevoegd zoals een glazen brug. Het museum bezit een waardevolle collectie van Carel Willink. Willink was één van de prominentste schilders binnen het magisch-realisme. Wat hij zelf liever imaginair realisme noemde; het zo realistisch mogelijk schilderen van de verbeelding. Daarnaast was hij ook nog een van de grootste portretschilders van zijn tijd. In het museum zijn naast de kunstwerken van Carel Willink ook creaties van de modeontwerper Fong Leng te vinden, zoals deze luipaardjas gedragen door zijn vrouw Mathilde Willink.

Foto: Michael van Oosten
Kasteel Ruurlo – Kunst

 


Kasteel Huis Bergh

De geschiedenis van Kasteel Huis Bergh, één van de grootste kastelen van Nederland, gaat terug tot de 12e eeuw. In Huis Bergh werden tot omstreeks 1580 munten geslagen in opdracht van de graven Van den Bergh. De Grafelijke munt is op verzoek weer geopend en het publiek kan er tegenwoordig ook zijn eigen munt laten slaan! Het kasteel is lange tijd in bezit geweest van de machtige graven Van den Bergh en erven van de Duitse adellijke familie Hohenzollern-Sigmaringen tot uiteindelijk de industrieel Jan Herman van Heek het kasteel in 1912 kocht. Hij was gefascineerd door de Middeleeuwen en restaureerde het kasteel in Middeleeuwse stijl. Daarnaast bracht hij een kunstverzameling bijeen die uniek is voor Nederland. Eén van de spectaculaire werken is een paneel, de aartsengel Gabriël, uit de wereldberoemde Maestà van Duccio. In de toren van het kasteel is een wapenkamer met onder andere een donderbus. Dit is een hagelgeweer dat al sinds de 16e eeuw wordt gebruikt. In diezelfde toren is ook een muntenkamer te vinden.

Kasteel Huis Bergh

 

Stadskasteel Zaltbommel

Het kasteel is gebouwd in opdracht van de beroemde Gelderse veldheer Maarten van Rossem –  berucht om zijn meedogenloze tactieken. Op slinkse wijze wist hij bijvoorbeeld Arnhem en Rhenen te veroveren. Het kasteel wordt een stadskasteel genoemd vanwege de kasteelachtige look, maar is vroeger als woonhuis gebruikt.  Vandaag de dag is dit kasteel een museum waar je o.a. drukwerk en een expositie over het leven van de Jip en Janneke tekenaar Fiep Westendorp kunt vinden. Ook een uitgebreide collectie kunst(nijverheid)objecten over de geschiedenis van Zaltbommel en de Bommelerwaard, zilver, koper, meubels en andere gebruiksvoorwerpen is hier te zien.

Stadskasteel Zaltbommel

 

Jachthuis Sint Hubertus

Dit bijzondere gebouw ligt in Het Nationale Park de Hoge Veluwe en is in opdracht van het echtpaar Kröller-Müller ontworpen door architect Berlage. Hij staat erom bekend, te werken met extreme, geometrische precisie. Hij gebruikte graag bakstenen voor zijn gebouwen. Waarbij de maatvoering van een baksteen leidend was bij het bepalen van de lengte en hoogte van de gemetselde vlakken. In het Jachthuis gebruikte hij natuursteenelementen, geglazuurde tegels, cassetteplafonds en geïntegreerde toegepaste kunst. Zijn concessie loze manier van werken zorgde geregeld voor onenigheid tussen hem en zijn opdrachtgever Helene.  De ligging van het jachthuis is indrukwekkend, zo is Het Nationale Park De Hoge Veluwe met ruim 5.400 hectare bos, heidevelden, grasvlakten en zandverstuivingen uniek. In het Park leven onder andere edelherten, reeën, moeflons en wilde zwijnen, maar ook vele Rode Lijstsoorten (bedreigde en beschermde soorten), zoals de boommarter. Behalve de prachtige natuur heeft het Park ook zijn aantrekkingskracht te danken aan het nationaal en internationaal befaamde Kröller-Müller, dat midden in het Park ligt. Het Kröller-Müller beheert de op een na grootste collectie schilderijen van Vincent van Gogh en verrast elke bezoeker met zijn unieke beeldentuin.

Kasteel Hernen

Kasteel Hernen dateert uit 1350 en is begonnen als een donjon; een verdedigbare woontoren. Geleidelijk is de binnenplaats steeds verder volgebouwd. Het kasteel beschikt als enige in Nederland over overdekte weergangen. Dit zijn gangen die zich aan de binnenzijde van de vestigingsmuur bevonden van waaruit het kasteel verdedigd kon worden. Doordat het kasteel nooit is belegerd en sinds de 17e eeuw niet meer bewoond is, is het nog in vrij originele staat te bewonderen. De donjon waar het kasteel mee begon is echter wel in de 18e eeuw tijdens een storm ingestort en de gracht en ophaalbrug zijn verdwenen. Het kasteel is in de jaren zestig het decor geweest van de bekende tv-serie ‘Floris’.

Meer informatie over kastelen en landgoederen vind je hier!