Dit wist je nog niet over Slot Loevestein

Slot Loevestein spreekt veel kinderen tot de verbeelding: je komt binnen over een lange loopbrug, kunt er op avontuur met ridders en jonkvrouwen en het is vooral heel groot. Maar wist jij dit al over dit oude kasteel?

 

De Maas en de Waal

Slot Loevestein staat niet voor niets op zijn huidige plek. Ridder Dirc Loef van Horne bouwde het kasteel in 1361 op de plek waar de Maas en de Waal samenkomen. Zo kon hij gemakkelijk tol heffen en het was de perfecte plek om zijn kasteel en land te verdedigen tegen indringers.

 

Waar komt de naam Loevestein vandaan?

Waar de naam Loevestein vandaan komt is niet met honderd procent zekerheid te zeggen. Loeve is waarschijnlijk afkomstig van de bouwer, Dirc Loef, en stein is de oude schrijfwijze van steen. Het stenen huis van Dirc Loef dus.

Loopbrug bij Slot Loevestein
Loopbrug bij Slot Loevestein

Een strenge staatsgevangenis

Zo vrolijk en vrij als kinderen vandaag de dag rondrennen door het kasteel, was enkele eeuwen geleden niet zo vanzelfsprekend. In het jaar 1572 komt Slot Loevestein in handen van Willem van Oranje en niet veel later wordt het slot een staatsgevangenis die veel bekende Nederlanders uit de geschiedenis gevangen heeft gehouden. De bekendste is Hugo de Groot. Hij wist na twee jaar gevangenschap in 1621 op een wel heel bijzondere manier te ontsnappen: verstopt in een boekenkist.

Slot Loevestein - de boekenkist waarin Hugo de Groot ontsnapte
Slot Loevestein – de boekenkist waarin Hugo de Groot ontsnapte

 

De Nieuwe Hollandse Waterlinie

Slot Loevestein werd na zijn rol als staatsgevangenis onderdeel van de Oude en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Door zijn gunstige ligging was het de ideale plek om indringers die over het water kwamen te weren. Pas in 1951 verloor het slot zijn militaire functie, waarna het werd gerenoveerd.

Je kunt de gevaren en avonturen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie nu zelf beleven met ‘1001 bommen en granaten’.

Slot Loevestein
Slot Loevestein

Bezoekersaantallen

Slot Loevestein trekt al ruim een eeuw bezoekers naar zich toe. In het eerste jaar dat de militaire functie werd opgeheven bezochten iets meer dan 10.000 mensen het kasteel, inmiddels zijn dat er ruim 100.000.

Fietsers in de Vestingdriehoek bij Slot Loevestein
Fietsers in de Vestingdriehoek bij Slot Loevestein

TV-ster

Over het slot is veel geschreven, maar wist je dat Slot Loevestein ook een bekende is op de tv. Zo speelde het kasteel enkele gastrollen in de serie Floris, en ook in de moderne tv-serie Dokter Tinus is het slot te zien.

Slot Loevestein wordt een Escape Room

Hoe het voelt om opgesloten te zitten in een echt kasteel, kun je vanaf nu zelf beleven. Slot Loevestein heeft sinds kort namelijk een Escape Room!